Με καθυστέρηση 14 χρόνων..προεκλογικά..

Αναλυτική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου Αττικής για το ξεκίνημα των εργασιών στο 4ο Δημοτικό σχολείο

..

Πριν λίγες μέρες διαπιστώσαμε ότι ξεκίνησαν (επιτέλους και με καθυστέρηση μόλις 14 χρόνων…!) οι εργασίες κατεδάφισης της παλαιάς πτέρυγας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής.

..

Ένα σύντομο ιστορικό του σχολείου αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται απλά για ολιγωρία των δημοτικών αρχών μέχρι σήμερα, αλλά για συνειδητή υποβάθμιση των πραγματικών μορφωτικών και στεγαστικών αναγκών των παιδιών μας, των μαθητών του 4ου δημοτικού. Το σχολείο βρίσκεται στο Παλαιό Ηράκλειο στα σύνορα με τη Μεταμόρφωση και εγκαινιάστηκε το 1939. Η παλαιά του πτέρυγα μετρά δηλαδή ήδη 84 χρόνια ζωής, επιβαρυμένη αρκετά εξαρχής από προβλήματα διάβρωσης και υγρασίας, ως αποτέλεσμα πότε της εγκατάλειψης και πότε πρόχειρων πασαλειμμάτων από τις Δημοτικές Αρχές που διαδέχτηκαν η μία την άλλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1999, με το σεισμό στην Αττική, το σχολείο χαρακτηρίστηκε  «κίτρινο», αλλά έκτοτε ποτέ δε λήφθηκε κανένα μέτρο για την αποκατάσταση και συντήρησή του…!!!!.

..

Την ίδια στιγμή, μία ατελείωτη σειρά εγγράφων από διευθυντές του σχολείου και συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων διεκδικούσαν και προειδοποιούσαν για τα απαραίτητα  μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού, όπως γίνεται στα περισσότερα σχολεία και σήμερα. Με το σεισμό του 2019, είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, με προσωπική αυταπάρνηση, κουβαλούσαν, καθάριζαν αίθουσες, μετακινούσαν και προσπαθούσαν να διαφυλάξουν μέχρι και χειροτεχνίες μαθητών, ακόμα και παλαιότερων τάξεων,  με την ίδια αγάπη που ένας γονιός νοικοκυρεύει το σπίτι του για να υποδεχθεί το παιδί του. 

..

Το παράδειγμα του 4ου δημοτικού σχολείου, που δεν είναι μοναδικό, αποδεικνύει για άλλη μια φορά και περίτρανα ότι τα πάντα, τα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα, η μόρφωση των παιδιών μας, οι απαραίτητες υποδομές σε Υγεία και Παιδεία, συνθλίβονται στον Προκρούστη της ανταποδοτικότητας, στη λογική του κόστους-οφέλους.

..

Είναι τεράστια η ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης που, την ίδια στιγμή που παρέχουν ζεστό χρήμα και επιδοτήσεις της «πράσινης ανάπτυξης» σε κατασκευαστές «πράσινων δωμάτων» στα σχολεία, δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για τις αίθουσες που πλημμυρίζουν και στάζουν, που δε θερμαίνονται ή ψύχονται, όπου γκρεμίζονται ταβάνια και κουφώματα παραθύρων, απειλώντας κυριολεκτικά τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των παιδιών μας.

..

Οι εργασίες κατασκευής της νέας πτέρυγας, πέραν του ότι αποτελούν μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της δημοτικής αρχής, ελλοχεύουν νέους κινδύνους για τους μαθητές και το προσωπικό, καθώς δε λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια, σωματική και ψυχική, των παιδιών και εκπαιδευτικών, για την ίδια τη μορφωτική διαδικασία. Αναρωτιόμαστε ποιος θα διασφαλίσει ότι δε θα γίνει κάποιο «ατύχημα» εν ώρα διδασκαλίας, ότι θα διεξάγεται χωρίς εμπόδια η εκπαιδευτική διαδικασία, όταν όλη η σχολική μονάδα θα είναι ένα τεράστιο γιαπί;

..

Για άλλη μια φορά, η προστασία των παιδιών, των δασκάλων, επαφίεται στην προσωπική τους, ατομική ευθύνη, για διάστημα μάλιστα τουλάχιστον 2 ετών, όσο θα διαρκέσει η περάτωση της νέας πτέρυγας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Νέου Ηρακλείου, δηλώνουμε ότι:

  • Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των  συναδέλφων, των μαθητών και των γονιών του 4ου δημοτικού σχολείου, με σκοπό τη διασφάλιση όλης της διαδικασίας της κατασκευής, προς όφελος της μαθητικής κοινότητας και όχι άλλων οικονομικών και λοιπών σκοπιμοτήτων
  • Θα παρακολουθούμε στενά  τις εργασίες σε κάθε στάδιο, ώστε να μη διατρέξει κίνδυνο κανένας μαθητής, εκπαιδευτικός, γονιός και εργαζόμενος στο χώρο
  • Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σχολεία με όρους δυνατοτήτων του 21ου αιώνα, με όρους δωρεάν και δημόσιας Παιδείας, για όλα τα παιδιά, ανεξαιρέτως οικονομικής και κοινωνικής τάξης. 
  • Θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο, ώστε να βρεθεί προσωρινή λύση μεταφοράς σε γειτονικό οικόπεδο και ασφαλείς, σύγχρονες εγκαταστάσεις, της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας, χωρίς αυτή να διαταραχθεί εις βάρος των μαθητών και δασκάλων

Μαζί με τους συναδέλφους, τους γονείς και τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Νέου Ηρακλείου, αποχαιρετούμε ένα κεφάλαιο λειτουργίας του σχολείου και συνεχίζουμε τον αγώνα για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους.