Αντιπολεμική Πρωτοβουλία: Καμία εμπλοκή στον πόλεμο

«Επικίνδυνες αποφάσεις με νέες απειλές για τους εργαζόμενους και τους λαούς όλου του κόσμου αναμένονται από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιούλη», σημειώνει η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία Αριστερών Οργανώσεων. Με ανακοίνωση της αναφέρει:

Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-νατοϊκές βάσεις

Έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Νέες απειλές για τους εργαζόμενους και τους λαούς όλου του κόσμου αναμένονται από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιούλη. Ενώ ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και τα δύο αστικά στρατόπεδα, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ από την μια πλευρά και η Ρωσία με τους συμμάχους της από την άλλη, επιχειρούν να αποκτήσουν πλεονεκτήματα στα πεδία των μαχών τους καλοκαιρινούς μήνες, η σύναξη των αρχι-μακελάρηδων του ΝΑΤΟ έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ αναπτύσσει σχέδια για την ένοπλη παρέμβασή του σε κάθε πλευρά του πλανήτη που οξύνεται ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, από τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, μέχρι την Αφρική, με στόχο ένα «παγκόσμιο ΝΑΤΟ».

Η ατζέντα της συνόδου στο Βίλνιους είναι ήδη φορτωμένη με επικίνδυνες αποφάσεις:

 • Παραπέρα ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με ολοένα και πιο σύγχρονα, βαριά και θανατηφόρα όπλα από τα οπλοστάσια των ΝΑΤΟϊκών χωρών. Παράλληλα, εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτικών.
 • Πιο στενή σύνδεση του ΝΑΤΟ με την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, πολιτική στήριξη και εγγυήσεις, θεσμοθέτηση «Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας».
 • Προσπάθεια να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από της Φινλανδίας, με υπέρβαση των αντιρρήσεων της Τουρκίας, στο πλαίσιο των παζαριών της με τις ΗΠΑ.
 • Παραπέρα περικύκλωση της Ρωσίας, με ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που θα σταθμεύουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Νέες δυνάμεις αναπτύσσονται σε Βαλτική και Βουλγαρία.
 • Περισσότερες ετοιμοπόλεμες ΝΑΤΟϊκές πολυεθνικές δυνάμεις, με άμεσο στόχο να φτάσουν τις 300.000. Σε αυτές εντάσσονται και δυνάμεις του ελληνικού στρατού.
 • Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, με κατώτατο όριο το 2% του ΑΕΠ. Ήδη οι ΗΠΑ προχώρησαν το 2023 σε μεγάλη αύξηση των πολεμικών δαπανών και των εξοπλισμών, ενώ στην Ελλάδα για μία ακόμα χρονιά είναι πάνω από το 3%!
 • Ταυτόχρονα, από μια σειρά πλευρές, ανοίγει η «συζήτηση» για μια πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, για διαφυγή ραδιενέργειας από «ατυχήματα» και άλλα τέτοια εφιαλτικά, που δείχνουν που οδηγούν την ανθρωπότητα οι καπιταλιστές, οι ιμπεριαλιστές και οι ανταγωνισμοί τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ακροδεξιάς, πρωτοστατεί στην υλοποίηση και προώθηση των επιθετικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, εκφράζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου που θεωρεί πως θα αρπάξει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα στην περιοχή, ή ότι θα προστατευτεί καλύτερα (στον ανταγωνισμό με τον τούρκικο καπιταλισμό αλλά κυρίως απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό») εάν αποδείξει πως είναι ο καλύτερος στρατιώτης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η κυβέρνηση απογείωσε τις στρατιωτικές και εξοπλιστικές δαπάνες στα 7 δισ. κάθε χρόνο, στερώντας από τον λαό πολύτιμους πόρους. Μετέτρεψε όλη τη χώρα σε προγεφύρωμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με πλήθος βάσεων, από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Εφοδιάζει συνεχώς με όπλα και πυρομαχικά το Κίεβο. Συμμετέχει με δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές αποστολές από το Κόσοβο και τη Βουλγαρία μέχρι την ανατολική Μεσόγειο και τη Σαουδική Αραβία.

Πρόκειται όχι μόνο για μια απαράδεκτη φιλοπόλεμη πολιτική ενταγμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη, απειλώντας να μπλέξει τον λαό μας σε πολεμικές περιπέτειες.

Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει ξανά η αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική-αντικαπιταλιστική πάλη των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας. Για να απαιτήσουμε:

 • Έξω οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί και τα ιμπεριαλιστικά όπλα (Ρωσία, ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ) από την Ουκρανία.
 • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καμιά συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.
 • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-νατοϊκές βάσεις.
 • Όχι στα εξοπλιστικά προγράμματα και τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες – λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.
 • Όχι στον ανταγωνισμό και τα παζάρια των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, ναι στην ειρήνη, τη φιλία και τη διεθνιστική κοινή πάλη των λαών.
 • Έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.