Ρεύμα: Θα πληρώνουμε πλέον πολύ ακριβά

Το τέλος των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς του ρεύματος προανήγγειλε με το «καλημέρα» ο Θ. Σκυλακάκης

Με την ευχή ότι «δεν θα απαιτηθεί νέα δημοσιονομική στήριξη στον τομέα της ενέργειας», ξεκίνησε η θητεία του νέου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να δούμε το νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», είπε αναφερόμενος στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και στο πλαφόν στην αγορά.

Η παραπάνω «ευχή» του κ. Σκυλακάκη συμβαδίζει με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εδώ και ένα μήνα έχει ζητήσει τον τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023. «Σε περίπτωση που τυχόν ανανεωμένες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απαιτούν μέτρα στήριξης, αυτά να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να είναι οικονομικά προσιτά και να διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφεραν τα σχετικά δημοσιεύματα. Ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Σίγουρα, όμως, το Υπουργείο θα πρέπει να αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών για τις επιδοτήσεις ρεύματος για τον Ιούλιο.

Τι θα γίνει με ρήτρα αναπροσαρμογής και πλαφόν;

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, επίσης, θα πρέπει να αποφασιστεί και το τοπίο της αγοράς μετά τις 30 Σεπτεμβρίου που διαρκούν τα έκτακτα μέτρα, μετά από παράταση του Κ. Σκρέκα. Πρόκειται για το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πάροχοι της ενέργειας ζητούν την επιστροφή στην «κανονικότητα», με την αγορά να λειτουργεί με τους – προ ενεργειακής κρίσης – όρους. Στην εξίσωση, όμως, έχει μπει ξανά και η ρήτρα αναπροσαρμογής, ειδικά μετά την απόφαση του δικαστηρίου ότι «η ρήτρα, όχι μόνο δεν είναι αδόκιμη, αλλά συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου η τιμολογούμενη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να ανταποκρίνεται στην αρχή της κοστοστρέφειας».