Στους διαγωνισμούς τα «ρίχνει» η Περιφέρεια για τη μεταφορά των μαθητών

Απαντήσεις για τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών δίνει η Περιφέρεια Αττικής, ενώ η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη 7 Νοεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφέρειας (Συγγρού 15-17).

Για «παρωδία» μιλάει η Ένωση Γονέων Ηρακλείου

«50 μέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, περίπου 1.000 μαθητές με αναπηρίες, σε όλη την Ελλάδα, δεν πηγαίνουν σχολείο ή καταταλαιπωρούνται αυτοί και οι οικογένειες τους, λόγω του ιδιωτικοποιημένου συστήματος μεταφοράς που διαχειρίζονται οι περιφέρειες», τονίζουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Επισημαίνουν ακόμα: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο, να έχουν ξεκινήσει τα σχολεία, σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 2 μήνες, παιδιά, οικογένειες σε αδιέξοδο, να περιμένουν μάταια το σχολικό. Παιδιά να παθαίνουν κρίσεις, γονείς να είναι σε παράκρουση, να αναγκάζονται να παραιτούνται από τη δουλειά τους ή να απολύονται, για να κάτσουν στο σπίτι να απολαύσουν την “κανονικότητα» και ότι πιάσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Σαν δεν ντρέπονται! Αλλά ακόμη και τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, να καταταλαιπωρούνται για ώρες στους δρόμους, με ανειδίκευτους οδηγούς και συνοδούς για παιδιά με αναπηρία. Γι’ αυτό έχουμε όλο και περισσότερο τα γνωστά επεισόδια, παιδί να χάνεται και να περιπλανιέται στα χωριά της Βοιωτίας, άλλο παιδί να ξεχνιέται μέσα στο σχολικό και άλλος οδηγός, γνωστός νταής, να δέρνει μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παιδιών, ανάπηρο πατέρα παιδιού, επειδή με το αυτοκίνητο του, του ακούμπησε το πούλμαν. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, στην εποχή της “αγίας επιχειρηματικότητας”».

Περιφέρεια Αττικής: Εξυπηρετούνται περίπου 29.000 μαθητές

Με ανακοίνωση της η Περιφέρεια Αττικής δίνει τη δική της εκδοχή παρουσιάζοντας τα στοιχεία από τις ενέργειες της για την κάλυψη της μεταφοράς των μαθητών. Αναφέρει συγκεκριμένα:

1)To πρόβλημα που υφίσταται με τη μη κάλυψη των αναγκών σχολικής μεταφοράς μερίδας μαθητών στην Περιφέρεια Αττικής, οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι, όχι με υπαιτιότητα της Περιφέρειας.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Αττικής, αναγνωρίζοντας τη σημασία ομαλής εξυπηρέτησης και κάλυψης των αναγκών μεταφοράς για το σύνολο των μαθητών της Αττικής και με στόχο τον περιορισμό του προβλήματος, πέραν των δρομολογίων δημόσιας σύμβασης υπηρεσιών (ΔΣΥ) που είχαν ανατεθεί κατά το προηγούμενο και συνεχίζουν να εκτελούνται κατά το τρέχον σχολικό έτος, έχει ολοκληρώσει από τον Ιούλιο 2023 μέχρι σήμερα επιπλέον δεκαέξι (16) διαγωνιστικές διαδικασίες δημοπράτησης δρομολογίων για την κάλυψη αναγκών μεταφοράς μαθητών της σχολικής χρονιάς 2023-2024, για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

2) Επίσης τυχόν άγονα δρομολόγια ΔΣΥ, προωθούνται άμεσα για εκ νέου δημοπράτηση στην επόμενη διαγωνιστική διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για δρομολόγια που δημιουργούνται λόγω νέων αναγκών που προέκυψαν μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

3) Όσον αφορά τα δρομολόγια ΔΣΥ για τα οποία ήδη υπάρχουν προσωρινοί ή οριστικοί ανάδοχοι, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των καθημερινά εκτελούμενων είναι χίλια πεντακόσια ογδόντα έξι (1586) για την εξυπηρέτηση είκοσι εννέα χιλιάδων έξι (29006) μαθητριών/μαθητών.

4) Για τη δωρεάν μετακίνηση μαθητριών/μαθητών με δημόσια συγκοινωνία, έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΑΣΑ Α.Ε. και ΚΤΕΛ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. για τη χορήγηση συνολικά έξι χιλιάδων εκατό (6100) Ειδικών Μαθητικών Δελτίων (ΕΜΔ). Επιπλέον, έχει σταλεί σχετικό έγγραφο με παροχή οδηγιών στα σχολεία και έχει ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης των ΕΜΔ.

5) Τέλος, η ελάχιστη απόσταση οικίας-σχολείου βάσει της οποίας οι μαθήτριες/μαθητές καθίστανται δικαιούχοι δωρεάν μεταφοράς είτε με χορήγηση Ειδικού Μαθητικού Δελτίου, είτε με Ίδια Μέσα των Περιφερειών και των Δήμων, είτε με δρομολόγια ΔΣΥ, καθώς και για ο τρόπος υπολογισμού αυτής, αποτυπώνονται στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο και συγκεκριμένα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπ’ αρ. 50025/2018 (ΦΕΚ Β’ 4217), όπως αυτή ισχύει μετά από τις τροποποιήσεις της με τις 53173/2022 (ΦΕΚ Β’ 4294) και 680/2023 (ΦΕΚ Β’7) όμοιες.

Υπογραμμίζεται τέλος πως η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό, το πρόβλημα των μετακινήσεων των μαθητών στα σχολεία τους, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής.