Με τους μαθητές των ΕΠΑΛ και το μάθημα των Νέων Ελληνικών αρχίζουν σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουνίου, οι Πανελλαδικές εξετάσεις.
Τα επόμενα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ είναι τα εξής:
- Σάββατο 3 Ιούνη: Μαθηματικά (Αλγεβρα).
- Τετάρτη 7 Ιούνη: Ανατομία – Φυσιολογία II, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.
- Παρασκευή 9 Ιούνη: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς κανονισμοί στη ναυτιλία – Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.
- Σάββατο 10 Ιούνη: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών.
- Τρίτη 13 Ιούνη: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές.
- Πέμπτη 15 Ιούνη: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης II (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα.
- Παρασκευή 16 Ιούνη: Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.
Αύριο Παρασκευή ξεκινούν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εξετάσεών τους έχει ως εξής:
- Τρίτη 6 Ιούνη: Αρχαία Ελληνικά για την Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) Ανθρωπιστικών Σπουδών, Μαθηματικά για τις ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής και Βιολογία για την ΟΠ Σπουδών Υγείας.
- Πέμπτη 8 Ιούνη: Λατινικά για την ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών, Χημεία για τις ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και Πληροφορική για την ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
- Δευτέρα 12 Ιούνη: Ιστορία για την ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φυσική για τις ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και Οικονομία για την ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Από το Σάββατο 17 Ιούνη θα αρχίσουν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων με πρώτο το μάθημα των Αγγλικών, οι οποίες εξετάσεις ολοκληρώνονται την Πέμπτη 29 Ιούνη.
Στο πλαίσιο των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων, το Σάββατο 24 Ιούνη και τη Δευτέρα 26 Ιούνη εξετάζονται τα μαθήματα Μουσική Αντίληψη και Γνώση και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, για τα οποία έχουν οριστεί από τον Απρίλη τα εξεταστικά κέντρα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Imerodromos.gr, οι υποψήφιοι των νησιωτικών περιοχών καλούνται να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να εξεταστούν, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμιά ανακοίνωση για το πώς θα μπορέσουν να ψηφίσουν οι ίδιοι και οι συνοδοί τους.
Τρίτη χρονιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις θα συμμετάσχουν περίπου 90.000 υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν για 68.574 θέσεις στα ΑΕΙ. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 77.415, ο οποίος είχε μειωθεί ήδη κατά 555 σε σχέση με το 2020. Φυσικά ο τελικός αριθμός των εισακτέων δεν θα είναι 68.574 καθώς ο τελικός αριθμός θα διαμορφωθεί και με βάση την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του κάθε τμήματος.
Στον απόηχο της Τράπεζας Θεμάτων
Έντονη ανησυχία υπήρχε τις τελευταίες μέρες για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών μετά τη διπλή κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων κατά τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης τόνισε πως «η λειτουργία των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι διασφαλισμένη». «Έχει ένα πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφάλειας, δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα, το λέμε με μεγάλα γράμματα», ξεκαθάρισε.
Η εμφάνιση του, όμως, εξέθεσε και τη Νέα Δημοκρατία για τους ισχυρισμούς για την «κυβερνοεπίθεση» και την «υπηρεσιακή κυβέρνηση» καθώς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείο Παιδείας είναι πολιτικός παράγοντας και διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο πολιτικός του ρόλος έχει τέτοιες αρμοδιότητες ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργεία του Υπουργείου αλλά και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων ακόμα και την περίοδο που δεν υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση.