Π. Κουτσός στην ΕΚΦΡΑΣΗ: Για μια ζωή έξω από τα σχέδια τους!

Αποκλειστική συνέντευξη του Παναγιώτη Κουτσού, υποψηφίου Δημάρχου Νέας Ιωνίας με την «Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση», στην ΕΚΦΡΑΣΗ και τον Δημήτρη Τσεκούρα.

Ο Π. Κουτσός αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία της δημοτικής κίνησης στη Νέα Ιωνία, τη δράση της στην περίοδο της πανδημίας, ενώ άσκησε έντονη κριτική προς τη δημοτική αρχή Θωμαΐδου και τις υπόλοιπες παρατάξεις εστιάζοντας στα βασικά προβλήματα της πόλης. Τέλος, παρουσίασε την πολιτική πρόταση της «Εκτός Σχεδίου» ζητώντας τη στήριξη των πολιτών «για μια ζωή έξω από τα σχέδια τους»!

Δ. Τσεκούρας: 17 χρόνια μετρά η «Εκτός Σχεδίου» στα δημοτικά πράγματα της Νέας Ιωνίας με πολύπλευρη δράση και παρέμβαση για τα προβλήματα της πόλης αλλά και κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Ποιες σημαντικότερες στιγμές σημειώνεται και πώς αποτιμάτε την πορεία σας όλα αυτά τα χρόνια;

Π. Κουτσός: Η Εκτός Σχεδίου όντως είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τις κλασικές δημοτικές παρατάξεις γιατί θεωρούμε ότι τα προβλήματα και οι ανάγκες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο είναι αποτέλεσμα των κεντρικών πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων και τις ΕΕ και για αυτό είναι απαραίτητο να έχεις μία συνολική εκτίμηση, παρέμβαση και δράση.

Αν είμαι υποχρεωμένος να διαλέξω τις σημαντικότερες στιγμές τις πορείας μας αυτά τα χρόνια θα ήταν η συμμετοχή μας στις Λαϊκές Συνελεύσεις, η πρωτοβουλία μας για την δημιουργία επιτροπών κατοίκων ενάντια στα χαράτσια, η πρωτοβουλία μας για την δημιουργία της Εργατικής Λέσχης, οι αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις μας και η παρουσία μας σε όλες κινηματικές δράσεις τις περιοχής.

Θέλω όμως να σταθώ κάπως παραπάνω στο θέμα της πανδημίας και της στάσης που κρατήσαμε, γιατί πιστεύω ότι κάθε παράταξη πρέπει να κρίνεται κυρίως στα δύσκολα και με τις πράξεις της. Σε αυτή λοιπόν την ιδιαίτερα δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο η Εκτός Σχεδίου ούτε υποτάχτηκε στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική, ούτε είπαμε «θα λογαριαστούμε μετά». Δεν αναστείλαμε ούτε τη λειτουργία μας, ούτε τη δράση μας αγωνιστήκαμε για υγεία και ελευθερία με πλήθος παρεμβάσεων, συμμετοχή στις «παράνομες» κινητοποιήσεις και στην περιοχή μας όπως έξω από το Αγία Όλγα τον Απρίλιο του 2020, αλλά και σε κεντρικές όπως την 1η Μάη του 2020, παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους κ.α.

Όλα αυτά είναι που μας δίνουν ώθηση και μας δείχνουν ότι ο μόνος δρόμος για την καλυτέρευση των ζωών μας είναι ο δρόμος του αγώνα.

Δ. Τσεκούρας: Από την ενασχόληση μας με τη Νέα Ιωνία μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν έντονα προβλήματα σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά ανακαλώ τα χαμένα «μεγάλα έργα», το δημοτικό στάδιο, τα προβλήματα με τη σχολική στέγη, την κατάσταση με τους ελεύθερους χώρους. Εσείς από τη μεριά σας πού εστιάζετε την κριτική σας προς τη δημοτική αρχή και ποια ζητήματα ιεραρχείτε;

Π. Κουτσός: Όλα τα προβλήματα που αναφέρετε είναι σημαντικά και έχουμε καταθέσει προτάσεις αλλά έχουμε αναπτύξει και δράσεις. Τα θέματα της σχολικής στέγης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου τα σχολεία είναι παλιά και κακοσυντηρημένα, τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς όπου κάθε χρόνο παιδιά μένουν εκτός, ενώ παράλληλα υπάρχει και το απαράδεκτο καθεστώς των τροφείων, η ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική, οι ελάχιστοι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι, τα προβλήματα με το στάδιο και τους χώρους άθλησης, οι κλειστές και κακοσυντηρημένες παιδικές χαρές, η απουσία πολιτικής για τον πολιτισμό, είναι όλα σημαντικά προβλήματα.

Εκτός Σχεδίου: Η επίθεση στους ελεύθερους χώρους στη Ν. Ιωνία

Η βασική μας κριτική προς την Δημοτική Αρχή είναι ότι είναι μακριά από αυτές τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Το μέλημα της είναι η υποστήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, η προώθηση της εμπορευματοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών με την επέκταση της ανταποδοτικότητας, η πιστή εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση για τους δήμους. Ας δούμε πχ. το θέμα με τους δημόσιους ελεύθερους χώρους που συμφώνησε στην παράδοση του ΟΤ445 στα συμφέροντα της τοπικής Μητρόπολης, συνεχίζει με τη σύμφωνη γνώμη και όλων των άλλων παρατάξεων την μετατροπή του ΟΤ150 σε χώρο πάρκινγκ, ενώ παράλληλα βάζει πλάτη στην παράνομη κατάληψη του δημόσιου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων. Δείγμα της διαπλοκής με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι η εμπλοκή επιχειρηματιών Μήτσης, ΤΕΡΝΑ, Ιωνικό Κέντρο ως χορηγών για την ανακατασκευή παιδικών χαρών.

Όσο για τα «μεγάλα έργα» το μόνο που έχω να πω ότι, αν εξαιρέσουμε τα αντιπλημμυρικά και την πεζογέφυρα στην οδό Παναγούλη, όλα τα υπόλοιπα, είτε χαμένα, είτε ολοκληρωμένα και αυτά είναι μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων.

Δ. Τσεκούρας: Πώς κρίνετε τη στάση των υπόλοιπων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου για όλα τα παραπάνω και τι διαφορετικό πρεσβεύει η «Εκτός Σχεδίου»;

Π. Κουτσός: Ουσιαστικά θα χωρίσουμε τις υπόλοιπες παρατάξεις σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις παρατάξεις Μανούρη, Θωμαΐδου, Χριστοδούλου και Κανλή που με ελάχιστες διαφορές στο επίπεδο του ποια πολιτική αποδέχεσαι και ποια πολιτική εφαρμόζεις, ουσιαστικά υποτάσσονται έως και υποστηρίζουν την πολιτική που μας έφερε μέχρι εδώ. Των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του μοιράσματος της φτώχειας, των υποστελεχωμένων δήμων που «τι να κάνουμε, θα ιδιωτικοποιήσουμε την τάδε υπηρεσία», των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και των εργαζομένων με αντίτιμο, των «οραμάτων» και των «μεγάλων έργων», που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.

Στην δεύτερη κατηγορία είναι η Λαϊκή Συσπείρωση. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την ίδια τακτική με αυτή που επιλέγει η ΛΑΣΥ να τσουβαλιάζει την Εκτός Σχεδίου με όλες τις άλλες παρατάξεις για να φαίνονται ως οι μόνοι «αγωνιστές» στην περιοχή. Η γνώμη μας είναι ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη να τεθούν προς τους εργαζομένους, τη νεολαία, τους κατοίκους της Νέας Ιωνία στόχοι πάλης που θα αντιστοιχούν στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους και να οργανωθεί ένα μαζικό ανατρεπτικό κίνημα με ισότιμη συμμετοχή αγωνιστών και αγωνιστριών που θα επιβάλει κατακτήσεις. Σε αυτή την ανάγκη αρνείται να ανταποκριθεί η Λαϊκή Συσπείρωση που αυτοχαρακτηρίζεται μάλιστα ως «μοναδική αντιπολίτευση». Μάλιστα είναι πολύ προβληματικό να απαξιώνει συλλογικότητες με πολύπλευρη και αναγνωρισμένη δράση στην πόλη όπως κάνει με την Εργατική Λέσχη και παλιότερα με τις επιτροπές κατοίκων για τα χαράτσια. Όπως δεν βοηθάει στα κρίσιμα επίδικα της περιοχής που απαιτείται σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα να κρατάει στάση σιωπής. Καταγγελία των επιχειρηματικών συμφερόντων γενικά αλλά εκπρόσωπος του ΚΚΕ παρών στα εγκαίνια του με 55εκατ. € κρατικό χρήμα «Ιωνικού Κέντρου», κουβέντα για την δωρεά της παιδικής χαράς στο Παναιτώλιο από τους εργολάβους του «Ιωνικού Κέντρου», σιγή στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες.

Δ. Τσεκούρας: Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους δημότες λίγες μέρες πριν τις εκλογές;

Π. Κουτσός: Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι η κατάσταση στην πόλης μας, η καθημερινότητάς μας, καθορίζεται από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, πάνω στις οποίες εμείς τοποθετούμαστε.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα με την ψήφο τους να στείλουν μήνυμα ότι μας αξίζει μια ζωή έξω από τα κυρίαρχα σχέδια. Μια ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, με αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά, με περισσότερους ελεύθερους δημόσιους χώρους, με δωρεάν υπηρεσίες αθλητισμού και πολιτισμού.

Όπως είπαμε και παραπάνω, στα 17 χρόνια της ύπαρξης μας συμμετείχαμε σε κάθε αγώνα, από το 2014 που έχουμε παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο προσπαθήσαμε να είμαστε η φωνή όλων όσων το σύστημα δεν θέλει να έχουν φωνή.

Η Εκτός Σχεδίου είχε πάρει 2,5% στις εκλογές του 2019, καλούμε όλους και όλες να συμβάλλουν ώστε να σπάσουμε το αντιδημοκρατικό όριο του 3% και να είναι ξανά η Εκτός Σχεδίου στο παρούσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Για αυτό ζητάμε να μας στηρίξουνε και να μας ψηφίσουνε γιατί τελικά η πιο χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στην ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Γιατί όπως έκανε και πριν, έτσι και μετά από τις δημοτικές εκλογές η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ θα προσπαθεί να αναδεικνύει τις πραγματικές μας ανάγκες και να συμβάλει στην δημιουργία αγώνων και κινημάτων για την ικανοποίησή τους.

*Σήμερα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στις 21.30 η «Εκτός Σχεδίου» ετοιμάζει γλέντι με ψήσιμο και μουσική στο στέκι της (Νισύρου και Πάτμου).