Απαξιωτική συμπεριφορά από το Δήμαρχο

..καταγγέλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Πρώτα ήταν η καταγγελία για τη συμπεριφορά του αντιδημάρχου Ηλία Μπάρμπα σε εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας για τις οποίες (δεν) δόθηκαν εξηγήσεις.

Το περιστατικό, όπως φαίνεται, δεν ήταν “μεμονωμένο”.

Στις 22.05 ακολούθησε καταγγελία σε βάρος του Δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου αυτή τη φορά.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, πρόκειται για απαξιωτική συμπεριφορά σε εργαζόμενη, παρουσία και άλλων, για πέμπτη φορά, σύμφωνα με την καταγγελία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση του κ. Μπάμπαλου στην καταγγελία

Οι συμπεριφορές αυτές, όπως περιγράφονται συνάδουν με αντίστοιχες ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο, ακόμα και απένατι σε επικεφαλής παρατάξεων, όπως αυτή προς τον επικεφαλής της ΛΑΣ Γ. Ζαχάρο.

Φαίνεται πως σε κάποιους έχουν “σπάσει τα νεύρα”

“Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση

Η καταγγελία:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ηράκλειο Αττ.: 22/5/2023
ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Συνάδελφοι,

..
Όπως γνωρίζετε από προηγούμενη ανακοίνωσή μας, συναδέλφισσες μας από την Τεχνική
Υπηρεσία κατήγγειλαν εγγράφως ότι στις 4/5 ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηλίας Μπάρμπας τους άσκησε ψυχολογική βία, φωνασκώντας, χτυπώντας γραφεία και πετώντας φακέλους, χωρίς κανείς να καταλάβει τι ακριβώς ζητούσε.
Η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε στις παρατάξεις και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και έγινε σχετική τοποθέτηση στην τελευταία συνεδρίαση από τον κ. Μπάρμπα, όπου δήλωσε ότι τέτοια περιστατικά προκύπτουν από την πίεση που δέχονται οι υπηρεσίες και ο ίδιος, ότι το θέμα διευθετήθηκε μεταξύ τους και ότι δεν χρειάζεται να δίνονται περαιτέρω διαστάσεις.
..

Ο Δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος δεν αισθάνθηκε υποχρεωμένος να τοποθετηθεί, ή να κάνει κάποια ενέργεια, παρόλο που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να επιλαμβάνεται τέτοιων περιστατικών, είτε αφορούν αιρετούς, είτε υπηρεσιακούς παράγοντες και να μεριμνά για την αποτροπή τους.
..

Πριν κλείσουν δύο εβδομάδες από το περιστατικό, άλλη συναδέλφισσα καταγγέλλει εγγράφως τον ίδιο το δήμαρχο ότι σε συνάντηση μαζί του για υπηρεσιακό θέμα ξέσπασε σε φωνές και απαξιωτική συμπεριφορά προς το άτομό της παρουσία και άλλων συναδέλφων. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η πέμπτη, παρότι του είχε επισημάνει σε προηγούμενο περιστατικό ότι αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή.


Το συμπέρασμα τελικά είναι ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Δεν φτάνει που καθημερινά υπερβαίνουμε τις δυνατότητές μας για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δουλειάς, λόγω της υποστελέχωσης, της έλλειψης πόρων και της δύσκαμπτης γραφειοκρατίας, πρέπει και να φτιάξουμε καινούριο στομάχι για να τα βγάλουμε πέρα με τις προσβολές, την απαξιωτική συμπεριφορά και την υστερία των αιρετών που προφανώς θέλουν να γίνει η δουλειά τους με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο.

..
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου Αττικής καταγγέλλει και καταδικάζει απερίφραστα κάθε περιστατικό άσκησης ψυχολογικής βίας. Με τις διατάξεις του άρθρου 59 του Π.Δ. 80/03.12.2022 (ΦΕΚ 222/04.12.2022 τεύχος Α’) «απαγορεύεται κάθε μορφής βία και παρενόχληση, που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε συνδέεται με αυτήν είτε προκύπτει από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης λόγω φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης» και προβλέπεται η «έρευνα και εξέταση των καταγγελιών με αμεροληψία».
..

Εφόσον ο Δήμαρχος, αντί να επιληφθεί τέτοιων περιστατικών, όπως εκ του νόμου υποχρεούται, δίνει ο ίδιος το παράδειγμα της άσκησης ψυχολογικής βίας, καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ να τον καταγγείλει δημόσια και επιφυλασσόμαστε για την υποβολή αναφοράς στον Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.