Μ. Γιαννάκος για ΕΚΑΒ: Θα κινδυνεύσουν ζωές

Ξεκάθαρα εναντίον της ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. “Ελλοχεύει κίνδυνος για την υγεία των ασθενών αν εφαρμοστεί το σχέδιο”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε τη στελέχωση ασθενοφόρων με στελέχη της πυροσβεστικής και του στρατού, ως αποτέλεσμα των τεράστιων κενών. Παρά τις αναφορές πως το μέτρο “δεν υποκαθιστά τη μόνιμη παρέμβαση για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση”, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας την ανησυχία του και την έντονη διαφωνία σε αυτό το σχέδιο.

Η επιστολή του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ίδια πρόχειρη “συνταγή” κάλυψης των αναγκών κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές επιχειρήθηκε και το 2016 με Πυροσβεστική και οδηγούς ΟΤΑ χωρίς φυσικά να υπάρχει αποτέλεσμα.

Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ.

Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό.

Αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς.

Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό.

Μόνο με μόνιμες προσλήψεις από την δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και την μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.

Στα νησιά μας οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν πάνε με αυτούς τους μισθούς που λαμβάνουμε. Το κόστος διαβίωσης υπερκαλύπτει το μισθό μας».