ΕΚΤΑΚΤΟ – Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γιαχία Σινουάρ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γιαχία Σινουάρ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το Δικαστήριο τους κατηγορεί για οργάνωση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων αμάχων, κυρίως Παλαιστινίων. Το ΔΠΔ ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μασρί, τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Αλ Κασέμ και πιο γνωστό ως Μοχάμεντ Ντεϊφ και τον Ισμαήλ Χανίγια.

Αναλυτικά, το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το CNN οι δύο ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν στο CNN ,σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Ο Χαν είπε ότι το ΔΠΔ αναζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μασρί, τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Αλ Κασέμ και πιο γνωστό ως Μοχάμεντ Ντεϊφ και τον Ισμαήλ Χανίγια.

Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχεύει τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια επιτροπή δικαστών του ΔΠΔ θα εξετάσει τώρα την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.

Ο Χαν είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον των Σινγουάρ, Χανίγιε και αλ-Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση (απαγωγή)».

«Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν οι άνθρωποι ξεσκίστηκαν από τα υπνοδωμάτιά τους, από τα σπίτια τους, από τα διαφορετικά κιμπούτς στο Ισραήλ», είπε ο Χαν στον Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι έχουν υποφέρει πάρα πολύ».

Οι κατηγορίες κατά του Νετανιάχου

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση», είπε ο Χαν.

Όταν εμφανίστηκαν αναφορές τον περασμένο μήνα ότι ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ εξέταζε αυτή την στάση του Ισραήλ και τις σκέψεις για εντάλματα, ο Νετανιάχου είπε ότι τυχόν εντάλματα σύλληψης κατά ανώτερων ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων «θα ήταν μια πρόκληση ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν είπε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Είπε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθερο, παρά τις αντιρρήσεις τους για τη δικαιοδοσία, να εγείρουν αμφισβήτηση ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του ΔΠΔ.

Ωστόσο, το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.