Καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία -Έρχονται αστυνομικοί με άλογα

Προς κατάργηση η πανεπιστημιακή αστυνομία – «Το ζήτημα της φύλαξης περνάει στους Πρυτάνεις», λέει ο Ν. Μηταράκης

Οριστική φαίνεται πως είναι η υποχώρηση της κυβέρνησης στο μέτρο της εγκατάστασης των ΟΠΠΙ εντός των πανεπιστημίων μετά από τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο ίδιος εξήγησε πως οι ειδικοί φρουροί που προσελήφθησαν για αυτές τις θέσεις θα απορροφηθούν στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ., για να στελεχώσουν τα αστυνομικά τμήματα και να ενταχθούν στις περιπολίες με σκοπό την πάταξη της εγκληματικότητας.

«Η αστυνομία δεν θα μπαίνει στα πανεπιστήμια»

Στη συνέχεια, μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι «η αστυνομία δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται». «Αλλάζει ο σχεδιασμός», δήλωσε καταληκτικά.

Το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν σημαντικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας αποτελώντας κεντρικό ζήτημα αντιπαράθεσης με την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος. Οι απόπειρες εγκατάστασης της στο ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις από την πλευρά των φοιτητών. Η παρουσία της στους χώρους των ΑΕΙ λειτούργησε «εμπρηστικά» πυροδοτώντας μεγάλες εντάσεις και δημιουργώντας ένα κλίμα αστυνομοκρατίας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, με συνεχείς ελέγχους φοιτητών, τραμπουκισμούς αλλά και επεισόδια.

Θυμίζουμε και τον σοκαριστικό τραυματισμό του φοιτητή Γ. Ντουσάκη στο ΑΠΘ αλλά και την επίθεση με χημικά σε συναυλία εντός του campus στα πλαίσια φεστιβάλ.

Έρχονται αστυνομικοί με άλογα

Επίσης, σύμφωνα με το Alfavita, θα δημιουργηθεί έφιππη αστυνομία από το 2024 στο κέντρο της Αθήνας με έξι άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες οι οποίοι θα βρίσκονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα περιπολούν.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη χθες, όπως αποκάλυψε ο κ. Μηταράκης και η λειτουργία του νέου σώματος θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα, δηλαδή θα συμμετέχει σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.