«Δεν θα ζητηθεί αναδρομικά το τέλος ταφής. Δεν θα σας πνίξει κανείς» ξεκαθάριζε προς τους δημάρχους ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ. Γραφάκος, μιλώντας στην πανελλαδική συνέλευση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.), στην Καλαμάτα. Τελικά όμως οι Δήμοι θα κληθούν να καταβάλλουν 240.000.000 ευρώ για το τέλος ταφής.

..

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητάει από τους Δήμους την αναδρομική πληρωμή των τέλων ταφής του 2022, 2023 και του α’ εξαμήνου του 2024. Τα χρήματα αυτά, μάλιστα, πρέπει να καταβληθούν από τους πόρους των Δήμων προκαλώντας «ασφυξία» στους προϋπολογισμούς.

.

50 εκ παρακράτηση

.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στο τέλος του έτους, ύψους 125 εκ ευρώ, στους Δήμους θα φτάσουν τα 75 εκ, αφού τα άλλα θα παρακρατηθούν και θα αποδοθούν ως τέλος ταφής στον ΕΟΑΝ

..

Ήδη έχουν προκληθεί μεγάλες αντιδράσεις, ενώ η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δηλώνει πως θα προχωρήσει στη δικαστική προσβολή του μέτρου. Φυσικά κρίσιμη παραμένει και η επιβάρυνση των πολιτών από αυτή την εξέλιξη καθώς αυτοί θα επωμιστούν το κόστους του τέλους ταφής.

«Στην πραγματικότητα το κεντρικό κράτος προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες και την αποτυχία του να λύσει το διαχρονικό και διακυβερνητικό πρόβλημα της διαχείρισης των  απορριμμάτων, εξωθεί τους δήμους, οι οποίοι θα βρεθούν με προϋπολογισμούς στο κόκκινο, να εντάξουν το κόστος του τέλους ταφής στους δημότες, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα τους επιστραφούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για άδικο μέτρο και για Αυτοδιοίκηση και για τους δημότες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου.

Η τοποθέτηση του Μ. Γραφάκου στην 15η πανελλήνια σύνοδο των ΦΟ.Δ.Σ.Α.