Έλεγχος ακουστικής ικανότητας πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Έλεγχος ακουστικής ικανότητας πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA. Εξετάστηκαν 60 πολίτες, με 18 εξ αυτών να χρίζουν περαιτέρω εξέτασης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής έχει ως εξής:

Μια ακόμα δράση για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των πολιτών ολοκληρώθηκε στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA, πραγματοποιήθηκε δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο “Αγαπήστε τα αυτιά σας”. Η δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό.

Περίπου 60 άτομα εξετάστηκαν και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 18 είχαν ευρήματα που έχριζαν περαιτέρω εξέτασης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης, Οικογένειας και Πρόνοιας, Δέσποινα Αϊβαζίδου Ποριώτου, δήλωσαν: “Με ικανοποίηση είδαμε να έχει επιτυχία άλλη μια δράση που διοργανώσαμε με το ΕΔΔΥΠΠΥ για την προαγωγή και την πρόληψη της Υγείας των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες μας έχουν ανταπόκριση στην τοπική μας κοινωνία. Σταθερά και ανοδικά, διαμορφώνουμε μια καλύτερη κουλτούρα στους δημότες να ελέγχουν το σώμα τους, να φροντίζουν για τον εαυτό τους και την ποιότητα της ζωής τους. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο βηματισμό, πάντα με σύμμαχο το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο, με το οποίο, χρόνια τώρα, προωθούμε την Υγεία, βοηθάμε τους συνανθρώπους μας”.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: “Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή. Η βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια) αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών”.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.