«Επί ποδός» οι γονείς του 2ου Δημοτικού Ηρακλείου

Ομόφωνα κατά της παραχώρησης της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου σε ιδιωτικό σύλλογο τάσσεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Ηρακλείου, προχωρώντας σε συλλογή υπογραφών.

Μετά από μία μαζική γενική συνέλευση «ορόσημο», όπως την χαρακτηρίζει, οι γονείς αποφάσισαν αρχικά να προχωρήσουν σε υπογραφές κατά της παραχώρησης, ετοιμάζοντας παράλληλα τις επόμενές τους κινήσεις. «Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση του χώρου το σχολείου και των παιδιών», λέει σε σχετική ανακοίνωση.

Στα «κάγκελα» οι γονείς του 2ου Δημοτικού Ηρακλείου (video)

Εμείς έχουμε βελτιώσει τον ηχητικό εξοπλισμό της αίθουσας για να έχουν καλύτερη σκηνή τα παιδιά, εμείς έχουμε βάψει και καθαρίσει τις βρύσες για να πίνουν (όχι από γούρνα όπως ήταν, αλλά από βρύσες), εμείς έχουμε βάψει πολλές φορές τους βανδαλισμένους τοίχους. Τώρα όλα αυτά θέλει αυτά να παραχωρήσει ο δήμος.

Παράλληλα ζητούν να πραγματοποιηθεί η σχολική γιορτή για τη λήξη του έτους, καθώς μετά την παραχώρηση της αίθουσας ανακοινώθηκε πως δεν λάβει χώρα.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής αποφάσισε:

Θέμα 1ο: Για την πρόθεση παραχώρησης απο το Δήμο, της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου μας σε γυμναστικό σύλλογο.

Η Γενική Συνέλευση των Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, αποφασίζει ότι είναι κάθετα αντίθετη με την παραχώρηση του χώρου εκδηλώσεων/θεάτρου του σχολείου μας μέχρι τις 30/06 (σε πρώτη φάση), σε ιδιωτικό γυμναστικό σύλλογο. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την απόφαση της σχολικής επιτροπής του Δήμου, για την παραχώρηση της αίθουσας.

Τα σχολεία είναι μόνο αυτό. ΣΧΟΛΕΙΑ. Είναι χώροι μάθησης, μόρφωσης και διαμόρφωσης των παιδιών μας. Είναι χώροι εργασίας και λειτουργήματος του διδακτικού μας προσωπικού που σε δύσκολες συνθήκες και με ελλείψεις κάθε είδους δίνει αγώνα για τα παιδιά. Είναι, χώρος όπου αναπτύσσουμε οι γονείς και κηδεμόνες, ως αναπόσπαστο μέρος της σχολικής κοινότητας, δραστηριότητες και δράσεις, με σκοπό την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ μας για να μπορούμε να διεκδικούμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.

Τα σχολεία των παιδιών μας δεν είναι χώροι προς ενοικίαση/παραχώρηση, ούτε μπορεί να γίνουν επιχειρηματικά πεδία ή πεδία οποιουδήποτε άλλου είδους συναλλαγών, χορηγιών και χορηγών.

Η αίθουσα που θέλει ο Δήμος να παραχωρήσει σε ιδιώτη, είναι αίθουσα θεάτρου και εκδηλώσεων του σχολείου. Όχι αθλητικός χώρος. Αίθουσα που σε πολλές περιστάσεις γεμίζει με θεατρικά σκηνικά, χειροτεχνίες και εκδηλώσεις των παιδιών. Είναι αίθουσα που, αν παραχωρούταν, θα έκανε πολύ πιο δύσκολη έως αδύνατη τη χρήση της με τη μορφή που την ξέρουμε τώρα, αλλά και με τη μορφή που μελλοντικές πρωτοβουλίες του σχολείου μπορούν να έχουν (εργαστήρια όπως το νέο της φυσικής που με έξοδα των γονέων φτιάχτηκε, εργαστήριο τέχνης, εκθεσιακός χώρος των παιδιών, κτλ)

Ως γονείς/κηδεμόνες, έχουμε δώσει και δίνουμε αγώνες για τη βελτίωση του σχολείου. Αγώνες συνεχούς πίεσης προς τη δημοτική αρχή για τις εγκαταστάσεις του σχολείου, την ασφάλεια, την υγιεινή, την καθαριότητα, την βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών, τον καλλωπισμό του σχολείου. Έχουμε βάλει κόπο και (δυστυχώς ξανά) χρήμα και από το υστέρημα μας για να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο σχολείο.

Εμείς έχουμε βελτιώσει τον ηχητικό εξοπλισμό της αίθουσας για να έχουν καλύτερη σκηνή τα παιδιά, εμείς έχουμε βάψει και καθαρίσει τις βρύσες για να πίνουν (όχι από γούρνα όπως ήταν, αλλά από βρύσες), εμείς έχουμε βάψει πολλές φορές τους βανδαλισμένους τοίχους. Τώρα όλα αυτά θέλει αυτά να παραχωρήσει ο δήμος.

Είμαστε σίγουροι/ες ότι αντίστοιχους αγώνες δίνουν και άλλοι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.

Δηλώνουμε ότι ούτε πιέζουμε το δήμο να φτιάξει και να προσφέρει τα αυτονόητα, ούτε βάζουμε κόπο και χρήμα δικό μας για να φτιαχτεί η «αυλή» καμίας επιχείρησης και κανενός ιδιώτη. Το κάνουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τα παιδιά μας και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα παιδιά μας θα πρέπει να ωφελούνται και στο μέλλον αυτά.

Ούτε φυσικά θέλουμε καμία δημοτική αρχή να κάνει κανένα έργο ανά σχολείο, που να συμφέρει κάποιον άλλον εκτός από τα παιδιά, με ότι το αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Δεν παραβλέπουμε την έλλειψη χώρων άθλησης στο Δήμο μας. Ειδικά χώρων δωρεάν άθλησης αφού δεν έχει αφεθεί σχεδόν κανένα ελεύθερο γήπεδο, αλλά και αθλητικών χώρων (γηπέδων) που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αθλητικοί σύλλογοι, και καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις και τις ευθύνες της. Δράσεις όμως που δε θα είναι εις βάρος των σχολείων, των χώρων τους και τελικά της εκπαίδευσης και των παιδιών, κάτι που βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα είναι εναντίων όλων μας.

Αυτός ο αγώνας μας, είναι αγώνας για τα δικά μας τα παιδιά, για τα παιδιά τα επόμενα που θα έρθουν στο σχολείο, αλλά και για τα παιδιά του Δήμου μας σε άλλα σχολεία. Τέτοιες «πόρτες» δεν πρέπει να μένουν ανοιχτές.

· Απορρίπτουμε και είμαστε αντίθετοι με την παραχώρηση σε ιδιώτη της αίθουσας εκδηλώσεων/θεάτρου του δημόσιου σχολείου μας. Είμαστε αντίθετοι με την απόφαση που πήρε η σχολική επιτροπή του Δήμου.

· Απορρίπτουμε την «προσφορά» του ιδιώτη για «δωρεάν μαθήματα στα παιδιά του σχολείου» αν έπαιρνε το χώρο. Δε θα κάνουμε τα παιδιά μας μέρος συναλλαγής για να δικαιολογηθεί η μείωση του ζωτικού τους χώρου και η παραχώρηση σχολικών κτιρίων. Καμία ανταλλαγή, καμία συναλλαγή και καμία προσφορά δε θα μας κάνει να συμφωνήσουμε σε αυτά.

· Χαιρετίζουμε τη στήριξη από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Αττικής σε αυτό τον αγώνα και καλούμε να τον ενισχύσει ακόμα παραπάνω με την ενημέρωση σε όλους του συλλόγους, για όλα τα σχολεία.

· Καλούμε τη δημοτική αρχή, να αφουγκραστεί αυτά που λέμε και να αποσύρει την παραχώρηση.

· Καλούμε το σύλλογο διδασκόντων και τη διεύθυνση του σχολείου μας να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της παραχώρησης. Ξέρετε ότι οι γονείς/κηδεμόνες έχουμε δίκαιο.

Ευελπιστώντας για την απόσυρση της παραχώρησης, αποφασίζουμε να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα με μάζεμα υπογραφών των γονέων και κηδεμόνων, περεταίρω εξωτερίκευσης αυτού του αγώνα και των δίκαιων αιτημάτων μας και περεταίρω δράσεων/κινητοποιήσεων που θα αποφασιστούν όταν χρειαστεί.

——————————-

Θέμα 2ο: Για το θέμα της ακύρωσης από το σχολείο της σχολικής εορτής λήξης του έτους.

Προς τη διεύθυνση και τους/τις αγαπητούς/ες δασκάλους/ες:

Αναγνωρίζουμε ότι το ενδεχόμενο να μην υπήρχε ο χώρος που όλες αυτές οι προετοιμασίες γίνονταν άλλες χρονιές, από σχεδόν την μέση τη σχολικής χρονιάς, μπορεί να έχει θεωρηθεί αποτρεπτικός παράγοντας για την καλή προετοιμασία της γιορτής λήξης του σχολικού έτους. Χώρος που λειτουργούσε ως εργαστήριο με υλικά, χειροτεχνίες, σκηνικά για τη γιορτή, γεμάτος όλο το 24ωρο για πολλές μέρες.

Δηλώνουμε στη διεύθυνση του σχολείου και τους δασκάλους/ες ότι μαζί γονείς και διδακτικό προσωπικό, δεν θα αφήσουμε να μην υπάρχει αυτή η αίθουσα εκδηλώσεων (για πολλούς λόγους που έχουμε γνωστοποιήσει).

Οι γιορτές λήξης του σχολικού έτους αποτελούν στην ουσία μια θεσμοθετημένη στο σχολείο μας τελετουργία, τόσο για τους γονείς/κηδεμόνες, όσο και για τους μαθητές/μαθήτριες.

Είναι το ορόσημο για το τέλος της σχολικής χρονιάς για κάποιους/ες, αλλά και το ορόσημο για μια νέα αρχή για τα παιδιά που θα προχωρήσουν.

Είναι μία γιορτή που όλα τα προηγούμενα χρόνια γέμιζε χαρά και προσμονή τα παιδιά κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών και των προβών, αλλά τους έδινε και το αίσθημα της ολοκλήρωσης και της επιτυχίας στο τέλος. Έδινε το αίσθημα της αυτοπεποίθησης, που κάποια ίσως και να το έχουν ανάγκη περισσότερο από κάποια άλλα.

Είναι μία διαδικασία που βλέπαμε ξεκάθαρα ότι γέμιζε στο τέλος με υπερηφάνεια τις δασκάλες, τους δασκάλους και τη διεύθυνση του σχολείου, παρόλο που γνωρίζουμε και εμείς πόσο κόπο έδιναν για την επιτυχία της γιορτής και για να κάνουν κάθε παιδί να νιώθει άνετα με το ρόλο του εκεί.

Είναι μια γιορτή που σκόρπιζε ρίγη συγκίνησης σε γονείς και κηδεμόνες και που έκλεινε άλλη μια χρονιά ευχάριστων κόπων και προκλήσεων για να έχουν καλύτερο μέλλον τα παιδιά μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε τη διεύθυνση του σχολείου και το σύλλογο διδασκόντων να αναθεωρήσει την ακύρωση της φετινής γιορτής, και δηλώνουμε ότι οι γονείς/κηδεμόνες θα είμαστε (όπως όπου μας έχει ζητηθεί) αρωγοί στην προσπάθεια αυτή με κάθε μέσο, όσο περιορισμένος και να είναι πια ο χρόνος.

Αναμένουμε την απάντησή σας και ελπίζουμε να είναι θετική.