Ένωση Γονέων: Ασυντήρητα τα σχολεία του Ηρακλείου (φώτο)

Ρωγμές στους τοίχους, ακάλυπτα καλώδια, προβλήματα καθαριότητας και υγιεινής, προαύλια «ζούγκλες», αίθουσες σε κοντέινερς, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που απεικονίζουν την κατάσταση των σχολείων του Ηρακλείου δύο μήνες πριν τον αγιασμό.

«Η συντήρηση των σχολείων δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Ηρακλείου Αττικής», τονίζει η Ένωση Γονέων προβαίνοντας σε αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων των σχολικών μονάδων της πόλης. Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές των προβλημάτων, με την Ένωση να έχει στην κατοχή της μεγάλο υλικό από τα σχολεία της πόλης.

Ρωγμές σε τοίχο στο 2ο Δημοτικό

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: «Μεγάλη έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι στο σύνολο των σχολικών μονάδων οι Δ/ντές, Δ/ντριες/Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων δεν γνωρίζουν εάν το σχολείο τους διαθέτει πιστοποιητικό καταλληλόλητας (!), ενώ άκρως ανησυχητικό είναι οι επιφυλάξεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για τη στατικότητα του 1ου γυμνασίου, παρά την ενεργειακή του αναβάθμιση, τα προβλήματα μόνωσης σε αρκετά σχολεία με αποτέλεσμα να έχουμε και περιπτώσεις όπου πέφτουν σοβάδες (π.χ. 1ο, 6ο Δημοτικό), τα ζητήματα υγιεινής και πιο συγκεκριμένα η απαράδεκτη κατάσταση των τουαλετών και η ύπαρξη μίας μόνο συμβασιούχου καθαρίστριας, ως επί τω πλείστο.

Προβλήματα με την υγρασία και τα υλικά στο 2ο Δημοτικό

Κλαδιά και σκουπίδια στο 1ο Γυμνάσιο

Σημειώνουμε ότι στο σύνολο σχεδόν των σχολικών μονάδων δεν έχει γίνει επίστρωση στα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, ούτε αποκατάσταση των κερκίδων σε ορισμένα από αυτά. Αγανάκτηση μας προκαλεί το γεγονός ότι εν έτη 2023 υπάρχουν παιδιά στο Δήμο μας που κάνουν μάθημα σε ΠΡΟΚΑΤ (π.χ. 4ο νηπιαγωγείο, 10ο Δημοτικό). Επίσης, προβλήματα σε θέματα ασφάλειας αποτελεί η έλλειψη σχολικών φυλάκων στα περισσότερα σχολεία και η έλλειψη σχολικών τροχονόμων σε ορισμένα από αυτά (π.χ. 9, 10, 14ο Δημοτικό), η έλλειψη φαναριού επί της οδού Παπαϊωάννου για την ασφαλή διέλευση των παιδιών κατά τη διάρκεια προσέλευσης και αποχώρησης (π.χ. 14ο Δημοτικό), η έλλειψη διαγράμμισης διαβάσεων(π.χ. 2ο Δημοτικό) για να μην κάνουμε λόγο για τα προβλήματα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και την έκθεση των παιδιών σε καλώδια(π.χ. 1ο Δημοτικό).

Καλώδιο στο 7ο Νηπιαγωγείο καλυμμένο προσωρινά με μονωτική ταινία. Θυμίζουμε το περιστατικό με την ηλεκτροπληξία στην πλατεία Αγίου Λουκά

Επιπρόσθετα, θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός ότι αρκετά σχολεία δεν διαθέτουν ράμπα για ΑμεΑ (π.χ. 5, 7 και 10ο Δημοτικό), ενώ όσα διαθέτουν χρειάζεται επιδιόρθωση αυτής (π.χ. 14ο Δημοτικό). Τέλος, μας ανησυχεί πολύ η ασφάλεια των παιδιών του 4ου Δημοτικού Σχολείου και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας (ύπαρξη προκάτ, θέρμανση, τουαλέτες, αύλιος χώρος, ίντερνετ κτλ.).

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά ότι η συντήρηση των σχολείων στο Δήμο Ηρακλείου δεν αποτελεί ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τόσο της νυν όσο και των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Σ΄ αυτό έχει συμβάλλει, και το αναγνωρίζουμε, χωρίς να δικαιολογεί την σημερινή κατάσταση των σχολείων στο Δήμο μας, και η διαχρονική κρατική υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα: α. την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου τόσο σε επιστημονικό όσο και σε τεχνικό προσωπικό με συνέπεια τις γνωστές εργολαβίες με ότι αυτό συνεπάγεται… και β. τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς των σχολικών επιτροπών. Για να μην κάνουμε λόγο για τη συνήθη πρακτική της οικονομικής συνδρομής ακόμα και των γονιών μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων όπως π.χ. για την αγορά κλιματιστικών, κουρτινών κτλ.. Η όλη κατάσταση εντείνεται ακόμα περισσότερο λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.), του Οργανισμού Αντισεισμικού και Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και την ανυπαρξία δεσμευτικών προδιαγραφών των σχολικών μονάδων με νομοθετική ρύθμιση(βλ.έγγραφο Συνηγόρου τουΠολίτη).

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε:

  1. Τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί ή έχουν προγραμματισθεί να γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανά σχολείο και
  2. ποια σχολεία διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλόλητας/πυρασφάλειας.
Έπεσε παράθυρο στο 1ο Γυμνάσιο ενώ το σχολείο είχε παραληφθεί από τον Δήμο
Από το παράθυρο που κατέρρευσε στο 1ο Γυμνάσιο

ΖΗΤΑΜΕ από τη δημοτική αρχή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για:

  • Τη δημιουργία ενός τεχνικού μητρώου των σχολικών μονάδων από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής, το οποίο θα ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και θα αποτελεί εργαλείο για την προτεραιοποίηση των αναγκών συντήρησης των σχολικών μονάδων.
  • Την εκπόνηση προγράμματος συντήρησης των σχολικών κτιρίων, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει το καθένα, πριν την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς.
  • Την απομάκρυνση των ΠΡΟΚΑΤ και την επέκταση των υπαρχόντων σχολικών μονάδων με τη δημιουργία καινούριων αιθουσών μέχρι την απαλλοτρίωση οικοπέδων για την κατασκευή σύγχρονων, με προδιαγραφές ασφάλειας νέων σχολικών μονάδων.
  • Την πραγματοποίηση ουσιαστικών ελέγχων, και όχι μόνο οπτικών, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και η παροχή πιστοποιητικών καταλληλόλητας για όλα τα σχολικά κτίρια. Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων θα αφορά σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
  • Την πραγματοποίηση εργασιών εκτός διδακτικού ωραρίου. ΟΧΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ. Την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στην περίπτωση του 4ου Δημοτικού και την πραγματοποίηση των εργασιών εκτός διδακτικού ωραρίου για να μην θρηνήσουμε κάποιο παιδάκι, όπως συνέβη στις Σέρρες αλλά και την κάλυψη των αναγκών τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας (λεβητοστάσιο, διαμόρφωση προαύλιου χώρου, τουαλέτες, ίντερνετ, κ.ά.).
  • Τη στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων με σχολικούς φύλακες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι τόσο για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών μας μέσα στο σχολείο, όσο και για τη δυνατότητα να είναι ανοικτά τα σχολεία το απόγευμα ως χώροι κοινωνικοποίησης και κέντρα ανάπτυξης αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα δώσουν δημιουργική διέξοδο στα παιδιά μας.
  • Την πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών στις σχολικές μονάδες, προκειμένου να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες καθαριότητας από την πρωινή ζώνη έως τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος ή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας.
  • Την πρόσληψη σχολικών τροχονόμων για το σύνολο των σχολείων για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών μας.
  • Την επίλυση του ζητήματος της δύσκολης ή/και αδύνατης προσβασιμότητας των σχολικών χώρων από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς που είναι ΑμεΑ.
  • Την διεκδίκηση από πλευράς της δημοτικής αρχής μεγαλύτερων κονδυλίων από το κράτος για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων.