Περίπατο στους λόφους Πνύκας, Φιλοπάππου και Αρείου Πάγου διοργανώνει η Εναλλακτική Δράση

Αρχαιολογικό περίπατο στους λόφους Πνύκας, Φιλοπάππου και Αρείου Πάγου διοργανώνει αυτή την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 η Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση – πρόσκληση έχει ως εξής:

Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από τον Άρειο Πάγο, το λόφο που  βρίσκεται αν μεταξύ της Ακρόπολης και των λόφων Πνύκας και Αγοραίου Κολωνού και ήταν αφενός  ο χώρος  όπου λειτουργούσε το δικαστήριο, και αφετέρου θρησκευτικός χώρος  με αρκετά ιερά, σπουδαιότερο των οποίων ήταν το των Σεμνών θεαινών ή Ευμενίδων, με πιο πιθανή τη  θέση που προσδιορίζεται στη βορειοδυτική κοιλότητα του βράχου.

Στη συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στον  Αγ. Δημήτριο το Λουμπαδιάρη που βρίσκεται στο χώρο  με την εξαίρετη διαμόρφωση   και έχει τη σφραγίδα του Έλληνα αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκού Δημήτρη Πικιώνη.  Η εκκλησία που βρίσκεται σε μια πευκόφυτη περιοχή αποτελεί βυζαντινό μνημείο και είναι   θολωτή, μονόκλιτη βασιλική. Το αρχικό οικοδόμημα ανάγεται τον 9ο αι. Ο ναός αναστηλώθηκε το 1955 από τον Δ. Πικιώνη.

Συνεχίζοντας θα ανεβούμε στο λόφο των Μουσών όπου θα συναντήσουμε τη σπηλιά, που  αναφέρεται σαν  φυλακή του Σωκράτη. Στη συνέχεια θα φθάσουμε στην κορυφή του λόφου, στο μνημείο του Φιλοπάππου, ο οποίος  είχε ανακηρυχθεί Ύπατς της Αθήνας (90 – 100 μ.Χ).

Η ξενάγηση θα ολοκληρωθεί στον λόφο της Πνύκας, όπου στο σημείο που συνεδρίαζε η εκκλησία του δήμου και λειτούργησε η άμεση δημοκρατία και  με φόντο το μνημείο του Παρθενώνα θα μιλήσουμε για το περιεχόμενο της μοναδικής περιόδου της  ιστορίας της ανθρωπότητας  που χαρακτηρίσθηκε Χρυσός Αιώνας

Συνάντηση 10πμ στο σταθμό Μετρό Ακρόπολης

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

Θοδωρής Λυμπερόπουλος, 6949073308