Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες

Δεν υποχωρούν οι καλλιτέχνες στο αίτημα τους για κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22, που «υποβαθμίζει τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών», καθώς και στη διεκδίκηση της καθιέρωσης ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται ενώ συνεχίζεται η κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου από τον Σύλλογο Σπουδαστών της σχολής.

Αύριο, Τρίτη 01/09, σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών και σωματεία καλούν σε στάση εργασίας από τις 11.30 έως τις 14.30 «σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio, τα εργαστήρια». Παράλληλα διοργανώνουν συγκέντρωση στις 11.30 στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια μοτοπορεία προς το Υπουργείο Παιδείας, με νέα συγκέντρωση εκεί στις 12.30.

«Στάση εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio, τα εργαστήρια»

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αναφέρει σχετικά:

Εδώ και είκοσι μέρες όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος βρίσκεται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, με αφορμή το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση. Ήδη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις και αντίστοιχες συναντήσεις στα υπουργεία εσωτερικών και πολιτισμού.

Για μια ακόμη φορά τα υπουργεία ρίχνουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο, λες και δεν είναι ενιαία κυβερνητική κατεύθυνση η υποβάθμιση των σπουδών, των πτυχίων και των δικαιωμάτων μας. Άλλωστε, τόσα χρόνια το κράτος με ενιαίο τρόπο έχει σταθεί εχθρικά απέναντι στην τέχνη και τις καλλιτεχνικές σπουδές. Από την κατάργηση του πασο για τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, την περικοπή των επιχορηγήσεων για τους θιάσους, τα συνεχόμενα εμπόδια για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε κρατικούς φορείς, το απίστευτα χαμηλό ποσοστό του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό, την αντιμετώπιση του πολιτισμού σαν ένα εξαγώγιμο προϊόν.

ΣΕΗ: Όχι τσεκούρι στον πολιτισμό

Είναι προφανές ότι ένα κράτος που αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ώς τέτοιο, έχει ανάγκη αντίστοιχους εργαζόμενους καλλιτέχνες, με μισή γνώση και κουτσά εργασιακά δικαιώματα.

Γι’ αυτό και εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις δια στόματος διαφόρων υπουργών και υφυπουργών ψελλίζουν τη βαθμίδα 5 ως βαθμίδα αντιστοίχισης των σχολών και των πτυχίων μας.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μας έχει οδηγήσει στο δρόμο των κινητοποιήσεων, στο δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων για:

• Κατάργηση του Π.Δ. 85/22 που υποβαθμίζει τις Καλλιτεχνικές σπουδές και μειώνει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Μισθολογική κατάταξη όλων των αποφοίτων Καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΤΕ.

• Ίδρυση Ανώτατης Βαθμίδας Υποκριτικής και γενικότερα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε πρακτικό επίπεδο.

• Όσοι ήδη κατέχουν διπλώματα, που είναι αναγνωρισμένα από το κράτος μέχρι και την ίδρυση της ανώτατης βαθμίδας, να μπορούν να αντιστοιχησουν – μέσω εξομοίωσης – τους τίτλους σπουδών τους με αυτούς των αντίστοιχων Κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους ή με κριτήρια που θα ορίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα.

• Αξιοποίηση του σημερινού εκπαιδευτικού – καλλιτεχνικού δυναμικού για τη στελέχωση του Δημόσιου συστήματος Καλλιτεχνικής Παιδείας παράλληλα με την ανάδειξη νέου δυναμικού. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνάμει καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με τα τυπικά προσόντα, είναι ευθύνη του κράτους που τόσα χρόνια δεν έχει ιδρύσει ανώτατες καλλιτεχνικές σχολές που να βγάζουν αποφοίτους με τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά προσόντα. Άλλωστε ήδη υπάρχουν ηθοποιοί που διδάσκουν στα πανεπιστήμια, οι οποίοι ελλείψει τυπικών προσόντων έχουν τις χείριστες εργασιακές σχέσεις.

• Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να προσφέρονται δημόσια και δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα που θα καλύπτουν όλο το αντικείμενο της τέχνης.

• Αναβάθμιση και διεύρυνση των μαθημάτων αισθητικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατάργηση της δυνατότητας δεύτερης ανάθεσης στους εκπαιδευτικούς πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.

Η διεκδίκηση ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι το μοναδικό αίτημα που απαντάει στην κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί. Η κατάργηση του ΠΔ 85/22 πρέπει να συνοδευτεί με αλλαγές στην ίδια την εκπαίδευση, ώστε να μην επανέλθουμε στην ίδια συζήτηση, στις ίδιες κινητοποιήσεις, απέναντι σε κάποιους άλλους υπουργούς μετά από κάποια χρόνια!

Αύριο, Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ

– Στάση Εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio, τα εργαστήρια από τις 11:30 το πρωί ως τις 14:30 το μεσημέρι.

– Στην ΑΘΗΝΑ στις 11:30 θα αρχίσει η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία μέχρι το Υπουργείο Παιδείας, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι (με τον ηλεκτρικό ή τον προαστιακό στάση Νερατζιώτισσα).

Η συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ για όσους δεν ακολουθήσουν την μοτοπορεια & έρθουν απευθείας εκεί (είτε με ηλεκτρικό/προαστιακό, είτε με δικό τους μέσο) είναι στις 12:30.

*ενημερώνουμε πως στο Πεδίον του Άρεως θα υπάρχει και πούλμαν για την μετακίνηση προς το Υπουργείο Παιδείας.

– Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ καλούμε στις 10/01/2023, ώρα 12:00 στο ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.