Αυτό που καταλάβαινε ο περισσότερος κόσμος επισημαίνει το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων, που παραδόθηκε στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Η απουσία των συστημάτων ασφαλείας (τηλεδιοίκηση και φωτοσήμανση) είναι η βασική αιτία της σύγκρουσης, τα οποία, εάν υπήρχαν, θα είχαν αποτρέψει τα ανθρώπινα λάθη του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα “η πλήρης λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας, θα απέτρεπε με βεβαιότητα το συμβάν και χωρίς την απαίτηση ανθρώπινης παρέμβασης».

..

Το πόρισμα καταρρίπτει πλήρως την κυβερνητική απόπειρα αρχικά να πέσει η αυθύνη σε έναν άνθρωπο (το σταθμάρχη) στη συνέχεια να ζητηθεί μια αόριστη συγνώμη, στη συνέχεια να ισχυρισθεί ότι υπήρχε τηλεδιοίκηση στο επίμαχο κομμάτι, βαφτίζοντας “τηλεδιοίκηση” τον τοπικό χειρισμό ( 5 χλμ πριν και μετά τη Λάρισα)

Σε σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος που παρίστανε τον επιβάτη στην επανεκκίνηση των δρομολογίων του ΟΣΕ (ο οποίος ήταν ο διευθυντής συντήρησης του ΟΣΕ) ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί (διώκεται για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών)