Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου η Νάντια Γιαννακοπούλου, υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθήνας, έδωσε συνέντευξη στην ΕΚΦΡΑΣΗ. Αναφέρθηκε στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της Δυτικής Αθήνας, τους στόχους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στην προοπτική συνεργασιών και προγραμματικών συκλίσεων.

Θα παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου, όπως έκανα και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια για να κάνει η Δυτική Αθήνα ένα άλμα προς τα εμπρός

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και αντιλαμβανόμαστε, ότι δεν μιλάμε τόσο για τα προγράμματα των κομμάτων, όσο για τα συνθήματα και τα διλήμματα. Ένα σχόλιό σας;

Πιστεύω ότι Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν καθοριστικές ευθύνες για το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, με μια αντιπαράθεση με ατάκες και συμψηφισμούς, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και τις αγωνίες της κοινωνίας, με διλήμματα που στόχο έχουν την αφαίμαξη των δυνάμεων άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς πορευθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια με μια αντιπολιτευτική πολιτική που την χαρακτήριζε η σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τις εναλλακτικές προτάσεις μας, χωρίς να αφήνουμε στο απυρόβλητο την υποκρισία και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταίο παράδειγμα, ήταν η στάση μας απέναντι στο νομοθετικό μπλόκο στο « κόμμα Κασιδιάρη». Ασκήσαμε κριτική στην καθυστέρηση και την ολιγωρία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όπως είχε προτείνει η αείμνηστη Πρόεδρός μας, Φώφη Γεννηματά, αλλά και την προχειρότητα των ρυθμίσεων, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την απαράδεκτη πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε το πρώτο κόμμα που καταθέσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα και θα επιμείνουμε στην επικέντρωση του δημόσιου λόγου, στις λύσεις που προτείνουμε για τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας.

Με ποιους στόχους προχωράει το ΠΑΣΟΚ προς τις εκλογές;

Ως ΠΑΣΟΚ ζητάμε  να έχουμε μία ισχυρή εντολή, ώστε να εξασφαλίσουμε την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Να γίνουμε εμείς το κανάλι, ώστε ο θυμός και η αγανάκτηση να μετουσιωθούν σε πολιτική πράξη. Να αντιμετωπίσουμε, επιτέλους, καίρια προβλήματα, όπως ο εκσυγχρονισμός  του ΕΣΥ, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.  Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που αναπτύσσει γνώσεις και δεξιότητες, ώστε οι νέοι μας να έχουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα σε μια χώρα που συρρικνώνεται πληθυσμιακά και κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με αυτό. Να δούμε, πώς θα αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της έμφυλης βίας , των γυναικοκτονιών αλλά και τα άκρως ανησυχητικά φαινόμενα παραβατικότητας των νέων, την βία στα σχολεία και τις συμμορίες των ανηλίκων που συγκροτούνται. Έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε, να συμβάλουμε με προτάσεις και πολιτικές που οι άλλοι αδυνατούν ή αδιαφορούν.

Τα δύο διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης απέτυχαν. Γι αυτό οι πολίτες θα ψηφίσουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε. Για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους. Ναι είμαστε έτοιμοι. Έχουμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα , ένα εξαιρετικό δυναμικό και την εμπειρία χρόνων που, ως κυβερνώσα παράταξη, αλλάξαμε την Ελλάδα με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, έργα, νέες πολιτικές.

Αναφέρεστε σε δύο μοντέλα διακυβέρνησης που απέτυχαν. Γιατί είστε τόσο κάθετη σ΄αυτή την άποψη;

Το θέμα σ΄αυτές τις εκλογές, δεν είναι να ψηφίσουμε τον λιγότερο κακό ή να στηρίξουμε το λιγότερα αποτυχημένο σύστημα διακυβέρνησης. Ας σκεφτούμε όμως  τι έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του, δήθεν, επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και φαινόμενα διαφθοράς. Άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε. Απέτυχε στην διαχείριση των σημαντικών κρίσεων που αντιμετωπίσαμε. Συνέδεσε το όνομά της με πολύ προβληματικές στιγμές για την Δημοκρατία, όπως η αποκάλυψη των υποκλοπών, αλλά και η αναποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του Κράτους, όπως πολύ δραματικά φάνηκε στην πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών. Απέτυχε να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και ταλανίζει τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε ως μεταρρυθμιστής αλλά δεν έχει συνδέσει το όνομά του με καμία μεταρρύθμιση σε κρίσιμους τομείς, όπως τη Δημόσια Διοίκηση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας , την λειτουργία της Δικαιοσύνης στην πατρίδα μας, τις εργασιακές σχέσεις.

Πριν από την Κυβέρνηση της Ν.Δ  είχαμε μια άλλη Κυβέρνηση, αυτή της δήθεν «πρώτης φορά αριστεράς», που ωστόσο ήταν μια Κυβέρνηση μιας δήθεν αριστεράς αλλά σίγουρα ακραίας λαϊκίστικης αντίληψης και αντιδημοκρατικών πρακτικών με τους ΑΝΕΛ. Γέμισε υποσχέσεις και ψέματα την κοινωνία , «έπαιξε στα ζάρια» την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε , έφερε ένα ακόμη Μνημόνιο, χρέωσε άλλα 100 δις. ευρώ την Οικονομία, παραχώρησε για 99 χρόνια την δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο, τσάκισε με υπερφορολόγηση την μεσαία τάξη, υπονόμευσε τους θεσμούς, προσπάθησε με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε και τους αρμούς της εξουσίας. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τα ίδια σαν να μην κυβέρνησε. Ουσιαστικά με την έλλειψη αυτοκριτικής του, με τις ακρότητές του και τον τρόπο αντιπολίτευσής του, γίνεται χορηγός της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Επαναλαμβάνει, και σήμερα τις ίδιες υποσχέσεις σαν να ζούμε στο 2015.

Kαι οι δύο μαζί παριστάνουν, ότι δεν γνωρίζουν για την άθλια κατάσταση του ΟΣΕ και του σιδηροδρομικού δικτύου. Διαγκωνίζονται για το ποσοστό του έργου τηλεδιοίκησης. Και οι δύο αντιπαρατίθενται ποιοί έκαναν τις λιγότερες ή περισσότερες παρακολουθήσεις. Και οι δύο αντιπαρατίθενται για το ποιός άφησε ανυπεράσπιστη  την πρώτη κατοικία . Και ο κατάλογος των απίστευτων αυτών συγκρίσεων δεν έχει σταματημό.

Γι αυτούς τους λόγους η απαίτηση Αλλαγής είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Να μπει ή όχι το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Και υπό ποιές προϋποθέσεις; Είναι βασική προϋπόθεση το τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργός;

Εμείς και ειδικότερα ο Πρόεδρος μας, Νίκος Ανδρουλάκης, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για την περίπτωση που θα υπάρξει η ανάγκη μιας Κυβέρνησης συνεργασίας. Αν έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, θα μας έχει δοθεί η ισχυρή λαϊκή εντολή για το δεύτερο βήμα που είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις, εάν και εφόσον είναι αυτές επιτεύξιμες. Και στη συνέχεια, ακολουθούν τα πρόσωπα τα οποία πρέπει να νοηματοδοτήσουν και να συμβολίσουν την αλλαγή. Δεν μπορείς με τα ίδια πρόσωπα των αποτυχημένων πρωθυπουργών των κυβερνήσεων και των συστημάτων εξουσίας που κόστισαν ακριβά στο λαό μας τα προηγούμενα χρόνια, να συμβολίσεις και να εφαρμόσεις νέες πολιτικές. Είμαστε η μονή πολιτική δύναμη που έχει πει ορθά κοφτά τι θέλει να συμβεί.

Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που θα τιμήσει το Σύνταγμα και του νόμους και όταν πάρουμε την Τρίτη εντολή εφόσον ισχύουν τα προαναφερόμενα, θα προσπαθήσουμε να προκύψει Κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές.

Όλες  οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η οικονομία θα είναι το βασικό κριτήριο των ψηφοφόρων. Η ΝΔ λέει ότι έκανε ότι μπορούσε για να συγκρατήσει την ακρίβεια. Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν τι θα κάνουν τα κόμματα την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές. Τί προτείνετε στο ΠΑΣΟΚ για τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ;

Η Οικονομία, προφανώς, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των πολιτών και ιδιαίτερα η ακρίβεια στο ράφι, που έχει οδηγήσει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο. Το κόστος της κρίσης δεν μπορεί μόνιμα να το πληρώνουν μόνο οι πιο ευπαθείς ομάδες, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Για μια κοινωνία συνοχής και δικαιοσύνης χρειάζεται να εξεταστούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, αλλά και των διυλιστηρίων, των supermarkets, των τραπεζών, που δρουν ανεξέλεγκτα, όπως και σειράς άλλων τομέων. Τα συνεχή pass και τα καλάθια του νοικοκυριού ή του Πάσχα δεν έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα. Η Κυβέρνηση, δεν τόλμησε να μειώσει το Φ.Π.Α, να επαναφέρει το ΕΚΑΣ, να αυξήσει πιο τολμηρά τον κατώτατο μισθό. Δεν τόλμησε να προχωρήσει σε μέτρα ελέγχου και πάταξης των φαινομένων αισχροκέρδειας. Αυτά τα μέτρα εμείς προτείνουμε ενδεικτικά.

Υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις στην υπόθεση Γεωργούλη; Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε και το έκρυβε;

Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν ταύτισε ή δεν θα ταυτίσει ένα ολόκληρο πολιτικό χώρο με τις μεμονωμένες και απόλυτα καταδικαστέες συμπεριφορές κάποιων στελεχών του.  Όμως εδώ ανακύπτουν κάποια σοβαρά ερωτήματα. Ποιά ακριβώς ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κ. Γεωργούλης προσπάθησε να πολιτικοποιήσει το ζήτημα; Επίσης θα πρέπει να μας εξηγήσουν, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε ποιές ενέργειες προέβησαν τόσο καιρό, έφοσον ο κ. Τσίπρας όπως φαίνεται γνώριζε την υπόθεση τουλάχιστον από το καλοκαίρι, του 2022; Αρκέστηκαν μόνο στα λεγόμενα του κ. Γεωργούλη; Για ποιό λόγο δεν τον έθεσαν από τότε εκτός της Ευρωκοινοβουλευτικής τους ομάδας; Και τέλος, πόσο υπερήφανοι είναι κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές που προσπάθησαν να φτιάξουν σενάρια αντί να πάρουν θέση; Οι ίδιοι και ένας ολόκληρος μηχανισμός δημοσιογράφων, καλλιτεχνών , δημοσιολόγων «θα είχαν βγει στα κάγκελα» αν κάτι αντίστοιχο είχε καταγγελθεί για στέλεχος άλλου κόμματος. Υπάρχει ανειλικρίνεια, υποκρισία, ψευδαίσθηση ηθικού πλεονεκτήματος και στάση που όλα υπαγορεύονται από το αν μια αλήθεια συμφέρει ή όχι το κόμμα. Αυτό πράττουν κάποιοι που τώρα σιωπούν, έχοντας ‘’δώσει’’ και στοχοποιήσει το θύμα. Θλίβομαι για την συμπεριφορά τους.

Για το Κόμμα σας αλλά και προσωπικά ζητάτε ξανά την ψήφο του κόσμου στο Δυτικό Τομέα Αθηνών. Ποιές είναι οι προσδοκίες σας από μια νέα βουλευτική θητεία ;

political speech 2022

Από την πρώτη μέρα που οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν βουλευτή της Δυτικής Αθήνας, έχω περπατήσει σε κάθε Δήμο. Σε κάθε γειτονιά. Μίλησα σε σπίτια, σε χώρους εργασίας, σε δημόσιες επιχειρήσεις, σε λαϊκές, σε μικρές συγκεντρώσεις, σε βιοτεχνίες, σε μαγαζιά. Συνεργάστηκα με όλους τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς , τους υγειονομικούς, που κράτησαν όρθιες τις μονάδες υγείας στην περιοχή μας. Αφουγκράστηκα τον παλμό του κόσμου. Είδα τις αγωνίες του. Τον αγώνα της καθημερινότητας. Του μεροκάματου. Την οικονομική πίεση. Την ανασφάλεια από τη διεθνή κατάσταση. Το άγχος της διαχείρισης του χρόνου, ειδικά για εμάς τις γυναίκες. Την αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας, ως βουλευτής και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, προώθησα, με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, λύσεις σε προβλήματα και αιτήματα. Έγινα η ισχυρή φωνή τους στην Βουλή.

Αυτό θέλω να συνεχίσω μαζί με όλους, θεωρώντας, ότι η Δυτική Αθήνα και η πατρίδα μας, συνολικά, μπορεί και πρέπει να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, στην βάση ενός ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου που θα δημιουργεί όρους ισχυρής Ανάπτυξης, με καλές δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους και ειδικά για τη νεολαία μας, με περιβαλλοντική αναβάθμιση, με εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, με υπερήφανη εξωτερική πολιτική, με Δημόσιο και αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, με μεταρρυθμίσεις παντού και με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να είναι αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και ιδιαίτερα στη νεολαία και σε αυτούς που απέχουν από τις εκογές και τους καλούμε να συμμετέχουν, και να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας εκείνες και εκείνους που σταθερά και αμετακίνητα έδωσαν τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ και στα πέτρινα χρόνια κρατώντας όρθιο το κίνημα μας, τους νέους και τους καλύτερους σε κάθε εκλογική περιφέρεια.