Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: Αυθαίρετες οι εργασίες στην Αγ. Τριάδος και Ψαρών

«Δεν επιτρέπονται λυόμενες ή προσωρινές κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους (πλατείες κλπ)», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αττικής (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα στο παρκάκι Αγίας Τριάδος και Ψαρών στην Αγία Παρασκευή.

Τονίζει, επίσης, πως «οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης για την μετατροπή του φυτεμένου κοινόχρηστου χώρου σε δραστηριότητες εστίασης απαιτεί έγκριση από το αρμόδιο Συμβούλιο αρχιτεκτονικής».

Συγκεκριμένα το τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ δηλώνει πως «στέκεται αλληλέγγυο και υποστηρίζει τον αγώνα και την προσφυγή κατοίκων της Αγ. Παρασκευής ενάντια στην καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου πρασίνου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο παρκάκι Αγίας Τριάδος και Ψαρών στον Δήμο Αγίας Παρασκευής».

«Με την υπ. αριθμ. 79/2024 απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής παραχωρήθηκε τμήμα του ελεύθερου αυτού χώρου πρασίνου, έκτασης 74,50 τ.μ., που αποτελεί τμήμα του χώρου φύτευσης με γκαζόν και δέντρα (χώρος πρασίνου) ευρύτερης επιφάνειας, σε επιχείρηση εστίασης της περιοχής», αναφέρει.

Υποστηρίζει πως οι «εργασίες επίχωσης με άμμο και επίστρωσης της έκτασης με πλαστικό χλοοτάπητα που έχουν υλοποιηθεί εις βάρος της εν λόγω φυτεμένης έκτασης, από την επιχείρηση εστίασης είναι αυθαίρετες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 παρ. 1 του Ν.4495/2017. «Άλλωστε σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ.1 του ΠΔ 59/2018 δεν επιτρέπονται λυόμενες ή προσωρινές κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους (πλατείες κλπ)», προσθέτει.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης για την μετατροπή του φυτεμένου κοινόχρηστου χώρου σε δραστηριότητες εστίασης, ουσιαστικά αποτελεί διαμόρφωση πλατείας και για το λόγο αυτό απαιτείται έγκριση από το αρμόδιο Συμβούλιο αρχιτεκτονικής σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν.4495/2017».

«Το τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ διαχρονικά στέκεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης και υποβάθμισης του δημόσιου χώρου ειδικά όταν πρόκειται για πολύτιμες νησίδες πρασίνου εντός του αστικού ιστού», καταλήγει.