Τέμπη: Σήμερα η πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, με αφορμή τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι υπήρξε αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη. Θα στηρίξουν ενυπόγραφα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νέας Αριστεράς.

Μετά το δημοσίευμα της Κυριακής περί «μονταζιέρας» των ηχητικών ντοκουμέντων ο Ν. Ανδρουλάκης παρενέβη καλώντας «τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου» να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θετικά, όπως ανακοίνωσαν, ανταποκρίθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Το ΚΚΕ δεν θα συνυπογράψει την πρόταση, ωστόσο αναμένεται να τη στηρίξει κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Ο Στέφανος Κασσελάκης, μάλιστα, ζήτησε δημόσια την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, από τη στιγμή της κατάθεσης της πρότασης η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε στο έκτακτο μήνυμά του τα εξής: «Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα.

Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη.

Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου.

Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας.

Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Η συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει επίσημες απαντήσεις για το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε σε «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας», τονίζοντας πως ο ίδιος ο σταθμάρχης ομολόγησε το λάθος του.