Όχι στις εξετάσεις PISA και από την Ένωση Γονέων Ηρακλείου

Την κινητοποίηση της Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής ενάντια στις εξετάσεις PISA στήριξε η Ένωση Γονέων «για να μην γίνουν για ακόμη μια φορά τα παιδιά μας πειραματόζωα, για να μην μετατραπεί η γνώση και η αξία της για το παιδί σε μετρήσιμη δεξιότητα ή multiple choice», όπως αναφέρει. «Δεν θα φορτώσουμε στα παιδιά μας την ευθύνη για τα κακώς κείμενα της πολύπαθης εκπαίδευσης», τονίζει η Ένωση.

Με ανακοίνωσή τηςη Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηρακλείου Αττικής σημειώνει:

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πραγματοποίηση των πιλοτικών εξετάσεων της Διεθνούς Έρευνας PISA για την προετοιμασία των εξετάσεων PISA 2025 από τις 8 έως τις 26 Απριλίου που θα οδηγήσει στην αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών, με γνώμονα την κατηγοριοποίηση των σχολείων, των συγχωνεύσεων και στο πιθανό κλείσιμό τους.

Ένας τέτοιου τύπου διαγωνισμός κατηγοριοποιεί και ενθαρρύνει έναν στείρο ανταγωνισμό και τελικά οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Έχει αποδειχθεί ότι στις χώρες που εφαρμόστηκε όξυνε τις κοινωνικές ανισότητες, αφού γίνεται
διαχωρισμός των μαθητών και διοχέτευση αυτών που προέρχονται από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα σε σχολεία υποβαθμισμένα, με περιεχόμενο πιο προσιτό στο επίπεδό τους, στο όνομα της «θετικής διάκρισης».

Θεωρούμε υποκριτικό από πλευράς του υπουργείου να διεξάγονται διαγνωστικές εξετάσεις Pisa σε σχολεία τα οποία μέχρι πρόσφατα είχαν λειτουργικά εκπαιδευτικά κενά, σε σχολεία τα οποία οι οροφές καταρρέουν πάνω στα κεφάλια των παιδιών, σχολεία που λειτουργούν σχεδόν κατά το ήμισυ με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο αφήνει μαθητές εκτός των σχολών επιλογής τους επειδή δεν έπιασαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε μαθήματα τα οποία δεν διδάσκονται.

Δε θα επιτρέψουμε οι εξετάσεις να χρησιμοποιούνται για να διαχωρίζονται οι μαθητές. Δε θέλουμε ένα σχολείο υποβαθμισμένο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ένα σχολείο που θα σηκώνει τεράστια εμπόδια απέναντι σε αυτά τα παιδιά που θέλουν να
σπουδάσουν. Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, θα τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν, όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.

Αυτό το σχολείο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πολιτική της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς της ΕΕ. Είναι χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας να αντισταθούμε σε αυτό.

Εδώ και τώρα απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘΑ να σταματήσει κάθε
διαδικασία που σχετίζεται.