Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Την Κυριακή 23 Απριλίου στις 11.00 προχωρούν σε νέα συνέλευση αγώνα στο πρώην συντριβάνι. Σε σχετικό κάλεσμα αναφέρουν:
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» προστατεύεται αυστηρά από το Σύνταγμα και την δασική νομοθεσία όπως όλα τα δάση, άλση και Πάρκα και απαγορεύονται οποιεσδήποτε χρήσεις δεν είναι συμβατές με τον χαρακτήρα του.
Το σχέδιο του Φορέα Διαχείρισης και της Περιφέρειας περιλαμβάνει: Διαχωρισμό του Πάρκου σε 8 ζώνες με διαφορετικές χρήσεις, δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και τσιμεντοποίηση ακόμα και στο δασικό πυρήνα του Πάρκου με δημιουργία και ενοικίαση-εκμετάλλευση δενδρόσπιτων με μεταλλικές κατασκευές, δημιουργία εναέριων ποδηλατόδρομων, σύστημα δικτύου μεταφορών μέσα στο Πάρκο, εγκαταστάσεις εστίασης, μετατροπή του καναλιού σε εμπορικό δρόμο με αγορές, συνεδριακό κέντρο, νέο πάρκινγκ στον χώρο κάτω από την Νότια λίμνη κ.α.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ότι:
– Τα σχέδια εισάγουν την εμπορευματοποίηση, διαχωρίζουν το Πάρκο σε 8 ζώνες, οι οποίες θα κατακερματίσουν το Πάρκο και προετοιμάζουν αλλαγή των χρήσεων γης, καταργώντας τον Δασικό χαρακτήρα του.
– Η εμπορευματική αξιοποίηση του Πάρκου θα περιορίσει την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση του λαού των όμορων με το πάρκο περιοχών και όλων των κατοίκων της Αττικής, μετατρέποντάς το σε έναν τύπο “DISNEYLAND”, αστικοποιώντας και τσιμεντοποιώντας τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.
– Η υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων θα σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα αποκομίζουν κέρδη, ενώ το δημόσιο θα χρηματοδοτεί και θα συντηρεί τις εγκαταστάσεις, αντίστοιχα με αυτό που έγινε με τον ΟΣΕ, με το Ελληνικό και με αυτό που επιχειρείται να γίνει με την ιδιωτικοποίηση του νερού.
– Χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο ούτε από Δημοτικά Συμβούλια, γίνονται παρουσιάσεις σε εκθέσεις επενδυτών, ενώ ο φορέας διαχείρισης κάνει εικονική διαβούλευση.
ΖΗΤΑΜΕ :
– Να ΑΚΥΡΩΘΕΙ και να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ το σχέδιο τσιμεντοποίησης και ιδιωτικοποίησης του Πάρκου Τρίτση και να καταγγελθεί με κάθε μέσο θεσμικό, νομικό και κινηματικό.
– Να μην γίνει καμία άλλη παραχώρηση σε ιδιώτες και σε δήμους, καμιά νέα εγκατάσταση και να εκδιωχθούν οι υπάρχοντες καταπατητές.
– Να οριοθετηθεί και να προστατευθεί θεσμικά και ουσιαστικά ο χώρος του πάρκου και να μην γίνει κανένας αποχαρακτηρισμός χρήσης γης.
– Σταθερή, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση του πάρκου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έκτακτη χρηματοδότηση για επείγουσες ανάγκες.
– Να παραμείνει το Πάρκο ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ και ελεύθερα προσβάσιμο για όλο το λαό.
– Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του Πάρκου.
– Να γίνει νομική προσβολή οποιασδήποτε απόφασης εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης του χώρου.
– Να ενισχυθεί η φύτευση δένδρων και ο δασικός χαρακτήρας του πάρκου. Να υποστηριχθούν, να ενισχυθούν και να αναδειχθούν οι εθελοντικές δράσεις των κατοίκων που θέλουν να συμβάλουν στην δεντροφύτευση και εμπλουτισμό της χλωρίδας του Πάρκου σε συνεργασία με το δασαρχείο.
– Να ενισχυθεί και υποστηριχθεί ουσιαστικά από τον Φορέα διαχείρισης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας του Υπ. Παιδείας. Είναι η μόνη δράση που συνάδει με τον σκοπό ίδρυσης του Πάρκου.
– Να πραγματοποιούνται δια ζώσης δημόσιες συνεδριάσεις του φορέα διαχείρισης του Πάρκου και να σταματήσουν οι ηλεκτρονικές συνεδριάσεις μέσω zoom, έτσι ώστε να είναι ανοικτές στους κατοίκους, τους μαζικούς φορείς και τις συλλογικότητες.