Στο Ψ.Ν.Α η Ρένα Δούρου για την παγκόσμια ημέρα Υγείας

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρ. Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επισκέφθηκε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας υγείας.

Για την επίσκεψη και τις διαπιστώσεις μας πληροφορεί με σχετικό δελτίο τύπου

.

Τα προβλήματα της λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκεκριμένα, η Ρ. Δούρου, που συνοδευόταν από το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φ. Καρυστινάκη, συναντήθηκε στο Νοσοκομείο με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου, Δ. Τσαγδή, τον Αν. Διοικητή, Κ. Δούρο και την Υποδιοικήτρια Οικονομικού, Στ. Φυντικάκη καθώς και με τους εκπροσώπους του συλλόγου των εργαζόμενων. Στη συνάντηση αυτή αναδείχθηκε όλη η γκάμα των κρίσιμων ζητημάτων. Από τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο μεγαλύτερο Ψυχιατρικό νοσοκομείο των Βαλκανίων και την ανάγκη κάλυψης βασικών λειτουργιών του νοσοκομείου, όπως σίτιση, καθαριότητα και ασφάλεια, με μόνιμο προσωπικό ως την αύξηση κατά 150% των ψυχικά νοσούντων και την υπερεντατικοποιήση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, την ανάγκη για άμεση ανακαίνιση παλαιών δομών του ΨΝΑ που δυσκολεύουν τη νοσηλεία και διακίνηση των ασθενών. Τέθηκαν επίσης και τα αιτήματα των εργαζομένων για μόνιμες προσλήψεις, την ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όπως ισχύει για τους υγειονομικούς του ιδιωτικού τομέα καθώς και η επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

“Η ψυχική υγεία είναι καθολικό, δημόσιο δικαίωμα. Και όχι εμπόρευμα όπως την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται με συγκεκριμένες προτάσεις για ισχυρό ΕΣΥ, για πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων”, σχολίασε η Ρένα Δούρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, την περίοδο 2014 – 2019, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στήριξε ενεργά τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας στην Αττική, προωθώντας υπηρεσίες κατ’ οίκο νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας, αποϊδρυματοποίησης, κοινωνικής ένταξης, κ.α..

Συγκεκριμένα η Ρένα Δούρου ως Περιφερειάρχης υπέγραψε προσκλήσεις για την ανάπτυξη δράσεων και δομών παροχής ψυχικής υγείας στην Περιφέρεια Αττικής. Όπως η Πρόσκληση ΑΤΤ088, συνολικού προϋπολογισμού 11,2 εκατομμυρίων ευρώ, που μεταξύ άλλων αφορά στις ακόλουθες Πράξεις:

“Ανάπτυξη υπηρεσιών και δομών ψυχικής υγείας από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ΔΑΦΝΙ” με υποέργα:

  • “Υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου”
  • “Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης στην Περιφέρεια Αττικής”

Αντίστοιχη Πράξη για το Δρομοκαΐτειο είναι η “Ανάπτυξη δράσεων/δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Περιφέρεια Αττικής, από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής “Δρομοκαΐτειο”” με Υποέργα 2 και 3 με κοινό τίτλο: “Δημιουργία Οικοτροφείου για άτομα έως 65 ετών με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα”. Τα Οικοτροφεία αυτά αποτελούν την ολοκλήρωση της αποϊδρυματοποίησης και η προαγωγή της κοινωνικής ένταξης των χρονίων ασθενών που διαβιούν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής “Δρομοκαΐτειο”.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε και η ένταξη της Πράξης “Προμήθεια εξοπλισμoύ (συμπληρωματικού και προς αντικατάσταση) των πολυδύναμων Κέντρων Ψυχικής Υγείας αρμοδιότητας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική 2014-2020”, επίσης από τη Διοίκηση Ρ. Δούρου, προϋπολογισμού 521.108 ευρώ.