Λαϊκή Ενότητα για την Εργατική Πρωτομαγιά:  Όσα κερδήθηκαν στο Σικάγο, τα παζαρεύουν στα χαρτιά!

  Όσα κερδήθηκαν στο Σικάγο με τους εκατοντάδες νεκρούς, όσα κατακτήθηκαν στους εργατικούς αγώνες, τώρα κυβέρνηση και κεφάλαιο τα παζαρεύουν στα χαρτιά, τονίζει στην ανακοίνωση του το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς με αφορμή την 138η επέτειο των εργατών του Σικάγο το 1886 και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις. Η προσυγκέντρωση της ΛΑ.Ε. – Α.Α. στη διασταύρωση Σταδίου και Δραγατσανίου (Υπουργείο Εργασίας, Πλ. Κλαυθμώνος) στις 10.30′ π.μ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς έχει ως εξής:

138 χρόνια μετά, η εργατική πρωτομαγιά αποτελεί σημείο αναφοράς για τους αγώνες του κόσμου της εργασίας σε όλο τον κόσμο. Σε πείσμα των καιρών, η εργατική πρωτομαγιά μας θυμίζει εμφατικά την δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν και να κερδίζουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής. Απότοκο των αγώνων αυτών η  οχτάωρη  εργασία, η διασφάλιση ελεύθερου χρόνου και χρόνου ανάπαυσης.

Η ανάγκη να αξιοποιηθεί ως οδηγός και πρόταγμα η εργατική πρωτομαγιά προκύπτει με τον πιο υλικό και γλαφυρό τρόπο από την καθημερινότητα των εργαζομένων που γίνεται μέρα με την μέρα και πιο αβίωτη. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η κατάργηση της πενθήμερης απασχόλησης και του οχταώρου, η απελευθέρωση της εργασίας τις Κυριακές και η κατάργηση της υπερωριακής απασχόλησης δεν είναι αυτό που νομίζουμε.

Το αντίκρισμα της εργασίας μας αναμετράται κάθε μήνα με τις πληθωριστικές τάσεις των τιμών. Για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να βγάλουν τον μήνα, το χάπι χρυσώνεται με αστείες αυξήσεις του κατώτατου μισθού και διάφορα pass. Την ίδια στιγμή, το τρόπαιο των ματωμένων πλεονασμάτων περιφέρεται ώστε και ο τελευταίος «εξαρτημένος από τον μισθό του» εργαζόμενος, όπως μας χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός, να πειστεί ότι η εξαντλητική υπερφορολόγηση του αξίζει τον κόπο.

Συνέπεια των πλεονασμάτων αυτών και των δεικτών της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων είναι και τα εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα των τελευταίων χρόνων. Η λήψη μέτρων ασφαλείας και η προστασία της ζωής των εργαζόμενων θυσιάζονται στο βωμό των κερδών.

Τα παραπάνω φέρουν την σφραγίδα του αντεργατικού νομοσχεδίου του Κωστή Χατζηδάκη. Τώρα, μετά την κατάργηση του 8ώρου και της Κυριακάτικης αργίας για διευρυμένες κατηγορίες εργαζομένων, η κυβέρνηση και η Υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου δίνουν τη χαριστική βολή με τα σχέδια για κατάργηση της 6ήμερης εργασίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παραδώσει το δημόσιο πλούτο και τη φύση στην ολιγαρχία και τα funds, που νέμονται σαν αρπακτικά θάλασσες, λιμάνια, υποδομές, βουνά και δάση, τα σπίτια του λαού. Τα αποτελέσματα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων φάνηκαν με το χειρότερο δυνατό τρόπο στο έγκλημα των Τεμπών, που η διάλυση και ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, οι  μνημονιακές πολιτικές και η αδιαφορία για τις κοινωνικές ανάγκες δολοφόνησαν δεκάδες συμπολίτες μας. Ένα έγκλημα που μένει ατιμώρητο, ενώ η κυβέρνηση παρεμβαίνοντας στη δικαστική εξουσία απροκάλυπτα, επιχειρεί να συγκαλύψει τις ποινικές και πολιτικές της ευθύνες.

Για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να ποινικοποιήσει κάθε είδος συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης, να απαγορεύσει το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία και να διαλύσει τα σωματεία.

Δεν θα τους περάσει! Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν είναι δούλοι. Θα υπερασπιστούν με τους αγώνες τους όσα δικαιούνται, ζωή με αξιοπρέπεια και δουλειά με δικαιώματα. Ενωμένοι και αποφασιστικοί, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν να ανατρέψουν τους αντεργατικούς νόμους που οδηγούν στην εξαθλίωση την κοινωνία.

Ενόψει των Ευρωεκλογών, η κυβέρνηση ζητά την ψήφο του λαού επικαλούμενη δήθεν «επιτυχίες». Ο κόσμος της δουλειάς ξέρει πολύ καλά πού στηρίζονται οι υποτιθέμενες «επιτυχίες» που αφορούν αποκλειστικά στα υπερκέρδη των ολιγαρχών: στην βαριά εκμετάλλευση των εργαζόμενων, που δουλεύουν περισσότερο και με λιγότερα δικαιώματα και μισθό από οποιοδήποτε λαό στην Ευρώπη. Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να ρίξει μαύρο στην κυβέρνηση της ΝΔ, που σχεδιάζει να γκρεμίσει ό,τι έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι εδώ και έναν αιώνα.

Η αντιπολίτευση κομμάτων που στήριξαν και εφάρμοσαν μνημονιακές πολιτικές, δεν μπορεί και δεν θέλει να συγκρουστεί με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Χρειάζεται να στηριχτεί μια ενωτική και μαχητική αριστερά, η ενωτική πρωτοβουλία ΜΕΡΑ25|ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, που θα δώσει φωνή στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, των καθημερινών ανθρώπων της βιοπάλης. Που θα επιδιώκει με ενότητα και αποφασιστικότητα να βάλει φραγμό και να σταματήσει την επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά και τους ιστορικούς αγώνες του εργατικού κινήματος, που με αταλάντευτη πάλη μέσα από σωματεία και συνδικάτα, ενάντια σε εργοδοτική, αστυνομική και κρατική καταστολή, ενάντια σε στημένα δικαστήρια και εκτελέσεις εργατών, έφερε στο επίκεντρο και επέβαλε τις ανάγκες των εργαζόμενων.

Στηρίζουμε τις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων στην πρωτομαγιάτικη απεργία.

Προσυγκέντρωση 10:30′ π.μ., Σταδίου και Δραγατσανίου (Υπουργείο Εργασίας, Πλ. Κλαυθμώνος), πορεία με τα συνδικάτα