Χανιά: Ομόφωνη καταδίκη της ομοφοβίας και του φασισμού

Τη «συγκέντρωση μίσους» καταδικάζουν μια σειρά από σωματεία, φορείς και οργανώσεις της πόλης καλώντας σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλ. Αγοράς, στα Χανιά, στις 14.30 σήμερα 29 Ιουνίου.

Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων ομόφωνα καταδικάζει τη σημερινή (29/06) ομοφοβική αντιδιαδήλωση κατά του «Αυτοοργανωμένου Pride», τονίζοντας ότι πρόκειται για «φασιστικές ομάδες καθοδηγούμενες από υποψηφίους βουλευτές των “Σπαρτιατών”, που καλούν σε συγκέντρωση μίσους».

Αντίστοιχη απόφαση πήρε και η ΕΛΜΕ Χανίων, όπως και η Ένωση Γονέων της πόλης καθώς και ο φοιτητικός σύλλογος του πανεπιστημίου. Η ΕΛΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία και στο παρελθόν, παρόμοια ναζιστικά μορφώματα, ακόμη και στο ευρύτερο σχολικό περιβάλλον. Εμείς ως εκπαιδευτικοί προσφέρουμε τις γνώσεις μας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες ανεξαρτήτως χρώματος φύλου, θρησκείας, καταγωγής. Το «ανώμαλο» ή η «φυλή» είναι έννοιες αντιεπιστημονικές που ο μόνος σκοπός τους είναι να διαιρέσουν τους ανθρώπους σε «ανώτερους» και κατώτερους όπου οι μεν έχουν απόλυτο δικαίωμα ακόμα και ζωής η θανάτου απέναντι στους δε. Αυτό άλλωστε είναι κυρίαρχο στοιχείο στον ναζισμό. Στηρίζουμε τους μαθητές μας και τις οικογένειες τους απέναντι στις ενδεχόμενες επιθέσεις που σχετίζονται με την κοινωνική τους θέση, την καταγωγή τους ή τη διαφορετικότητα τους.»

Αφίσες των φασιστικών καλεσμάτων

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

«Αύριο, Πέμπτη 29/6 στα Χανιά στην πλ. Αγοράς, φασιστικές ομάδες καθοδηγούμενες από υποψηφίους βουλευτές των «Σπαρτιατών», του νέου ναζιστικού μορφώματος που στηρίχθηκε και από τον εγκληματία Κασιδιάρη, καλούν σε συγκέντρωση μίσους απέναντι σε ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό στην πλ. Αγοράς.

Τρία χρόνια μετά την καταδίκη της ναζιστικής-εγκληματικής Χρυσής αυτής, η είσοδος στην βουλή, η ύπαρξη και η δράση των ομάδων αυτών επιβεβαιώνουν ότι δεν ξεμπερδέψαμε με τον φασισμό, καθώς οι αιτίες του και η χρησιμότητά του είναι ακόμα εδώ. 

Θεωρούμε ότι η θεσμική ευθύνη της εκάστοτε τοπικής και κεντρικής διοίκησης είναι τεράστια και την βαραίνει ακέραια η οποιαδήποτε ανοχή του φασισμού, όπως και  όποτε αυτός και αν εκδηλώνεται.

Γι` αυτό και ως Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια μόλυνσης της πόλης μας με το δηλητήριο του φασισμού. Δεν δίνουμε την συγκατάθεση για την πραγματοποίηση αυτής της συγκέντρωσης μίσους, και καλούμε τον Χανιώτικο Λαό να γυρίσει την πλάτη στα καλέσματα μίσους και ρατσισμού. Να καταδικάσει με το πιο απερίφραστο τρόπο κάθε φασιστικό πολιτικό μόρφωμα και να εναντιωθεί σε κάθε φασιστική βιαιοπραγία ταυτόχρονα με την πάλη για ειρήνη, εργασία και λαϊκή ευημερία που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου.»