Σφυροκόπημα για τα σχολεία

Από την Έκφραση που κυκλοφορεί

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση για τα προβλήματα των σχολείων. Συνολικά εκπρόσωποι 12 σχολείων τοποθετήθηκαν, χωρίς καν να έχουν προσκληθεί οι διευθυντές των σχολείων, όπως σημείωσε η Ένωση Γονέων. Αποκολλήσεις σοβάδων, χαλασμένα καλοριφέρ και λέβητες, υγρασία, αίθουσες – κοντέινερς συνθέτουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές των σχολείων της πόλης.

Άφησαν τα παιδιά ένα μήνα χωρίς θέρμανση


Πολύ σοβαρές ήταν οι καταγγελίες του καθηγητή του 4ου ΓΕΛ, κου Γκούβα, σχετικά με τη θέρμανση. Για ένα μήνα το σχολείο δεν είχε θέρμανση καθώς είχε χαλάσει ο λέβητας. «Είχατε τις 15 μέρες των διακοπών να τον αντικαταστήσετε και δεν κάνατε τίποτα» είπε απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή. Προσκόμισε μάλιστα και φωτογραφία των μαθητών οι οποίοι ήταν κουκουλωμένοι με τα μπουφάν!

Πρόσθεσε ακόμα ότι για την αντικατάσταση του έγιναν εργασίες εν ώρα μαθήματος με τον ίδιο να αναρωτιέται: «Αν γίνει κανένα ατύχημα από τα εργαλεία ή από τις εργασίες ποιος θα έχει την ευθύνη; Οι εργάτες ή ο Δήμος που τους έστειλε να δουλέψουν πρωί;». Μετά το τραγικό περιστατικό στις Σέρρες όλοι πλέον υπογραμμίζουν την ανάγκη οι όποιες εργασίες να γίνονται μετά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.

Παράλληλα έκανε λόγο για καθίζηση στο προαύλιο υποστηρίζοντας ότι έχει υπάρξει κενό μεταξύ του κτιρίου και του εδάφους. Τέλος αναφέρθηκε και σε λειτουργικά ζητήματα τονίζοντας πως πολλές φορές οι καθηγητές φέρνουν χαρτί από το σπίτι τους, ενώ ο διευθυντής αναγκάζεται να το κλειδώνει στο ντουλάπι του λόγω έλλειψης.

«Όταν είδα τα προκάτ ήθελα να βάλω τα κλάματα»

Ιδιαίτερα συναισθηματική ήταν η παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Νηπιαγωγείου, Μαρίας Παπαευθυμίου, για τα προκάτ και τα κοντέινερς. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι ντροπή παιδιά τεσσάρων ετών να είναι σε κοντέινερ. Ήθελα να βάλω τα κλάματα και να βρίσω που καμία κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.» Για χρήση κοντέινερ έκανε λόγο και γονέας από το 4ο Δημοτικό υποστηρίζοντας πως μαθητές επέστρεψαν στο κοντέινερ γιατί πλημμύρισε η αίθουσα τους.

Εντύπωση προκάλεσε η Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Μαριάννα Ζούρου, η οποία ζήτησε να σταματήσουμε να μιλάμε για κοντέινερ. «Δεν υπάρχουν κοντέινερς» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η ίδια , μάλιστα, αναφέρθηκε και στην έλλειψη πιστοποιητικών πυρασφάλειας σε κάποια σχολεία τονίζοντας πως δεν υπήρχαν ούτε επί προηγούμενων διοικήσεων, προκαλώντας αντιδράσεις από το κοινό.

Από τη συνεδρίαση του ΔΣ

Γ. Παπαδημητρίου: Τα σχολεία δεν είναι προτεραιότητα σας

Κριτική προς το Δήμαρχο, Νίκο Μπάμπαλο, άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπαδημητρίου, υποστηρίζοντας πως τα σχολεία δεν είναι προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. «Μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για μεγάλες παρεμβάσεις στα σχολεία παρά για “προεκλογικές” ασφαλτοστρώσεις» είπε.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει ένας σεισμός» εξήγησε, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι στο χέρι της διοίκησης να μεριμνήσει αφενός για την τάχιστη αποκατάσταση των ζημιών και αφετέρου να φροντίζει για τακτικές συντηρήσεις και συστηματικούς έλεγχους στα σχολικά συγκροτήματα. Τέλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος, υπογράμμισε τη σημασία να μην αποτελέσουν τα σχολεία πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης αλλά σημείωσε ότι πρέπει όλοι μαζί να βρουν λύση για τα προβλήματα.

Την αναξιοπιστία της δημοτικής αρχής έθιξε ο πρώην Δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος υπενθυμίζοντας πως απέκρυπταν ότι τον εγκλωβισμό του φύλακα στο 1ο Γυμνάσιο μετά την κατάρρευση του στεγάστρου, όπως αποδείχθηκε από έγγραφο της Πυροσβεστικής. Ακόμα στάθηκε και αυτός στο ζήτημα των προτεραιοτήτων λέγοντας πως η διοίκηση πήρε το δάνειο των 5+2 εκατομμυρίων για το κτήμα Φιξ, την ώρα που τα σχολεία έχουν τόσο μεγάλες ανάγκες.

«Βαψίματα, αλλαγές κλειδαριών και ίντερνετ»

Μειδίασμα προκάλεσαν στο κοινό οι τοποθετήσεις Αντιδημάρχων αλλά και του προέδρου της Β’ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κου Σπηλιόπουλου, οι οποίοι απαρίθμησαν ένα ένα τα έργα της διοίκησης για τα σχολεία αναφερόμενοι πολλές φορές σε βαψίματα, αλλαγές κλειδαριών και σε εγκατάσταση ίντερνετ. Μάλιστα ο κ. Ηλιόπουλος κάλεσε την αντιπολίτευση να μην δείχνει μόνο «περιστασιακό ενδιαφέρον» αλλά να συμμετέχει σταθερά στις συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ηλίας Μπάρμπας, αναγνώρισε μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως την πλημμύρα στο 4ο Δημοτικό, κάνοντας λόγο για «αστοχία υλικών», καθώς και για το 5ο Δημοτικό. Για τις εργασίες εκεί υποστήριξε πως θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Θυμίζουμε βέβαια πως έχει ήδη καθυστερήσει η ολοκλήρωση τους αρκετούς μήνες.

Τέλος, ο Νίκος Μπάμπαλος, ανέλαβε την ευθύνη για την καθυστέρηση παρέμβασης ή ολοκλήρωσης κάποιων έργων, υποστήριξε όμως πως σε όλες τις περιπτώσεις ο Δήμος έκανε ό,τι έπρεπε να γίνει. Εξήγησε ακόμα πως τα σχολεία είναι «ζωντανοί οργανισμοί» και «δεν πρόκειται ποτέ να έχουν την εικόνα που θέλουμε». «Το βασικό είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών» πρόσθεσε. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τη σχολική κοινότητα να προστατεύει τα σχολεία ώστε τα διαθέσιμα χρήματα να μπορούν να δίνονται για αναβαθμίσεις και όχι για αποκαταστάσεις ζημιών.