ΣΟΚ – Σε τραγωδία μετατράπηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη

Τραγική κατάληξη είχε το τροχαίο που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Λιβύη με το λεωφορείο που μετέφερε τους 19 Έλληνες στρατιωτικούς – Πέντε είναι τελικά οι Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα τρία μέλη ήταν στρατιωτικοί και δύο πολίτες συνοδοί.Ερωτηματικά προκύπτουν από την καθυστερημένη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, καθώς και το ότι διαρρεόταν στην αρχή, μέσω των ΜΜΕ, ότι υπήρχαν μόνο τραυματίες και, μάλιστα, σε όχι βαριά κατάσταση – Οι τραυματίες επέστρεψαν με C-130 που ταξίδεψε γι αυτό το σκοπό.

Πέντε είναι τελικά οι Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα τρία μέλη ήταν στρατιωτικοί και δύο πολίτες συνοδοί.

Η αρχική πληροφόρηση μετά το τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, ανέφεραν πως οι νεκροί ήταν τρεις και οι αγνοούμενοι δύο, όμως, το πρωί της Δευτέρας (18/9) επιβεβαιώθηκε πως έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε Έλληνες.

Το πρωί της Δευτέρας, μάλιστα, επέστρεψε στην Ελευσίνα ένα C-130 το οποίο μετέφερε τους τραυματίες και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Παράλληλα, ένα C-27 επιστρέφει από τη Βεγγάζη μεταφέροντας πίσω στην πατρίδα της σορούς των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα.

Η ελληνική ανθρωπιστική αποστολή αποτελούνταν από 19 άτομα, έτσι ώστε να παράσχουν βοήθεια μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών στη χώρα.

Μετά το τροχαίο δυστύχημα επικράτησε σύγχυση για το τι ακριβώς έχει συμβεί, πόσοι είναι οι νεκροί και πόσοι οι τραυματίες, καθώς οι επικοινωνίες στη Λιβύη επί της ουσίας είναι ανύπαρκτες.

Πλέον, στη χώρα επέστρεψαν οι τραυματίες εκ των οποίων κάποιοι είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση ενώ πέντε συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το ΓΕΕΘΑ αρχικά έκανε λόγο για τρεις ελαφρά τραυματισμένους και μόλις λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα έβγαλε ανακοίνωση κατά την οποία γνωστοποίησε τον χαμό των τριών Ελλήνων στρατιωτικών, αφοί η είδηση βρισκόταν στα διεθνή ΜΜΕ.

H ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Οι στρατιωτικές πηγές αρχικά μιλούσαν για 4 τραυματίες επειδή αυτή η εικόνα είχε μεταφερθεί αρχικώς από τους Λίβυους που μετέφεραν τους Έλληνες στρατιωτικούς σε διαφορετικά νοσοκομεία.

Όμως, το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε ότι 4 Έλληνες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και ακόμη 7 είναι σοβαρά τραυματισμένοι ως αποτέλεσμα του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος. «Δεκαπέντε μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι επτά σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Othman Abduljaleel σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. Δύο Λίβυοι επίσης είναι σε κρίσιμη κατάσταση, είπε.

Τελικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ γνωστοποιήθηκε ότι «τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται» με την συμπλήρωση «θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση». Από το τροχαίο υπάρχουν θύματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί και ίσως είναι δύσκολο να αναγνωριστούν επί του παρόντος. Επισήμως πάντως γίνεται λόγος για δύο αγνοούμενους, εκτός από τους νεκρούς.

Οι φωτογραφίες από το σημείο του φρικτού τροχαίου δείχνουν το λεωφορείο που μετέφερε τους 19 ΈλλΗνες στρατιωτικούς ολοσχερώς καμένο.