Στοιχεία σοκ της Eurostat – «Κατάρρευση νοσοκομείων» (video)

Σημαντική επιβάρυνση των κεντρικών νοσοκομείων, παρά τη μείωση των νοσηλειών λόγω Covid, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τους υγειονομικούς της «πρώτης γραμμής» αυτό οφείλεται στην υποστελέχωση και λειτουργική κατάρρευση των νοσοκομείων της περιφέρειας, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί ασθενείς να μεταφέρονται στα κεντρικά.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, μιλώντας στο Action24, αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Eurostat. Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη ο μέσος όρος θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού μειώθηκε, η Ελλάδα ήταν «θλιβερή εξαίρεση». Συγκεκριμένα κατέγραψε 12.3% αυξημένη θνητότητα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο -2.3%!

Την ώρα δηλαδή που στην Ευρώπη η θνητότητα και η κατάσταση στα συστήματα υγείας επιστρέφει στην προ-covid εποχή, στα στοιχεία στην Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικά. Για τον κ. Παπανικολάου είναι ξεκάθαρη η σύνδεση της αυξημένης θνητότητας με την λειτουργική κατάρρευση των νοσοκομείων της επαρχίας και τη συνακόλουθη υπερφόρτωση των κεντρικών. Αυτό, άλλωστε, σημειώνει και ο ΟΑΣΑ σε σχετική έρευνα.

«Έχουμε πανάκριβο εξοπλισμό άλλα χωρίς γιατρούς»

Αναλύοντας την κατάσταση των νοσοκομείων ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ αναφέρθηκε στην υποστελέχωση. «Έχουμε πανάκριβο και σύγχρονο εξοπλισμό αλλά δεν έχουμε γιατρούς», εξήγησε, υποστηρίζοντας πως αφενός δεν γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις. Αφετέρου, όμως, υπάρχει μεγάλη φυγή γιατρών στο εξωτερικό. «Τροφοδοτούμαι τη Γερμανία και άλλες χώρες με επιστημονικό δυναμικό που θα ήταν πολύτιμο για τη χώρα μας», σημείωσε. «Δυστυχώς η χώρας μας δεν κάνει τίποτα για αυτό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε Ελληνίδα ακτινολόγος που εργάζεται στο Λονδίνο. Ανέφερε πως εργάστηκε για πέντε χρόνια σε δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα ως συμβασιούχος. Όταν έληξε η τελευταία σύμβαση, μάλιστα, δεν δικαιούταν καν αποζημίωση ή επίδομα ανεργίας, όπως συμβαίνει με τους συμβασιούχους!

Αντίθετα μέσα σε λίγα χρόνια στην Αγγλία έχει ήδη λάβει προαγωγές αλλά και αυξήσεις στις μισθολογικές απολαβές. «Δεν πρόκειται για φυγή αλλά για διωγμό», είπε χαρακτηριστικά για την κατάσταση των νοσοκομείων και τους νέους γιατρούς που φεύγουν στο εξωτερικό.