ΒΗΜΑ της Κυριακής: “Οι διάλογοι των μηχανοδηγών είναι προϊόν μονταζιέρας”!

“Οι διάλογοι των μηχανοδηγών είναι προϊόν μονταζιέρας”, γράφει στο πρωτοσέλιδο του το “ΒΗΜΑ της Κυριακής” και προκαλεί πολιτικό σεισμό που φέρνει νέες συγκλονιστικές αναταράξεις σε κοινωνία και κόμματα.”Ποιος κρύβεται πίσω από το μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη και ποιος μπορεί να ήταν ο σκοπός της συρραφής των δυο διαφορετικών συνομιλιών πέρα από την ενίσχυση του επιχειρήματος περί ανθρώπινου λάθους;”, αναρωτιέται το «Βήμα» της Κυριακής με το πρωτοσέλιδό του.

Αναλυτικά, το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη Λάρισας με τον οδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας δείχνουν τα έγγραφα που φέρνει στην δημοσιότητα το “Βήμα της Κυριακής”, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες αφαιρέθηκαν παράνομα και πρόωρα από το σύστημα καταγραφής επικοινωνιών του σιδηροδρόμου.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που δημοσιεύει η εφημερίδα, η υπόδειξη του σταθμάρχη (“-Βασίλη φεύγω – Φεύγεις, φεύγεις”) για αναχώρηση τρένου -όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε ηχητικό ντοκουμέντο- δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία αλλά τοπικό συρμό που κινήθηκε κανονικά.

Μάλιστα, από τα έγγραφα προκύπτει ότι στελέχη του ΟΣΕ παρέδωσαν τα σχετικά αρχεία στις 3 Μαρτίου και όχι τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα, όπως είχαν υποστηρίξει αρχικά δημιουργώντας το ερώτημα ποιος μπήκε στο σύστημα καταγραφών τις πρώτες ώρες και προχώρησε σε συρραφή των διαλόγων.

Άλλωστε ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών της Hellenic Train, Κώστας Γενηδούνιας, είχε κάνει λόγο για κοπτοραπτική στα ηχητικά που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας.

Η καταγγελία Γενηδούνια πριν από ένα χρόνο

“Ακούγεται από χθες το βράδυ, πως ο μακαρίτης συνάδερφός μας είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει και τηλεφωνικά με τους μεγάλους μηχανοδηγούς στην περιοχή. Εάν αυτό ισχύει, για εμένα σημαίνει πως έχει κάνει και άλλη προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη, αφού είχε φύγει από τη Λάρισα” είχε δηλώσει αρχικά ο κ. Γενηδούνιας.

Στην συνέχεια ο ίδιος τόνισε πως έχει γίνει μοντάζ στα ηχητικά που έχουν δημοσιοποιηθεί. “Εδώ έχουμε κανονική ‘κοπτοραπτική’ στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ο μοναδικός που έχει αυτά τα ηχητικά, είτε στο GSMR που κάνει την επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών, είτε την ώρα που φεύγει το τρένο από τη Λάρισα, είναι ο ΟΣΕ”, επισήμανε.

Ο κ. Γενηδούνιας ερωτώμενος για τον λόγο που ισχυρίζεται πως έχει «κοπεί» ένα σημαντικό μέρος των ηχητικών, είχε απαντήσει: “Για να ενοχοποιήσουν τους ανθρώπους, για να πούνε ότι ‘φταίτε μόνο εσείς’ “.

“Είναι δυνατόν 8 με 10 ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα να υπάρχει συνομιλία σταθμάρχη – μηχανοδηγού, που αποτελεί αντικείμενο προανακριτικής έρευνας, στο Youtube;” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γενηδούνιας.