Την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υπόθεση της ΕΡΙΟΤΕΚ προσπαθεί να αναδείξει η «Εκτός Σχεδίου» τονίζοντας πως το θέμα βρίσκεται στο «παρά πέντε» καθώς στις αρχές του 2024 λήγει η 15ετής προθεσμία για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου.
Σημειώνει πως «ακόμα και αν καταφέρει ο Δήμος να κερδίσει 6 επιπλέον μήνες, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης μέσα στους επόμενους περίπου 9 μήνες».
Η «Εκτός Σχεδίου» αναφέρει αναλυτικά: «Την Πέμπτη 2/11 στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας παίχτηκε άλλο ένα επεισόδιο στο πολυετές σήριαλ σε σχέση με την απαλλοτρίωση του χώρου της πρώην ΕΡΙΟΤΕΚ στο ΟΤ 425 στον Περισσό. Ένα Δημοτικό Συμβούλιο που καλέστηκε μετά την κοινοποίηση στις 31/10, προς τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, της από 19/10 (!!!) απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή των ιδιοκτητών της συγκεκριμένης έκτασης, ενάντια σε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επανυποβολή της απαλλοτρίωσης.
Πολύ συνοπτικά να αναφέρουμε ότι το οικόπεδο ανήκει στην επιχειρηματική οικογένεια Μήτση, η οποία για χρόνια βρίσκεται σε συνεχείς αντιδικίες με τον δήμο Νέας Ιωνίας, αφού προσπαθεί να άρει την δέσμευση του οικοπέδου ώστε να μην προχωρήσει η απαλλοτρίωσή του και η κατασκευή σε αυτό νέων σχολείων. Δικαστικές αποφάσεις, ενστάσεις και πάλι από την αρχή, η ουσία, ωστόσο, παραμένει η ίδια. Δύο δεκαετίες τώρα, ο χώρος δεν αποδίδεται στους κατοίκους και αντί να κατασκευαστούν σχολεία που θα ανακούφιζαν σε ένα βαθμό τις ανάγκες τις περιοχής για σχολική στέγη, ο χώρος μένει παρατημένος στην τύχη του.
Είναι φανερό πια πως οι πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες τόσο της τωρινής δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων, δεν είχαν σαν στόχο την οριστική απαλλοτρίωση του χώρου. Στάση αναμονής και καμία προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, την ίδια ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι ο χρόνος κυλάει ενάντια στα συμφέροντα των κατοίκων.
Αυτή η στάση των δημοτικών αρχών αποδεικνύει ότι δε θέλησαν ποτέ να βάλουν ουσιαστικά εμπόδια στα συμφέροντα μικρών ή μεγάλων επιχειρηματιών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, στο οποίο η συζήτηση έμεινε μόνο στο πως θα μπορέσει ο δήμος να κερδίσει 3, 6 ή 9 μήνες ακόμα.
Παρά τις τοποθετήσεις της ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ και την έκκλησή να συζητηθεί, έστω και τώρα, και να αποφασιστεί το πως θα ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση, ώστε να περάσει ο χώρος στην ιδιοκτησία του Δήμου, τόσο η απερχόμενη διοίκηση Θωμαΐδου, όσο και η επόμενη διοίκηση Μανούρη δεν θέλησαν να τοποθετηθούν, και δεν υπήρξε καμία απολύτως δέσμευση από πλευράς τους.
Πλέον όμως η κατάσταση είναι οριακή. Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο παραπέντε για να λήξει η προθεσμία που θέτει ο νομοθέτης (15 έτη) και, στην καλύτερη περίπτωση, στις αρχές του 2024 οι ιδιοκτήτες θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αυτοδίκαια την αποδέσμευση του οικοπέδου. Ακόμα και αν καταφέρει ο Δήμος να κερδίσει 6 επιπλέον μήνες, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης μέσα στους επόμενους περίπου 9 μήνες.
Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, τα προβλήματα στη στέγαση σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και αθλητικών εγκαταστάσεων διαρκώς αυξάνονται. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ζούμε με τον εφιάλτη της στέγασης των παιδιών για τη δίχρονη προσχολική αγωγή σε ακατάλληλους χώρους, και σε προκάτ αίθουσες, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένα κτίρια, με την εύκολη πάντα αιτιολόγηση ότι «δεν υπάρχουν χώροι». Το συγκεκριμένο γεγονός, έρχεται να αναδείξει με εκκωφαντικό τρόπο το συνολικό πρόβλημα στη σχολική στέγη του Δήμου μας αλλά και τους υπαίτιους του προβλήματος αυτού.
Από την μεριά μας δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για να βρεθεί ουσιαστική λύση
Απαιτούμε να ολοκληρωθούν ΑΜΕΣΑ οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση της ΕΡΙΟΤΕΚ και την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος.
Καλούμε τους κατοίκους του δήμου μας να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε:
• να απαλλοτριωθεί ο χώρος της ΕΡΙΟΤΕΚ
• να απαλλοτριωθούν επιπλέον χώροι, με κρατική χρηματοδότηση, για τις ανάγκες μας και να μην δίνεται το χρήμα από την φορολογία μας για την χρηματοδότηση ιδιωτικών έργων.
• να φτιαχτούν επιτέλους σύγχρονα σχολεία και να σταματήσουν να υπάρχουν παιδιά που στεγάζονται σε προκάτ στα προαύλια των σχολείων.
ΥΓ. Χαρήκαμε που βρεθήκαμε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο όπου όλοι συμφωνούσαν (έστω στα λόγια) για την ανάγκη απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, γιατί θυμόμαστε και πριν λίγα χρόνια, όπου στην αντίστοιχη περίπτωση με το ΟΤ445 και την τοπική Μητρόπολη οι περισσότεροι (Γκότσης, Μανούρης, Θωμαΐδου) προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι τότε δεν μπορούσαμε και δεν ήταν ανάγκη να επιμείνουμε στην δέσμευση του χώρου και όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, έσπευσαν να παραβρεθούν στα εγκαίνια των έργων. Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουν οι κάτοικοι στα λόγια τους. Μόνο ο αγώνας μπορεί να διασφαλίσει ότι η ΕΡΙΟΤΕΚ θα γίνει δημοτικός χώρος και θα δεν θα τους δούμε κάποια στιγμή ΟΛΟΥΣ μαζί να φωτογραφίζονται στα εγκαίνια κάποιου ιδιωτικού έργου.»