Ανισότητα ανδρών-γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση: υπάρχει σχέδιο δράσης;

|||

|||

      Άρθρο του Δρ. Χρήστου Κουρτέλη – Λέκτορα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών – Loughborough University

 

     Πριν από μερικές ημέρες παρουσιάστηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Ισότητα των Φύλων ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών για το 2021. Για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ο Δείκτης χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 1 έως το 100, όπου το 1 αντιστοιχεί στην πλήρη ανισότητα και το 100 στην πλήρη ισότητα. Φέτος ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 68 μονάδες. Ο ελληνικός δείκτης είναι 52.5 μονάδες, πίσω από την Ουγγαρία (53.4) και την Ρουμανία (54.5). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην τελευταία θέση της βαθμολογίας των χωρών της ΕΕ. Τα χρόνια της κρίσης ο δείκτης ανέβηκε συνολικά κατά 3.9 μονάδες; την τελευταία τριετία προστέθηκαν μονάχα 0.3 μονάδες.

 

     Ο ευρωπαϊκός δείκτης εξετάζει τις ακόλουθες κατηγορίες: την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην εργασία, στην υγεία, στην πρόσβαση σε χρηματοοικονομικούς πόρους, στον χρόνο μεταξύ σπιτιού και εργασίας, στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων στους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

 

     Μια καλύτερη ματιά στα στοιχεία της τελευταίας κατηγορίας καταδεικνύουν πως η κατάσταση σχετικά με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κοινά του τόπου μας είναι ακόμη πιο απογοητευτική. Η βαθμολογία της χώρας μας είναι 27 μονάδες, ενώ στην υποκατηγορία της συμμετοχής των γυναικών στις τοπικές συνελεύσεις η βαθμολογία μειώνεται στις 21 μονάδες.

 

    Η κατάσταση στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αντανακλά την στασιμότητα που παρουσιάζει η χώρα την τελευταία τριετία. Η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής σε ζητήματα εξίσωσης των δύο φύλων είναι έκδηλη σε διάφορες πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του δήμου μας. Έπειτα από τις τελευταίες αλλαγές, η Σοφία Αλεφραγκή είναι η μοναδική γυναίκα στη διοίκηση του δήμου, ως εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος εθελοντισμού. Σημειωτέων πως η Αλεφραγκή είχε κερδίσει τους περισσότερους ψήφους της παράταξης Τομπούλογλου (Πόλη Καρδιάς) στην Νέα Χαλκηδόνα στις τελευταίες εκλογές. Ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη τον Μάϊο του 2020 και μετέπειτα ανέλαβε τον τομέα του εθελοντισμού. Η συμμετοχή της στη Δημοτική Αρχή αποτελεί περισσότερο ένδειξη μιας πολιτικής συμφωνίας της διοίκησης Βούρου με μια δημοφιλή σύμβουλο (με προοπτική τις επόμενες δημοτικές εκλογές), παρά προϊόν πολιτικής εξίσωσης των δύο φύλων.

 

     Ο πατριαρχικός χαρακτήρας της Δημοτικής Αρχής φανερώνεται και από την ανυπαρξία ουσιαστικών μελετών και στοχευμένων προτάσεων για την καταπολέμηση των ανισοτήτων των δύο φύλων. Ενώ πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ένταξη διατομεακών προγραμμάτων στον προϋπολογισμό (2021-2027) για έργα που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων (ύψους €1,5δις), ο Δήμος μόνο περιστασιακά ή γενικόλογα αναφέρεται στη δημιουργία μιας στρατηγικής για την απορρόφηση πόρων από τις ειδικές επιχορηγήσεις. Μια τέτοια στρατηγική θα έπρεπε να στηρίζεται στους εξής άξονες: Επιμόρφωση των Δημοτικών Συμβούλων, των υπαλλήλων του δήμου μας και των πολιτών; δικτύωση και συνεργασία με δομές και ερευνητικά κέντρα για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών; δημιουργία μηχανισμών για την καταπολέμηση των ανισοτήτων; εισαγωγή κριτηρίων για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της πόλης.

 

     Η σύγχυση μεταξύ των μελών της Δημοτικής Αρχής στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (σχετικά με τον ρόλο του Γρετζελιά στον συντονισμό των συνοδών έργων του γηπέδου της ΑΕΚ) ανέδειξε για άλλη μια φορά πως η τωρινή διοίκηση δεν διαθέτει καν σταθερό προσανατολισμό. Δυστυχώς η πόλη μας δεν υποφέρει μονάχα από εδραιωμένες πατριαρχικές συμπεριφορές, αλλά και από μια Δημοτική Αρχή που έχει πλήρη άγνοια των διεθνών εργαλείων για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και διακρίνεται από την ανικανότητα της να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την πόλη μας. Δυστυχώς υπό αυτές τις συνθήκες η ανυπαρξία πολιτικών για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *