Γράφει ο Δημήτρης Δεσύλλας, υποψήφιος βουλευτής Β’1 Βορείου Τομέα Αθηνών με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αγώνας και ψήφος ενάντια στον εκλογικό «κόφτη» του 3%

Στη σκληρή πολιτική – ιδεολογική μάχη των εκλογών της 21ης Μαΐου, οι αγωνιστές και αγωνίστριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντιμετωπίζουμε όχι μόνο την πολύπλευρη κρατική βία και καταστολή και το «θάψιμο» από τα «πετσωμένα» ΜΜΕ, αλλά και τα ληστρικά και εκβιαστικά εκλογικά συστήματα και διλήμματα. Καλοπροαίρετοι εργαζόμενοι μας ρωτάνε: «Ξέρουμε τους αγώνες σας, γιατί όμως να σας ψηφίσουμε αφού δεν πιάνετε το 3% και δεν βγάζετε βουλευτή; Μήπως η ψήφος μας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πάει χαμένη;».

Άλλοι, πονηροί και βαλτοί, που δηλώνουν «Αριστεροί», το πάνε πολύ παραπέρα. Ισχυρίζονται ότι η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γενικά στα μικρά κόμματα, που λόγω του «κόφτη» του 3% μένουν εκτός βουλής, ενισχύει τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, τους βοηθάει να γίνουν πρώτο κόμμα!

Στο μεταξύ βγήκαν από τώρα «στη γύρα» και οι ποικιλόχρωμοι βλαχοδήμαρχοι. Εκμεταλλεύονται τον προκρούστη του 3% που ο «τσεκουράτος» Βορίδης έβαλε και στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Μας λένε: «Να ρωτάμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να αλλάξουμε μια λάμπα στη Νέα Ιωνία; Να μην αποφασίζουμε για τίποτα χωρίς εσάς;». Πρόκειται για εραστές της αυθαιρεσίας και ασυδοσίας του κάθε Δημάρχου. Που νοσταλγούν τις αρπαχτές εκατομμυρίων του «φτερωτού» γιατρού, δημάρχου της Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλου ή τα «45άρια» αναθέσεις εργολαβιών σε κολλητούς του Ζορό – Νομάρχη Παν. Ψωμιάδη! Υπάρχουν όμως και πιο επεξεργασμένα και σοβαροφανή «επιχειρήματα».

Ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν τον «κόφτη» του 3% (χωρίς μπόνους βέβαια στο πρώτο κόμμα), βαφτίζουν το κρέας – ψάρι σαν τους καλόγερους του μεσαίωνα. Ισχυρίζονται ότι αυτή είναι η άδολη απλή αναλογική που θα φέρει κυβέρνηση «προοδευτική».

Ο Μητσοτάκης, η ΝΔ και οι «ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι τους είναι φανατικοί οπαδοί κάθε εκλογικής βίας και νοθείας (π.χ. 1961) και νοσταλγοί ληστρικότερων εκλογικών συστημάτων: Ενισχυμένης, πλειοψηφικού, ή του τερατώδους «τριφασικού», που το 1956 έβγαλε πρώτο σε βουλευτικές έδρες το δεύτερο σε ψήφους κόμμα της ΕΡΕ! Ισχυρίζονται ότι η μαϊμού αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι «βόμβα, νάρκη, μπάχαλο και καταστροφή», φέρνει «τερατογένεση» και ανωμαλία πολιτική. Η «Καθημερινή» στο κύριο άρθρο της (29/4/23) χαρακτηρίζει την απλή αναλογική «συνταγή καταστροφής». Στο ίδιο φύλλο ο εκλογομάγειρας Α. Δρυμιώτης προτείνει ο «κόφτης» να ανέβει από 3% στο 5%, για να γίνουμε Ευρωπαίοι!

Η μαϊμού αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άδολη αλλά δολερή. Δηλαδή πανούργα, μοχθηρή, επίβουλη, ύπουλη και απατηλή. Ο Προκρούστης του 3% (με τον οποίο συμφωνεί και η ΝΔ) ληστεύει μαζικά το 8 – 10% των ψήφων που παίρνουν τα εκτός βουλής κόμματα, δηλαδή 500.000 έως 700.000 ψήφους, ενώ σπρώχνει πολύ περισσότερους ανθρώπους στην αποχή. Κλέβει τριάντα (30) βουλευτικές έδρες και τις μοιράζει αναλογικά στα εντός βουλής κόμματα. Γι’ αυτό κάνει τον «ψόφιο κοριό» το ΠΑΣΟΚ.

Τα αστικά κόμματα συμμετέχουν στο πλιάτσικο, δεν τους συμφέρει η καθαρή αναλογική, δεν παλεύουν για κατάργηση του 3%, δεν θέλουν και άλλους ενοχλητικούς στη βουλή. Όλοι αυτοί οι υποκριτές κόπτονται για δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία, αλλά στην πράξη καρατομούν και διακωμωδούν κάθε έννοια ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου, ισονομίας των κομμάτων (μεγάλων και μικρών), ισηγορίας των πολιτών.

Το ΚΚΕ αναφέρεται ορισμένες φορές στο θέμα του ορίου του 3%, διαφωνεί με τη θέσπισή του, αλλά δεν έχει αναδείξει ουσιαστικά το θέμα ως όφειλε, όπως και το ΜέΡΑ 25.

Θυμίζουμε ειδικά στους καιροσκόπους Αριστερούς, ότι ο Βολταίρος πριν 200 χρόνια έλεγε: «διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υποστηρίξω μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες». Ποια κοινωνία άραγε οραματίζονται οι συμμέτοχοι και συνένοχοι σε εκλογικές ληστείες και νοθείες;

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από θέση αρχών, παλεύουν με συνέπεια για την ισοτιμία της λαϊκής ψήφου, με πάγιο εκλογικό σύστημα στο Σύνταγμα την καθαρή αναλογική σε όλες τις εκλογές, βουλευτικές, Δημοτικές, Περιφερειακές, Ευρωεκλογές. Για την άμεση κατάργηση του εκλογικού αντιδημοκρατικού ορίου του 3% και όλων των καλπονοθευτικών εκλογικών νόμων (μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, βουλευτές επικρατείας κ.α.). Για την εκλογή σε μια μόνο Κυριακή δημοτικών και περιφερειακών Συμβουλίων, έμμεση εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από αυτά, ματαίωση των άθλιων πολιτικών εκβιασμών του β’ γύρου των εκλογών.

Παλεύουμε για την κατάργηση της κρατικής επιδότησης των κομμάτων (διπλής ετήσιας τακτικής και της έκτακτης εκλογικής) που είναι μοχλός εξάρτησης τους από το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, μηχανισμός συναίνεσης και ακύρωσης του προγράμματός τους (δεν σε επιδοτεί το κράτος για να το αντιπαλέψεις και ανατρέψεις). Για την αντικατάσταση της εκλογικής επιδότησης από υποχρεωτικό – δεσμευτικό δωρεάν πολιτικό χρόνο προβολής όλων των προγραμμάτων, ισότιμο για όλα τα κόμματα, μεγάλα και μικρά, σε όλα τα ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά. Για ψήφο στη νεολαία στα 16 χρόνια, όπως ισχύει ήδη σε Μάλτα, Βέλγιο, Δανία και δικαίωμα εκλέγεσθαι αντί για τα 25 στα 18 χρόνια.

Αυτοί οι ώριμοι δημοκρατικοί πολιτικοί στόχοι μαζί με άλλους (π.χ. κατάργηση νόμου Χατζηδάκη, χωρισμός εκκλησίας – κράτους κ.α.) για να προωθηθούν – υλοποιηθούν απαιτούν να ψηφιστούν μαζικά από την Εργατική Τάξη, τους εργαζομένους και τη νεολαία, τα μαχητικά ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ψήφος που θα δώσουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι πολλαπλά κερδισμένη. Θα τους επιστραφεί διπλή και τριπλή, σε νέους αγώνες για την αντικαπιταλιστική και επαναστατική ανατροπή. Για μια κομμουνιστική κοινωνία του ανώτατου ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, όπου θα κυριαρχεί η υποθήκη του ΤΣΕ: «Όλα για τους άλλους – τίποτα για εμάς»!