Βαρτζόπουλος: Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές για να τίκτει, η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας και καθηγητή Ψυχιατριακής, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ότι η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση λόγω της έμφυτης επιθετικότητας και σωματοδομής του άνδρα, ενώ ο ρόλος της γυναίκας είναι να μένει σπίτι και να κάνει παιδιά. Σύσσωμη η δημοκρατική αντιπολίτευση ζητά την αποπομπή του. Η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός τηρούν για την ώρα σιγή ιχθύος.

Αναλυτικά, το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Σοκ προκαλούν τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, για τη θέση της γυναίκας και τη γυναικοκτονία σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Livemedia.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι “η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση”.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Livemedia πριν από λίγες εβδομάδες είπε πως “σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή έμβιου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση”.

Ο κ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος είναι ψυχίατρος, αναφερόμενος στα περιστατικά επιθετικότητας από νέους είπε ότι “όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα.

Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, (…) δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας. Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρος ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός του”, πρόσθεσε ο Δ. Βαρτζόπουλος.

Ο κ. Βαρτζόπουλος επανήλθε σήμερα το πρωί με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κάνοντας την παρακάτω δήλωση: “Η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απόλυτα σωστή, είπα ότι επειδή ότι το αρσενικό φύλο έχει πιο δυνατή σωματική διάπλαση έναντι του γυναικείου, γι’ αυτό και είναι πιο επικίνδυνο, άρα η έκφρασή μου είναι σωστή επιστημονικά.

Την αποπομπή του ζητά η αντιπολίτευση

Οι δηλώσεις του κ. Βαρτζόπουλου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούν την αποπομπή του.

“Ως εδώ, κ. Μητσοτάκη. Έχετε καλύψει φιλοναζί υποψήφια, χουντικό υποψήφιο, ομοφοβικό βουλευτή. Τώρα, ως εδώ. Κανένα ‘41%’ δε σας δίνει το δικαίωμα να κρατήσετε στη θέση του υφυπουργού υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες και υποτιμά τη γυναικεία φύση”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του.

“Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Αν ο κ. Μητσοτάκης τον κρατήσει βουλευτή του, ας εξηγήσει στις γυναίκες ψηφοφόρους της Ν.Δ. γιατί θεωρεί ότι «οι γυναίκες είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτουν», όπως πιστεύει ο υφυπουργός του – και φυσικά όχι ο Φρόιντ”, κατέληξε.

“Οι θέσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου ότι η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων.

Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του Υφυπουργού της”, ανέφερε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

 

“Άκουσα πριν λίγο τις εξωφρενικές, τις αδιανόητες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου. Και θυμήθηκα τις αστείες δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη ότι είναι ‘πολέμιος της άκρας δεξιάς’. Οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου έρχονται από τις πιο σκοτεινές μέρες της ρατσιστικής ευγονικής και τους πιο ζοφερούς, ολοκληρωτικούς καιρούς της πολιτικής μας ιστορίας. Ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει εδώ και τώρα και να απολογηθεί για την επιλογή του. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει”, τόνισε η Νέα Αριστερά.