«Παγώνουν» οι τριετίες με εντολή Κομισιόν

Στον «πάγο» οι τριετίες, το επίδομα προϋπηρεσίας που λάμβαναν έως το 2012 οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό, μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την Εαρινή Έκθεση διαψεύδει τις υποσχέσεις για αυξήσεις στους μισθούς και θέτει τα πλαίσια άσκησης της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη κυβέρνηση.

«Παγώνουν» οι τριετίες με εντολή Κομισιόν

Μετά, λοιπόν, από τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για επιστροφή των τριετιών («παγωμένες» από το 2012) αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αυξήσεις από τις πρώτες 50 μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε να βάλει «φρένο» στην όποια σκέψη για μισθολογική παροχή στους εργαζόμενους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της το «ξεπάγωμα» τους αναμένεται να γίνει δυο χρόνια μετά, το 2025, ενώ το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει επιστροφή τους το 2027!

Φυσικά ακόμα και έτσι παραμένει το ερώτημα αν θα υπάρξει αναδρομική ισχύς του καθώς η Νέα Δημοκρατία «δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της», όπως τονίζει η Καθημερινή.

Οι 9 «συστάσεις» της Κομισιόν στην επόμενη κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον Ημεροδρόμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει μια σειρά μέτρων από την επόμενη κυβέρνηση τα οποία είναι συνοπτικά εξής:

1. Tερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σε περίπτωση που τυχόν ανανεωμένες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απαιτούν μέτρα στήριξης, αυτά να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να είναι οικονομικά προσιτά και να διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

2. Διασφάλιση συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως με τον περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%.

3. Διατήρηση των δημόσιων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο και διασφάλιση της αποτελεσματικής απορρόφησης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

4. Για την περίοδο μετά το 2024, μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης σύσφιξης (consolidation), σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, για την επίτευξη μιας συνετής μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής θέσης.

5. Βελτίωση της φιλικότητας προς τις επενδύσεις μέσω φορολογικού συστήματος με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρουδιεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών. Διατήρηση και αύξηση της αυτονομίας της φορολογικής αρχής, επεκτείνοντας την εντολή της για την ανάπτυξη και διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της. Διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να προσελκύσει τις κατάλληλες δεξιότητες και διατηρώντας τη συνέπεια στο ενιαίο μισθολόγιο. Συνέχιση της συνεχιζόμενης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

6. Σταθερή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ολοκλήρωση του REPowerEU, με σκοπό την ταχεία έναρξη της εφαρμογής του. Εξασφάλιση συνεχούς επαρκούς διοικητικής ικανότητας. Συνέχιση της ταχείας εφαρμογής των προγραμμάτων πολιτικής συνοχής, σε στενή συμπληρωματικότητα και συνέργεια με το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

7. Για να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και καταγραφή πληθυσμού. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κτηματολογίου με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Κτηματογράφησης.

8. Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας. Περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αύξηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της χωρητικότητας αποθήκευσης, την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου.

9. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων για νοικοκυριά με φτωχή ενέργεια και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και προσπάθειες πολιτικής με στόχο την παροχή και την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Υποστήριξη της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του τομέα των μεταφορών, ιδίως με την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων.