Μονομαχία για δυο

Μπάμπαλος vs Παπαδημητρίου στο Ηράκλειο

Από την έντυπη Έκφραση

Η μετωπική αντιπαράθεση του Νίκου Μπάμπαλου με το Γιώργο Παπαδημητρίου είναι αυτή που χαρακτηρίζει τα δημοτικά πράγματα στο Ηράκλειο.

Η αντιπαράθεση των δύο επικεφαλής των δύο πρώτων δημοτικών παρατάξεων των προηγούμενων εκλογών θα χαρακτηρίσει και τις επόμενες.

Και οι δύο εργάζονται συστηματικά, ειδικά στο επικοινωνιακό κομμάτι, προσπαθώντας να δείξουν θετικά σημεία και λόγους για τους οποίους αξίζουν την υπερψήφιση από το εκλογικό σώμα. 

Και αν αυτό είναι απολύτως λογικό για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν είναι τόσο λογικό για την διοίκηση, αφού αυτή οφείλει να μιλά μέσω του έργου της.

Μόνο το ΦΙΞ (και αν…)

Η διοίκηση του Νίκου Μπάμπαλου πάει στις εκλογές έχοντας ως εμβληματικό έργο την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ όπως η ίδια προβάλλει, ή την υπερχρέωση του δήμου με 7 εκατομμύρια ευρώ όπως της προσάπτει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Είναι ίσως και το μοναδικό μεγάλο γεγονός, άσχετα προς το αξιολογεί καθένας, το οποίο έχει να επιδείξει.

Στα μείον η κατάσταση στα σχολεία, κόλλησαν τα “μεγάλα” έργα

Στα μεγάλα “μείον” της διοίκησης η κακή κατάσταση των σχολείων, όπου συνεχώς ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα.

  • Τρεισήμισι χρόνια μετά τους σεισμούς του 1940 ολοκληρώνονται οι επισκευές στα σεισμόπληκτα σχολεία. Σε άλλα σχολεία πέφτουν σοβάδες, αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, δεν υπάρχει θέρμανση, υπάρχουν σοβαρές κακοτεχνίες που θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά και άλλα τέτοια αντίστοιχα.
  • Δεν κατάφερε να ξεκινήσει και να προχωρήσει σε κάποιο βαθμό ένα από τα μεγάλα έργα που είχε εξαγγείλει. Δεν υπάρχει τίποτα στην λεγόμενη υπογειοποίηση της Μελίνας Μερκούρη. Δεν υπάρχει τίποτα στην διάνοιξη της Λεωφόρου Ηρακλείου. Δεν ελήφθη υπόψη καμία παρατήρηση του Δήμου Ηρακλείου για τη Λεωφόρο Κύμης.

Με Βλασσόπουλο ο Παπαδημητρίου – Καθοριστικό το ΦΙΞ

Σε αυτές τις αδυναμίες έχει εστιάσει ο Γιώργος Παπαδημητρίου, τις οποίες έχει συστηματικά αναδείξει. Στα “συν” του είναι η συνεργασία με τον Παντελή Βλασσόπουλο, η οποία του προσθέτει δυναμική, αφού ο πρώην Δήμαρχος χαίρει εκτίμησης σε φίλους και αντιπάλους.

Καθοριστική για τη συνέχεια είναι η διετής, σχεδόν, αντιπαράθεση για το κτήμα Φιξ. Εκεί το δημοτικό συμβούλιο χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που ήταν υπέρ του δανεισμού και της αγοράς από το Δήμο (διοίκηση Μπάμπαλου, Τζίβα, Βελλίδου, Τσουλουχάς) και σε αυτούς που ήταν υπέρ της δημόσιας χρηματοδότησης και συντάχθηκαν με την πρόταση Ζαχάρου: Παπαδημητρίου, Βλασσόπουλος, Κουτρούλης, Μπαρμπούνης.

Μαζί Κουτρούλης – Μπαρμπούνης – ΣΥΡΙΖΑ;

Εντατικές διεργασίες συντελούνται στον χώρο της “κεντροαριστεράς”. Η προοπτική συνεργασίας Κουτρούλη Μπαρμπούνη με το μεγαλύτερο κομμάτι του Δικτύου Πολιτών και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί αντικειμενικά ελπίδες για ένα υψηλό ποσοστό. Φαίνεται πως ένα τέτοιο σχήμα έχει προοπτική για ποσοστά που θα υπερβούν το 15% και θα αγγίξουν ίσως και το 20%.

Δεν υπάρχει δρόμος “επιστροφής” για τις Αιμιλία Τζίβα και Φάνη Βελλίδου στο χώρο του Δικτύου Πολιτών (στήριξη ΣΥΡΙΖΑ). Το χάσμα που δημιουργήθηκε από την απόλυτη ταύτιση τους με τον Νίκο Μπάμπαλο στην υπόθεση του κτήματος Φιξ δε φαίνεται να μπορεί να κλείσει .

Έχει τη σημειολογία της η φωτογραφία

Η μόνη διέξοδος για τις δυο δημοτικές συμβούλους είναι η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Μπάμπαλου ή η αποχώρηση από τα δημοτικά πράγματα του Ηρακλείου.

Δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αλλάζει κάτι στο χώρο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Υποψηφιότητα με επικεφαλής τον Γιώργο Ζαχάρο είναι η αναμενόμενη εξέλιξη, αν και στο χώρο του ΚΚΕ η προσωπικότητα που ηγείται είναι δευτερευούσης σημασίας και εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική του κόμματος.

30% -35% και ανοιχτή η πρωτιά

Μια εκτίμηση που μπορεί να διατυπωθεί, με μεγάλα ποσοστά επιβεβαίωσης, είναι ότι η πρωτιά θα παιχτεί στο επίπεδο του 30% – 35% και είναι ανοιχτή για τους δύο πρώτους, Νίκο Μπάμπαλο και Γιώργο Παπαδημητρίου