Στον δρόμο και σήμερα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στάση εργασίας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εκατοντάδες καταλήψεις σχολών σε όλη την Ελλάδα. Από κοινού στον δρόμο και τα συντονιστικά φοιτητές και καθηγητές παρά την πίεση της κυβέρνησης για τηλε-εξεταστική και την εισαγγελική παρέμβαση. Συλαλλητήριο στα Προπύλαια στις 12.00.

Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας

Για 4η συνεχόμενη εβδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά κινητοποιούνται ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με ιδιαίτερα μαζικές συνελεύσεις οι καταλήψεις συνεχίζονται αμείωτες, ενώ σε πολλές σχολές αυτή την εβδομάδα δεν συμμετείχε και η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Μόνο στην Αθήνα υπό κατάληψη είναι το Πάντειο, το ΟΠΑ, το ΠΑΠΕΙ και το Γεωπονικό. Στο ΕΜΠ συνεχίζουν με κατάληψη η Αρχιτεκτονική, και τα τμήματα Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων, Μηχανολόγων, Ναυπηγών, ΣΕΜΦΕ, Τοπογράφων, Χημικών. Αντίστοιχα και στο ΕΚΠΑ αποφάσεις συνέχισης των κινητοποιήσεων έλαβαν οι παρακάτω σχολές: Βιολογικό, Γεωλογικό, ΕΜΜΕ, Ιατρική, ΙΦΕ, Μαθηματικό, Νομική, Πληροφορική, Πολιτικό, ΠΤΔΕ, Φιλοσοφική, Φυσικό, Χημικό. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τον Βόλο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Παράλληλα οι φοιτητικοί σύλλογοι ετοιμάζονται και για τη μεγάλη πανελλαδική διαδήλωση στην Αθήνα την Πέμπτη (08/01), την οποία θα ακολουθήσει συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων. Με βάση τη συμμετοχή των πρώτων εβδομάδεων όλα δείχνουν πως στις 8 Φεβρουαρίου το κέντρο της Αθήνας θα είναι γεμάτο φοιτητές από όλη την Ελλάδα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετέχουν ξανά οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στάσεις εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00. Στάση εργασίας έχει προκηρύξει επίσης και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς το Πανελλήνιο Σωματείο Ερευνητών και υπ. Διδακτόρων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ).

«Δεν θα απαξιώσουμε την δουλειά μας με τηλε-εξετάσεις και τηλε-εκπαίδευση»

Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν επίσης και καθηγητές των πανεπιστημίων με σχετικές αποφάσεις. Αρκετοί σύλλογοι μελών ΔΕΠ δεν δέχτηκαν την προσπάθεια της κυβέρνησης για διενέργεια των εξετεάσεων διαδικτυακά. Χαρακτηριστικά οι καθηγητές του Παντείου με ανακοίνωση τους αναφέρουν: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την προαγωγή της επιστήμης και δεν θα απαξιώσουμε την δουλειά μας ακολουθώντας αμφίβολες πρακτικές τηλε-εξέτασης και τηλε-εκπαίδευσης. Καλούμε τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και την πανεπιστημιακή κοινότητα να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και απειλές και να τιμήσουν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και το κύρος της ακαδημαϊκής κοινότητας ως δημόσιοι λειτουργοί».

Τα καλέσματα για σήμερα είναι τα εξής:

Θεσσαλονίκη
Καμάρα 12:00

Πάτρα
Πλ.Γεωργίου 12:00

Χανιά
Πλ.Δημ.Αγοράς 13:00

Ρέθυμνο
Δημαρχείο 12:00

Ηράκλειο
Πλ.Ελευθερίας 13:00

Αλεξανδρούπολη
Δημαρχείο 12:00

Κομοτηνη
Κεντρική Πλατεία 12:00

Καβάλα
Κεντρική Πλατεία 17:00

Ξάνθη
Κεντρική Πλατεία 12:00

Σέρρες
ΔΙΠΑΕ 12:00

Κιλκίς
Πλ.Ειρήνης 12:00

Κατερίνη
Πλ.Ελευθερίας 12;00

Κοζάνη
Δημαρχείο 13:00

Φλώρινα
Πλ.Μόδη 12:00

Γιάννενα
Περιφέρεια 12:00

Κέρκυρα
Ψυχιατρείο 12:00

Άρτα
Πλατεία Κιλκίς 11:00

Πρέβεζα
Παλιά ΚΤΕΛ 10:30