18 μήνες με αναστολή σε Λαφαζάνη και 3 ακόμα αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών!

Σε 18 μήνες με αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον Λαφαζάνη και 3 ακόμα αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών γιατί, σύμφωνα με νόμο που θέσπισε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η παρεμπόδιση πλειστηριασμού είχε αναβαθμιστεί σε ιδιώνυμο αδίκημα για το οποίο τον πρώτο λόγο είχε η περιβόητη Υπηρεσία Προστασίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος (!) της ΕΛ.ΑΣ..

Η απόφαση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και σχολιάστηκε ως “απαράδεκτη, επικίνδυνη, η οποία ως στόχο έχει τον εκφοβισμό σε μια περίοδο που προχωράει νέος γύρος πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν οι κινητοποιήσεις”, σύμφωνα με το ΚΚΕ που καταδίκασε απερίφραστα την καταδίκη του Παν. Λαφαζάνη, ενώ η ΛΑ.Ε. – Α.Α. στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι “η καταδίκη των αγωνιστών Παναγιώτη Λαφαζάνη, Αντώνη Μαυρομάτη, Ηλία και Λεωνίδα Παπαδόπουλου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τους αγώνες τους είναι πολιτική δίωξη, προσπάθεια εκφοβισμού του κινήματος κατά των πλειστηριασμών και ενίσχυση των τραπεζών και των Funds στην επιχειρούμενη από αυτούς λεηλασία της λαϊκής περιουσίας” και απαιτεί την αθώωση όλων των αγωνιστών στο Εφετείο. Τέλος, η “Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών” δηλώνει ότι καμιά απόφαση δεν πρόκειται να τρομοκρατήσει και να κάμψει το κίνημα.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι δικάστηκε μετά από 6 χρόνια (!) συνεχών αναβολών που κρατούσε σε πολιτική και δικαστική ομηρεία τους 4 κατηγορούμενους, ενώ κατά την ακροαματική διαδικασία οι κατηγορίες κατέπεσαν πανηγυρικά από τον ίδιο τον Εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος εισηγήθηκε την αθώωση και των τεσσάρων, αλλά ο πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου είχε άλλη γνώμη και επέβαλε στον Παν. Λαφαζάνη, τον Αντ. Μαυρομάτη και τους Ηλία και Λεων. Παπαδόπουλους την ποινή των 18 μηνών με αναστολή.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς έχει ως εξής:

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκιση με ψευδείς κατηγορίες τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Αντώνη Μαυρομάτη, Ηλία και Λεωνίδα Παπαδόπουλο για την δράση τους ενάντια στους πλειστηριασμούς και για την υπεράσπιση της λαϊκής περιουσίας, αποτελεί πρόκληση στο λαϊκό αίσθημα.

Παρότι ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή τους, διότι οι κατηγορίες κατέπεσαν όλες κατά την ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο αποφάσισε εντελώς αδικαιολόγητα την καταδίκη των κατηγορουμένων.

Η παραπομπή τους είχε γίνει  πριν από χρόνια με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζει τώρα και η Νέα Δημοκρατία για να σταματήσει τις λαϊκές αντιδράσεις κατά των πλειστηριασμών.

Οι μετέπειτα λοιπόν, λόγω αντιπολίτευσης, καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς κατά των πλειστηριασμών αποτελούν απλώς καθαρή υποκρισία διότι αυτοί ψήφισαν τους νόμους με τους οποίους τιμωρούνται οι αγωνιστές και χάνουν φτωχοί άνθρωποι τα σπίτια τους.

Η απόφαση έχει στόχο να εκφοβίσει τους αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών και να διευκολύνει τράπεζες και Funds στην λεηλασία της πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί και επιχειρούνται εξώσεις, στις οποίες όμως βρίσκουν αντιδράσεις από τους αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών.

Αυτήν την αντίσταση θέλουν να σταματήσουν. Δεν θα τα καταφέρουν.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά που επί χρόνια αγωνίζεται κατά των πλειστηριασμών, απαιτεί:

  • Tην αθώωση των κατηγορουμένων
  • Tην προστασία της λαϊκής περιουσίας και της πρώτης κατοικίας

H στέγη είναι δικαίωμα – Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται