Σήμερα η απόφαση για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ

Κατά τις 12.30 ώρα Ελλάδος αναμένεται ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου απειλείται με φυλάκιση έως και 170 ετών.

Εάν η απόφαση που θα ανακοινώσουν οι δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, Βικτόρια Σαρπ και Τζέρεμι Τζόνσον ευνοήσει τον ιδρυτή των WikiLeaks, ο οποίος κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου από το 2019, τότε θα έχει άλλη μια ευκαιρία να υποστηρίξει την υπόθεσή του στο δικαστήριο, με ημερομηνία για πλήρη ακρόαση.

Σε αντίθετη περίπτωση ο μόνος δρόμος ενδέχεται να είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό από μόνο του, όμως, δεν θα είναι ικανό να σταματήσει την έκδοση του στις ΗΠΑ.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα (Πλουτάρχου 1, Μετρό Ευαγγελισμός), καλεί στις 2 το μεσημέρι το ΜέΡΑ25 με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης. Στο σχετικό κάλεσμα αναφέρει:

«Το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Ανώτατου Βρετανικού δικαστηρίου για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Απαιτούμε από την βρετανική δικαιοσύνη και από την Ευρώπη συνολικά να αναλογιστούν τον κίνδυνο φυσικής εξόντωσης που διατρέχει ο δημοσιογράφος – ιδρυτής του WikiLeaks, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή στις ΗΠΑ.

Το μόνο του έγκλημα είναι ότι αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού. Και για αυτό θέλουν να τον εξοντώσουν.

Στεκόμαστε στο πλευρό του και στο πλευρό της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα.

Την Τρίτη στις 2μ.μ. έξω από την βρετανική Πρεσβεία (Πλουτάρχου 1, Μετρό Ευαγγελισμός) θα βρίσκονται πολλοί «Τζούλιαν Αζάνζ».

Όλοι και όλες εμείς που ακόμα πιστεύουμε στην ελευθερία του Τύπου, που παλεύουμε για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».