Η πολιτική λαίλαπα θα μας στερήσει και την ΕΡΙΟΤΕΚ;

Για την ΕΡΙΟΤΕΚ γράφει η Ζωή Μπακογιάννη, δικηγόρος, στέλεχος της δημοτικής παράταξης “Δημιουργία – Αλληλεγγύη”

..

Το οικόπεδο της ΕΡΙΟΤΕΚ που ο Δήμος μας από χρόνια, με όλες τις Δημοτικές Αρχές που διοίκησαν την Ιωνία, διεκδικεί για να κτιστούν σχολεία είναι μία ακόμη υπόθεση που η κ. Δήμαρχος χειρίστηκε προσωπικά και ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου.

..

Η πολιτική λαίλαπα της διοίκησης της κ. Θωμαϊδου, που την τελευταία τετραετία σάρωσε τον τόπο μας, φαίνεται ότι θα μας στερήσει και το απαλλοτριωμένο τμήμα στο Ο.Τ. 425 που προορίζεται για τα παιδιά της Ιωνίας και τις ανάγκες τους για εκπαίδευση. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 που ανέλαβε το αξίωμα, η κ. Δήμαρχος δεν έκανε το παραμικρό για να διεκδικήσει από μεριάς του Δήμου την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του ακίνητου της ΕΡΙΟΤΕΚ. Και όλα αυτά μολονότι είχε τελειώσει η δικαστική διαμάχη με την οικογένεια Μήτση και ο Δήμος μας είχε κερδίσει την υπόθεση με την απόφαση του Σ.τ.Ε που γνωστοποιήθηκε στο Δήμο τον Μάρτιο 2019. Και όχι μόνον δεν ενδιαφέρθηκε η ίδια να διεκδικήσει από τους αρμόδιους φορείς να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση (εξασφαλίζοντας την αποζημίωση των δικαιούχων της οικογένειας Μήτση) αλλά ακόμη και όταν οι τελευταίοι με επιστολή τους διεκδίκησαν την επιστροφή σε αυτούς της ιδιοκτησίας  η κ. Δήμαρχος δεν θορυβήθηκε. Δεν ανησύχησε καθόλου από το γεγονός :

..

  • Ενώ γνώριζε και γνωρίζει ότι εφόσον δεν ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση μέσα σε 15 χρόνια από τότε που η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Ιανουάριος 2009) τότε η οικογένεια Μήτση έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την ιδιοκτησία, και το ακίνητο να χαθεί για τον Δήμο.

..

  • Ενώ γνώριζε και γνωρίζει ότι ο Δήμος οφείλει να εξασφαλίσει χρήματα για τους δικαιούχους και να τα εγγράψει σε κωδικό του Προϋπολογισμού του δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια, δεν διεκδίκησε, δεν πίεσε και δεν χτύπησε την πόρτα σε οιοδήποτε αρμόδιο φορέα για να εξασφαλίσει τα χρήματα της αποζημίωσης ώστε να εγκριθούν και να φαίνονται σε κωδικό του προϋπολογισμό του Δήμου μας.  Την εγγραφή αυτή την επισήμανε και η Δικηγόρος της οικογένειας Μήτση στην συνάντηση που είχαν στο γραφείο Δημάρχου τον Μάρτιο 2023 περίπου , όπως ενημέρωσε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η Νομική Σύμβουλος του Δήμου μας .

..

Τον Απρίλιο του 2023 που υπάρχουν οι παραπάνω εξελίξεις, ερήμην των Δημοτικών Συμβούλων και του λαού της Ιωνίας, μολονότι ο χρόνος τρέχει σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου (καθώς η 15ετής προθεσμία για να χαθεί η ΕΡΙΟΤΕΚ εκπνέει στις αρχές Ιανουαρίου 2024) και ήδη από την πλευρά τους οι αντίδικοι πιέζουν για την εξασφάλιση των ιδιωτικών τους συμφερόντων, η Δήμαρχος αντί να ενημερώσει και να δράσει, αποδέχθηκε δωρεά των αντιδίκων (εξοπλισμό παιδικής χαράς).

..

Όταν πια συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 7 Αυγούστου 2023, για να ενημερώσει και να απαντήσουμε στην επιστολή των αντιδίκων (την τελευταία ώρα που έληγε η εξάμηνη προθεσμία για απάντησή μας), αντί να απολογηθεί για την ολιγωρία της, πίεζε και εγκαλούσε τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης που δεν δέχονταν την πρότασή της να πάρουμε δάνειο εκατομμυρίων ευρώ για να εμφανιστούν στον ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού ως αποζημίωση της οικογένειας Μήτση. Η απόφαση που πάρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ότι η απαλλοτρίωση ισχύει, ότι το ακίνητο είναι ζωτικής σημασίας για το Δήμο, που θα διεκδικήσει την εξασφάλιση του ποσού της αποζημίωσης των αντιδίκων με κάθε τρόπο (ακόμα και με δάνειο) και την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

..

Καθώς οι αντίδικοι θέλουν διακαώς την επιστροφή της ιδιοκτησίας πρόσβαλαν την απόφαση του Δήμου στην Αποκεντρωμένη γεγονός που οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  έμαθαν τυχαία (μετά από ερώτηση Δημ.Συμβούλου της ΛΑ.Σ) και όχι από την θεσμική και επί τούτου ενημέρωση της Δημάρχου.

..

Έτσι έχουν τα γεγονότα . Θα περίμενε κανείς ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά η Δημοτική Αρχή της κ.Θωμαΐδου θα ειχε πρόταγμά της την ΕΡΙΟΤΕΚ και τα παιδιά της Ιωνίας. Ωστόσο τίποτε από όσα όφειλαν να προχωρήσουν δεν έγιναν, με αποκλειστική ευθύνη της Δημάρχου. Ήθελε δάνειο; Ας έφερνε το θέμα στο Δ.Σ από το 2019 ή έστω την άνοιξη του 2023 . Η ολιγωρία και η αποσιώπηση γεγονότων που επέδειξε, ακόμη και τις τελευταίες μέρες της διοίκησής της, καθιστούν την απερχόμενη Δημοτική Αρχή ως την πιο αδιαφανή , αντιδημοκρατική και καταστροφική Διοίκηση που πέρασε στην Νέα Ιωνία από την μεταπολίτευση και μετά.

«Ξεπουλάνε την ΕΡΙΟΤΕΚ» καταγγέλλει η ΛΑΣ Νέας Ιωνίας