Συνέντευξη στην ΕΚΦΡΑΣΗ παραχώρησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποψήφιος βουλευτής Β΄2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ποια είναι τα προβλήματα που αγκυροβολούν την ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας;

Η Δυτική Αθήνα αποτελεί μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και εγκαταλελειμμένες περιοχές της Αττικής. Αποτέλεσμα της χρόνιας παραμέλησής της είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων, όπως:

– Οι τραγικές ελλείψεις στις Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία αποτελεί την κορωνίδα της υγειονομικής φτώχειας στη Δυτική Αθήνα. Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει τα πιστεύω μιας πολιτικής ιδεολογίας που στην ουσία χρεώνει τα κοινωνικά προβλήματα στις πλάτες των πολιτών. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες ή να απευθύνονται στο ήδη επιβαρυμένο Νοσοκομείο Αττικόν.

– Η ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής αποτελεί ανοιχτή περιβαλλοντική χαίνουσα πληγή για την ευρύτερη περιοχή, αφού δε βρέθηκε ολοκληρωμένο υλοποιήσιμο σχέδιο για τα σκουπίδια της Αττικής. Οι Δήμοι Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων-Καματερού υφίστανται τις οσμές και τα αιωρούμενα σωματίδια που έχουν ως πηγή το ΧΥΤΑ αλλά και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού υφίσταται την ηχορύπανση και όχι μόνο, της διέλευσης των βαρέων απορριμματοφόρων, μέσα από το οδικό του δίκτυο.

– Η αδικαιολόγητη, για χρόνια, καθυστέρηση ολοκλήρωσης της μελέτης καθορισμού των ρεμάτων της Δυτικής Αθήνας, συνέπεια της οποίας είναι η μη προώθηση των σχεδίων πόλης, όπως εκείνου του Καματερού, με μακροπρόθεσμες συνέπειες στην πολεοδομική ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας.

– Η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου του σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, το οποίο θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής.

– Η μη προώθηση της υλοποίησης υπογειοποίησης των καλωδίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, στο Αιγάλεω και στην Αγία Βαρβάρα.

– Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από αμίαντο στην Αγία Βαρβάρα.

– Η εκκρεμότητα παραχώρησης τμήματος του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου στον Δήμο, για δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής.

– Η δικαστική εκκρεμότητα επίλυσης της αντιδικίας, στην περιοχή του Ποικίλου Όρους – που αφορά μεγάλο τμήμα κατοικιών στο Περιστέρι και στην Πετρούπολη – ανάμεσα στους Δήμους αυτούς και την Μονή Λαμίας, κρατάει τους κατοίκους σε αναστάτωση και ανησυχία.

– Οι μεγάλες καθυστερήσεις στους ενταφιασμούς, εξαιτίας του κορεσμού των υπαρχόντων δημοτικών κοιμητηρίων που προκαλούν σοβαρή συναισθηματική, ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση στους οικείους του νεκρού.

– Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή που επιβάρυνε επιπλέον οικονομικά και τους πολίτες αλλά και τους Δήμους.

– Η ελλιπής αστυνόμευση και η αύξηση των περιστατικών βίας και εγκληματικότητας που βιώνει η Δυτική Αθήνα και δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες. Τα αστυνομικά τμήματα σε μία πολυπληθέστατη περιοχή με ιδιαίτερα ζητήματα ασφαλείας είναι αποψιλωμένα, τονίζω δε ότι πάρα πολλοί αστυνομικοί έχουν αποσπαστεί από τα τμήματα της περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης, βουλευτής από το 2019 της περιοχής και καθώς πληροφορούμαι και πάλι υποψήφιος βουλευτής, του οποίου η παρουσία στο ψηφοδέλτιο της Δυτικής Αθήνας είχε δημιουργήσει και δικαιολογημένα, μεγάλες προσδοκίες, συνάντησε δύο φορές τους Δημάρχους των περιοχών. Τους ζήτησε να προκρίνουν ένα έργο απαραίτητο για κάθε Δήμο και ενώ έδωσε και στις δύο συναντήσεις του με τους Δημάρχους υποσχέσεις και δεσμεύτηκε προσωπικά, τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχει προωθήσει ούτε ένα έργο.

“Δικαιοσύνη παντού” είναι το βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εκλογές. Ποιο περιεχόμενο δίνετε; Πως το συγκεκριμενοποιείτε;

Ζήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία καταβαράθρωσε οποιαδήποτε έννοια δικαιοσύνης. Από την αύξηση των ανισοτήτων και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους μέχρι το σκάνδαλο των υποκλοπών και το πάρτι των απευθείας αναθέσεων. Πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δικαιοσύνη στις εργασιακές σχέσεις, επιστροφή των αναδρομικών και της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, μείωση των ανισοτήτων, αξιοκρατία, καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, προστασία της πρώτης κατοικίας, ποιοτική και δημόσια υγεία για όλους και ενίσχυση της δωρεάν παιδείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται στο πρόγραμμα των 50 ημερών. Μπορείτε να μας το περιγράψετε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δεσμεύεται για μια δέσμη μέτρων κοστολογημένων, όπως η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, το πλαφόν και η φορολόγηση στα υπερκέρδη στον ενεργειακό τομέα. Πέρα από αυτά, θα προχωρήσουμε άμεσα σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση κατά 10% στον δημόσιο τομέα, επαναφορά της 13ης σύνταξης και χορήγηση της αύξησης του 7,5% για όλους, μέτρα για την πρώτη κατοικία, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, επαναφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ στο δημόσιο κ.α. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την επόμενη τετραετία, με κάνει να είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ηςΜαΐου.