Καύσωνας: Να απαγορευτεί άμεσα η διανομή με μηχανάκι

Να απαγορευτεί άμεσα η διανομή με μηχανάκι ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας των εργαζόμενων, απαιτεί το συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού και ξενοδοχείων, το οποίο μπροστά στον καύσωνα που αναμένεται, ζητά να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των διανομέων.

Το συνδικάτο καλεί την Τρίτη 11 Ιουλίου στις 12.00 σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας. Με ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η θερμοκρασία στην Αττική πρόκειται να κυμανθεί τις επόμενες μέρες σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με καύσωνα στην Αττική . Οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι, θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς! Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν ταυτόχρονα σε ευπαθής ομάδες, με χρόνια νοσήματα κ.λπ.

Να ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ σε όλες τις επιχειρήσεις , τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να έχουν διαθέσιμη τη διανομή , βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες .

Δεν έχει ακόμα προλάβει να στεγνώσει το αίμα του συναδέλφου μετανάστη που έχασε τη ζωή του στο Ν. Ηράκλειο πριν λίγες μέρες, όπως επίσης των συναδέλφων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται.

Για να μην θρηνήσουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά συναδέλφους μας, από την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους, είναι άμεση ανάγκη να εκδοθεί οδηγία από το Υπουργείο Εργασίας που να απαγορεύει την διανομή για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι έντονες καιρικές συνθήκες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Άμεσα με οδηγία, το Υπουργείο να απαγορεύσει στους εργοδότες να απασχολήσουν διανομείς με μηχανάκι σε ακραίες καιρικές συνθήκες χωρίς απώλεια του ημερομίσθιου ή αντικατάσταση ημερών τακτικής αδείας και με αποζημίωση για όσους δουλεύουν με «μπλοκάκι».

• Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και ασφάλειας.

• Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ

• Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας

• Χορήγηση όλων των απαραίτητων ΜΑΠ , και όλων των αναγκαίων προμηθειών για την αντιμετώπιση της ζέστης (π.χ. δωρεάν δροσερό νερό , συχνότερα διαλλείματα κ.λπ)»