Δύναμη Πολιτών: Γι’ αυτά δε συμμετέχουμε στις εκλογές

Ανακοίνωση με την απόφαση για μη συμμετοχή στις προσεχείς δημοτικές εκλογές εξέδωσε η Δύναμη Πολιτών, η δημοτική παράταξη που διοίκησε το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας το 2014 – 2019

Η Δύναμη Πολιτών δεν θα συμμετάσχει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές

Η Δύναμη Πολιτών, μια παράταξη που λειτουργεί από το 2010 μέχρι σήμερα και αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο αυτοδιοικητικό και πολιτικό παράδειγμα, κλείνει τον κύκλο της.

..

Άνθρωποι διαφορετικών απόψεων από τον ευρύ χώρο της Αριστεράς, αλλά με κοινή πίστη ότι η κινηματική διεκδικητική αυτοδιοικητική αντίληψη μπορεί μέσα από σύνθεση και σύγκλιση να αποτελέσει καταλύτη στην πόλη, κερδίσαμε το 2014 το στοίχημα, αναλαμβάνοντας τη δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο.

..

Διανύσαμε μια περίοδο με έντονες συγκρούσεις, συνθέσεις, με ρήξεις και αναγκαίους συμβιβασμούς. Ζήσαμε με το ίδιο πάθος νίκες και ήττες. Αποχαιρετήσαμε συντρόφους, υποδεχτήκαμε νέους. Ταράξαμε τα νερά στην πόλη, αφήνοντας ένα έντονο και δυναμικό πολιτικό αποτύπωμα, κάτι που παραδέχονται φίλοι και εχθροί.

..

Το 2019 παρά την ήττα, η Δύναμη Πολιτών όχι απλώς κράτησε το ποσοστό της αλλά διεύρυνε την εκλογική της βάση πολιτικά και ποσοτικά, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της. Την 4ετία που διανύσαμε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέτυχε να συσπειρώσει το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης στις θέσεις της και να σταθεί ανάχωμα στις καταστροφικές πολιτικές της διοίκησης Βούρου.

..

Ως παράταξη έγκαιρα και παρά τις συνθήκες παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, θέσαμε ως πρωτεύον ζήτημα την ανάγκη συμμαχιών, προτείνοντας ένα προγραμματικό πλαίσιο διαλόγου για τη διεκδίκηση του Δήμου. Δυστυχώς όμως με την συντριπτική πλειονότητα των παρατάξεων που έχουν διαμορφωθεί μας χωρίζει πολιτική άβυσσος. Δεν θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε την αγωνιστική πρακτική μας ως διοίκηση, αλλά και ως αντιπολίτευση, με ανθρώπους και παρατάξεις που εξυπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίες και μικροκομματικές επιδιώξεις, είτε αναφέρονται γενικά στο καλό της πόλης, είτε σε έναν απροσδιόριστο δήθεν προοδευτισμό, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα το νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό πλαίσιο που επιβλήθηκε στην αυτοδιοίκηση κατά την περίοδο των μνημονίων και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

..

Η επανεκλογή της ΝΔ σε συνδυασμό με την 4ετία της διοίκησης Βούρου και μία πιθανή εκλογή δυνάμεων που στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα άρει ακόμη περισσότερο κεκτημένα της Διοίκησής μας, θα οξύνει τα προβλήματα στο Δήμο και θα καταστήσει πολύ πιθανή την οικονομική του κατάρρευση. Και έχουμε σαφές δείγμα για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δημοτική περίοδο:

 • διάλυση-ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών
 • αύξηση των δημοτικών τελών
 • τσιμεντοποίηση των ποταμών της πόλης μας
 • περαιτέρω συρρίκνωση και εμπορευματοποίηση του άλσους
 • υποβάθμιση-λεηλασία των κοινόχρηστων χώρων από κάθε λογής συμφέροντα
 • διασπάθιση του δημοτικού χρήματος με σκανδαλώδεις όρους αντίστοιχους με αυτούς της σύμβασης του ηλεκτροφωτισμού
 • προτεραιοποίηση έργων και υπηρεσιών με μοναδικό κριτήριο το ίδιον όφελος ή την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και κάθε λογής αυθαιρεσίας σε βάρος των πραγματικών αναγκών της πόλης
 • αδιαφανείς συναλλαγές και αλισβερίσια των δημοτικών παραγόντων με αποκλειστικό κριτήριο τη νομή της εξουσίας και του δημοτικού πλούτου
 • σχέσεις διαπλοκής και εξυπηρέτησης μικρών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων
 • σημαντική συρρίκνωση του προσωπικού του Δήμου και των αντίστοιχων υπηρεσιών στους πολίτες

..

Είναι αυτά τα θέματα, γύρω από τα οποία οι πολίτες οφείλουν να διαμορφώσουν κριτήριο ψήφισης/στήριξης μίας παράταξης. 

Για το λόγο αυτό καλούμε τα μέλη και τους φίλους της παράταξης να μην ψηφίσουν και να μην συνεργαστούν με καμία από αυτές τις παρατάξεις, γιατί έτσι θα ενισχύσουν την πολύμορφη ιδιοτέλεια και το ιδιότυπο πλαίσιο συναλλαγής που επιχειρείται να επιβληθεί στην πόλη.

..

Κατανοούμε όσους φίλους επέλεξαν ή θα επιλέξουν έναν άλλο δρόμο, αλλά δεν τους συμμεριζόμαστε. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και δημόσια ας αναλάβουν και εκείνοι την ευθύνη τους.

..

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Δύναμη Πολιτών δεν θα συμμετέχει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και αναστέλλει τη λειτουργία της. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί μας σύμβουλοι θα συνεχίσουν το έργο τους, μέχρι τη λήξη της θητείας τους τον Δεκέμβριο του 2023, τιμώντας τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους.

..

Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που μας τίμησαν με την προτίμηση τους, τους φίλους και τα μέλη που έδωσαν μαζί μας τις μάχες των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, τους ανθρώπους που εργάστηκαν εθελοντικά παράγοντας ένα αξιόλογο έργο, το οποίο αφήσαμε παρακαταθήκη στην πόλη.

..

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τι θα πράξει ατομικά κάθε στέλεχος και φίλος της Δύναμης Πολιτών, καλούμε όλο τον δημοκρατικό κόσμο της πόλης να στηρίξει το επόμενο διάστημα κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία:

 • που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων στην πόλη,
 • που θα εναντιώνεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη,
 • που θα υπερασπίζεται το περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο
 • και που θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών, απέναντι στα συμφέροντα των λίγων.

Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης.