Αντιδράσεις για τη δολοφονία του 20χρονου στη Λάρισα

Μνήμες από τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη και του Κώστα Φραγκούλη «ξύπνησε» η δολοφονία του 20χρονου Σύριου από αστυνομικό στη Λάρισα μετά από καταδιώξη. Με ανακοινώσεις αντιδρούν κόμματα της αντιπολίτευσης και της αριστεράς. Πορεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «ασφάλεια και αστυνόμευση σημαίνει αποτελεσματική λειτουργία της αστυνομίας για καταπολέμηση της εγκληματικότητας με σεβασμό όμως στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή αλλά και ουσιαστική αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας». Αναφερόμενη στο ζήτημα της εκπαίδευσης τονίζει πως «αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ασφαλή χρήση των όπλων όσο και και την ενίσχυση της κοινωνιολογικής εκπαίδευσης τους».

Η Τομεακή Επιτροπή  Λάρισας του ΚΚΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό, για τη χρήση του όπλου, καθώς και να αποδοθούν οι  ευθύνες, χωρίς  καμία προσπάθεια συγκάλυψης. Προσθέτει μάλιστα πως «το περιστατικό αυτό προστίθεται σε μια σειρά αντίστοιχα περιστατικά αστυνομικής  αυθαιρεσίας, που πληθαίνουν ανησυχητικά, στα πλαίσια έντασης της κρατικής καταστολής που έχουν χτίσει όλες οι κυβερνήσεις και που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, σαν απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής».

Για την «τρίτη εκτέλεση πολίτη από την αστυνομία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τις δολοφονίες από αστυνομικούς του Νίκου Σαμπάνη και του Κώστα Φραγκούλη», κάνει λόγο η ΛΑΕ, τονίζοντας ότι «η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει καταστήσει κανόνα να λειτουργούν οι αστυνομικοί ως αυτόκλητοι τιμωροί και να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές, επιβάλλοντας τη θανατική ποινή σε βάρος υπόπτων, που συχνά είναι μετανάστες ή άνθρωποι μειονοτήτων και ευάλωτων ομάδων». «Για τους υπευθύνους της ΕΛ.ΑΣ. η ζωή αυτών των ανθρώπων μετρά λιγότερο από ένα κλεμμένο αγροτικό όχημα», αναφέρει ακόμα.

Ως «μία ακόμα κρατική δολοφονία» χαρακτηρίζει την περίπτωση του 20χρονου στη Λάρισα το ΝΑΡ. Υπογραμμίζει πως «θα είναι λάθος ωστόσο να θεωρήσουν κάποιοι/ες πως φθηναίνουν μόνο οι ζωές των “άλλων”, πως η κρατική καταστολή οξύνεται μόνο για τους “ξένους” και περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες.» «Όταν ανθρώπινες ζωές αφαιρούνται με ευκολία από κρατικά όργανα για πλημμεληματικού τύπου παραβάσεις το μήνυμα στέλνεται ευρύτερα. Από τις ΗΠΑ, ως τη Γαλλία και την Ελλάδα, τα κράτη στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό δείχνουν τα δόντια τους στους υπηκόους τους πετώντας κάτω το δημοκρατικό τους προσωπείο», επισημαίνει η οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η ΟΚΔΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο “μονόδρομος” των νεοφιλελεύθερων είναι η γνωστή ρύση, “όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος”. Μόνο έτσι μπορούν να «διαχειριστούν την χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού, το χρέος, την τεράστια ανεργία, τον πληθωρισμό κ.ά.»