«Η άνοδος της Νέας Αρχής προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους»

Γράφουν οι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι με τη «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή», Αλεξάνδρα Σκαρτσίλα και Δήμητρα Γαλανού

Δημοσκοπήσεις για την πόλη μας: Αυτοεκπληρούμενη προφητεία ή σκόπιμη απόκρυψη παρατάξεων;

Οι εθνικές εκλογές και το ποσοστό του πρώτου κόμματος έχουν εγείρει πολλές αντιδράσεις στον πολιτικό χώρο, συνοδευόμενες από σχόλια και εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της νίκης της ΝΔ προς τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Στο δήμο μας, η οικειοποίηση του «χρίσματος» αποτελεί έναν αγώνα δρόμου για ορισμένους που αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται «αντάρτες τη ΝΔ» και άλλους που βασίζονται μόνο σε αυτό για την πιθανότητα να εκλεγούν.

Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών μας έδωσαν πολλά συμπεράσματα για τις δημοσκοπήσεις αλλά και το τι αναζητά πλέον ένας πολίτης καθώς φθάνει η ώρα της κάλπης.

Πρώτον, οι δημοσκοπήσεις και οι προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις απείχαν από τις τελικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Κατά δεύτερον, οι δημοσκοπήσεις εργαλειοποιούνται και ερμηνεύονται κατά το δοκούν, ενώ αποτελούν στην πραγματικότητα ένα πολύ χρήσιμο επιστημονικό μέσο αποτίμησης και σκιαγράφησης τάσεων σε δεδομένη χρονική και μόνο στιγμή.

Αν αυτά τα κριτήρια αποτυπωθούν και στις δημοτικές εκλογές, καθίσταται σαφές πως οι δημότες θα επηρεαστούν από τη στήριξη των κομμάτων σε παρατάξεις . Μεγάλο ρόλο όμως και διαδραματίσει η ποιότητα αντιπολίτευσης και οι τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για το αύριο του δήμου.

Οιαδήποτε άλλη προσπάθεια κατηγοριοποίησης παρατάξεων και απόδοσης στατιστικών πιθανοτήτων να εκλεγούν, αποτελεί ίσως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, βασισμένη στην εσφαλμένη αντίληψη της πραγματικότητας.

Η αποτύπωση, όμως, της κοινής γνώμης, από συγκεκριμένα ειδησεογραφικά sites, σε δεδομένη στιγμή που αποκρύπτει στοιχεία και υποψηφίους μόνο επιζήμια και στρεβλή μπορεί να θεωρηθεί.

Η απήχηση της δημοτικής μας παράταξης στους συνδημότες μας και η επιτυχημένη πορεία που διαφαίνεται μέσα από αυτή, δημιουργεί ανησυχία σε ορισμένους. Οι ίδιοι, αν και κατανοούμε ότι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη μεγάλη αλλαγή που θα γίνει στην πόλη μας, αποσιωπούν από τα προγνωστικά τους την «Νέα Αρχή», ενώ προκλητικά προφητεύουν μια τριάδα υποψηφίων δημάρχων, ξεχνώντας πιθανότατα ότι η πρωτοεμφανιζόμεη παράταξη του Γιώργου Οικονόμου το 2019 κατέκτησε με ευκολία την τρίτη θέση.

Πολλώ δε μάλλον σε αυτή τη χρονική στιγμή, με μια εξαιρετική δυναμική που καταγράφεται στην καθημερινή επαφή με τους δημότες.

Τα συμπεράσματα ανήκουν στους συνδημότες μας, που καθημερινά αγκαλιάζουν και επικροτούν τις θέσεις της παράταξής μας και τις προτάσεις της, όχι σε αυτούς που επιλεκτικά φιμώνουν παρατάξεις και ταυτόχρονα «λιβανίζουν» την – κατά κοινή ομολογία – σε αποδρομή δημοτική αρχή, υπονομεύοντας το κύρος της δημοσιογραφίας και αντικαθιστώντας την με κατευθυνόμενη χειραγώγηση.

Τους διαβεβαιώνουμε, πως, ό,τι κι αν σκαρφιστούν, το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να αποκαλύπτεται ότι ενοχλούνται σφόδρα από την ανοδική πορεία της παράταξής μας.