Σχολεία: Καταλήψεις διοργανώνουν οι μαθητές στις 18.01

▸Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 18.01 ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σε καταλήψεις στα σχολεία καλούν οι μαθητές ενώ συνεχίζουν με νέες γενικές συνελεύσεις οι φοιτητικοί σύλλογοι. Κάλεσμα αγώνα και από τους εκπαιδευτικούς.

Σχολεία: Καταλήψεις διοργανώνουν οι μαθητές στις 18.01
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 11.01.2024 – Φωτογραφία: Κώστας Κυρίτσης

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μετά την πρώτη εβδομάδα κινητοποιήσεων. Πριν καν ακόμα κατατεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση πάνω από 70 τμήματα και σχολές πανεπιστημίων τελούν υπό κατάληψη, όπως και πολλά σχολεία. Αυτή την εβδομάδα υπάρχει και πανελλαδικό κάλεσμα για καταλήψεις των σχολείων την Πέμπτη 18.01 με συγκέντρωση στις 12.00 στα Προπύλαια.

Μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας αναφέρει: «Τα σχολεία μας είναι σε τραγική κατάσταση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να ασχοληθεί με αυτό, έχει γίνει Υπουργείο “Ιδιωτικής” Παιδείας.

Εμείς απαιτούμε πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλα τα παιδιά. Σχολείο και Πανεπιστήμιο που δεν μας διαχωρίζει, δεν μας κλείνει την πόρτα ανάλογα την οικονομική μας κατάσταση. Απαιτούμε χρηματοδότηση και ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας. Καθηγητές, υποδομές, σύγχρονα βιβλία σε όλα τα σχολεία. Για να βοηθιούνται όλα τα παιδιά για να προοδεύουν».

«Μπλάκ-άουτ αν κατατεθεί το νομοσχέδιο»

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 11.01.2024 – Φωτογραφία: Κώστας Κυρίτσης

Όπως προέκυψε επίσης από τα συντονιστικά των γενικών συνελεύσεων και των καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων οι φοιτητές διεκδικούν:

  • «Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο
  • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της Μπολόνια.
  • Καμία σκέψη για την θέσπιση εξετάσεων για την απόκτηση άδεια άσκησης επαγγέλματος! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη δουλειά στο αντικείμενο.
  • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
  • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίησής της για υπονόμευση των δράσεων των συλλόγων».

Μαζί με την πραγματοποίηση πολύμορφων δράσεων στις κατηλειμμένες σχολές οι φοιτητές απευθύνουν κάλεσμα αγώνα προς όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στις ερχόμενες γενικές συνελεύσεις. Αναφέρουν επίσης:

«Καλούμε όλους/ες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετέχουν μαζικά στις ΓΣ των επόμενων βδομάδων!

Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα!

Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση».

Στον αγώνα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και οι εκπαιδευτικοί

Παναττικός συντονισμός ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ
Πηγή: ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης»

Σε παναττικό συντονισμό προχώρησαν σωματεία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αποφασίζοντας για τις περαιτέρω δράσεις τους σχετικά με τις ερχόμενες κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα με ανακοίνωση τους αναφέρουν:

«1. Συμπόρευση και συντονισμός με τον αγώνα φοιτητών-μαθητών-πανεπιστημιακών-εργατικών σωματείων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πρώτος σταθμός 18.1

2. Γενικές συνελεύσεις ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ το επόμενο 15/θημερο

3. Προετοιμασία πανεκπαιδευτικής απεργίας μέσα στον Γενάρη για ιδιωτικά ΑΕΙ και ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών μαζί με εργαζόμενους σε ΑΕΙ

4. Πανεργατική απεργία 28 Φλεβάρη1 χρόνος από Τέμπη

5. Παίρνουμε πρωτοβουλίες με εκδηλώσεις για την ανάδειξη των επιδιώξεων του ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από κοινού με ΦΣ, Πανεπιστημιακούς, Ενώσεις Γονέων

6. Διεκδικούμε από τις δημοτικές αρχές και την κυβέρνηση αύξηση της χρηματοδότησης για τα κτίρια, τη θέρμανση κλπ

7. Προχωράμε σε πανελλαδική σύσκεψη ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ το ερχόμενο Σάββατο 20.1

8. Την ημέρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή των νηπιαγωγών στο ΣΤΕ για το ζήτημα του ωραρίου να προχωρήσουμε σε συγκέντρωση

9. Συλλαλητήριο Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης στις 27.1»