ΣΕΠΕ Αμαρουσίου: Όχι στην έξωση των μαθητών

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου ζητάει να εφαρμοστεί από το ΥΠΑΙΘ η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία επιτρέπεται να εγγραφούν, χωρίς κλήρωση, οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου στο όμορο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αμαρουσίου. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Σύμφωνα με απόφαση του Γ΄ τμήματος του ΣτΕ, σε μείζονα σύνθεση αυτού (επταμελές), δικαιώθηκε η προσφυγή γονέων του Συλλόγου γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου κατά της απόφασης μετατροπής του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε Πειραματικό (Μάρτιος 2022) με αποτέλεσμα να εξοριστούν κυριολεκτικώς τα παιδιάμαθητές του κέντρου της πόλεως του Αμαρουσίου από το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου στο οποίο παραδοσιακά από το 1938 φοιτούσαν.

«Όχι στην έξωση των μαθητών του κέντρου του Αμαρουσίου από το σχολείο της γειτονιάς τους – Όχι στην προσβολή και κατάργηση των αποφάσεων της δικαιοσύνης από το ΥΠΑΙΘ και της Κυβέρνησης»

Η παραπάνω απόφαση του ΣτΕ, την οποία επισυνάπτουμε, αποτελεί δικαίωση για τους γονείς και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου αλλά και για όλες/όλους τις/τους κατοίκους του κέντρου της πόλεως του Αμαρουσίου των οποίων τα παιδιά θα μπορούν και πάλι να εγγραφούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις άλλες πλην της διεύθυνσης κατοικίας τους, στο σχολείο της γειτονιάς τους. Ιδιαίτερα για το σωματείο μας αποτελεί νίκη, διότι από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε αντίθετοι στην μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε Πειραματικό για λόγους παιδαγωγικούς αλλά και γιατί αυτή η απόφαση ελήφθη από το ΥΠΑΙΘ χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών του σχολείου και των γονέων και μαθητών της περιοχής ή του Δήμου Αμαρουσίου, ο οποίος εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του ενάντια στη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε Πειραματικό ώστε να μην εκδιωχθούν οι μαθητές του κέντρου της πόλης από το Γυμνάσιο της γειτονιάς τους.

Δυστυχώς, πριν ακόμα καθαρογραφτεί η απόφαση και επιδοθεί στο ΥΠΑΙΘ, έσπευσε να δηλώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ότι: « Σε συμμόρφωση με τις επισημάνσεις κατά την ακροαματική διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει ήδη εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας νέα υπουργική απόφαση-πλαίσιο σχετικά με τη διαδικασία χαρακτηρισμού Πειραματικών Σχολείων. Στη βάση αυτής της νέας Υπουργικής Απόφασης θα εκδοθεί άμεσα η νέα απόφαση χαρακτηρισμού του 26ου Γυμνασίου Αθηνών και του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου ως Πειραματικών Σχολείων για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Συνεπώς, η απόφαση δεν επηρεάζει την λειτουργία των σχολείων αυτών ως πειραματικών».

Η παραπάνω δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ αποτελεί κατάφορη προσβολή της ελληνικής δικαιοσύνης και αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για την ανεξαρτησία αυτής, το κράτος δικαίου και τη συνταγματική νομιμότητα από τα πολλά (πλήγματα) που έχει επιφέρει η κυβέρνηση της Ν. Δ. και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ υπό την κα Ν. Κεραμέως κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας τους.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ τις απαράδεκτες και αντισυνταγματικές αυτές μεθοδεύσεις του ΥΠΑΙΘ και καλεί την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ελληνικής Δημοκρατίας ως οφείλουν να πράξουν.

Καλούμε τον Δήμο Αμαρουσίου, την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Αμαρουσίου, την Δ. Ο. Ε. και όλες/όλους τις/τους πολίτες να πάρουν θέση επί του θέματος και με ανακοινώσεις – κινητοποιήσεις μας να επιβάλουμε το σεβασμό και την εφαρμογή των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών της χώρας μας.

Ας μην ξεχνάμε και ας το έχουν καλά στο μυαλό τους οι κυβερνώντες ότι σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή: « η τήρηση και προστασία του συντάγματος και των νόμων επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων πολιτών», και εμείς είμαστε αυτοί/αυτές που θα υπερασπιστούμε όλα τα παραπάνω.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν. Δ. – Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κα ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.

Η απόφαση του ΣτΕ

«Με την 343/2023 απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Δικαστηρίου έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου κατά της 26500/Δ6/9.3.2022 αποφάσεως της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Χαρακτηρισμός δημόσιων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως Πειραματικών Σχολείων από το σχολικό έτος 2022-2023», κατά το μέρος που με την απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε ως Πειραματικό Σχολείο το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου.

Με την 344/2023 απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Δικαστηρίου έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως γονέων ανήλικων τέκνων, μαθητών της Στ΄ τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικών σχολείων του Δήμου Αθηναίων κατά της ίδιας ως άνω (26500/Δ6/9.3.2022) αποφάσεως της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά το μέρος που με την απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε ως Πειραματικό Σχολείο το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Με τις αποφάσεις αυτές κρίθηκε ότι:

1. Με τα άρθρα 10 έως 23 του ν. 4692/2020 ρυθμίσθηκαν εκ νέου τα ζητήματα των πειραματικών και πρότυπων σχολείων. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις έχουν ως προοπτική την επέκταση του θεσμού σε όλη την Επικράτεια και απώτερο στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αποσκοπώντας τα σχολεία αυτά να λειτουργήσουν ως εργαλεία διάχυσης βέλτιστων πρακτικών στην εκπαίδευση. Η επιλογή του νομοθέτη για την επέκταση του θεσμού των πειραματικών σχολείων σε όλη την Επικράτεια έλαβε χώρα κατ’ ενάσκηση της ευρείας εξουσίας που διαθέτει, κινούμενος εντός των ορίων του άρθρου 16 του Συντάγματος, για τη λήψη των κατάλληλων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την οργάνωση και παροχή της εκπαίδευσης των Ελλήνων, η ουσιαστική ορθότητα της οποίας εκφεύγει, κατ’ αρχήν, του ακυρωτικού ελέγχου. Προκειμένου, πάντως, το δίκτυο πειραματικών σχολείων να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό, πρέπει η ένταξη σε αυτό να γίνεται με βάση επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια και οι σχετικές ρυθμίσεις να είναι ορθολογικές και όχι περιστασιακές, αποσπασματικές και εξυπηρετικές άλλων σκοπών, μη σχετιζομένων με τις απορρέουσες από το Σύνταγμα για την ορθολογική οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης αρχές.

2. Η εκδοθείσα κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4692/2020 υπ’αριθμ. 22631/Δ6/26.2.2021 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία ρυθμίζεται ειδικότερα η διαδικασία χαρακτηρισμού δημόσιων σχολικών μονάδων ως πρότυπων και πειραματικών σχολείων, κατά το μέρος που στο άρθρο 4 αυτής προβλέπει τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά προς χαρακτηρισμό σχολείου ως πειραματικού, στην περίπτωση που η αίτηση χαρακτηρισμού υποβάλλεται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει εκδοθεί εκτός εξουσιοδότησης και είναι ακυρωτέα. Τούτο διότι, τα υποβαλλόμενα στην περίπτωση αυτή δικαιολογητικά, τα οποία διαφοροποιούνται μάλιστα ουσιωδώς έναντι των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβάλλονται στην περίπτωση που η αίτηση χαρακτηρισμού υποβάλλεται από τον/την Διευθυντή/τρια ή Προϊστάμενο/η της ενδιαφερόμενης σχολικής μονάδας, δεν καλύπτουν τα κριτήρια που θέτει η εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4692/2020, ιδίως εκείνα που αφορούν τα προσόντα και την επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη συμμετοχή της σχολικής μονάδας σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

3. Ειδικώς δε, με την 343/2023 απόφαση κρίθηκε ότι η 26500/Δ6/9.3.2022 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ακυρωτέα και για τον επιπλέον λόγο ότι έχει εκδοθεί κατά παράβαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, διότι δημοσιεύθηκε αιφνιδιαστικά, ιδίως ως προς τους μαθητές που φοιτούσαν κατά την έκδοσή της στην τελευταία τάξη του 1ου Δημοτικού Αμαρουσίου (όμορου προς το χαρακτηρισθέν ως Πειραματικό 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου), καθώς δημοσιεύθηκε έξι μήνες πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023, από το οποίο θα ίσχυε η μετατροπή του εν λόγω σχολείου σε Πειραματικό, και λίγο πριν από τη λήξη του (τότε τρέχοντος) σχολικού έτους, ενώ τα όρια των σχολικών περιφερειών και η κατανομή των μαθητών στις σχολικές μονάδες ανακοινώθηκαν μεταγενέστερα, χωρίς η εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4692/2020 να θεσπίσει μεταβατικές ρυθμίσεις.

4. Δεδομένου ότι από την εφαρμογή της ακυρωτέας απόφασης κατά το τρέχον σχολικό έτος (2022-2023) δημιουργήθηκε πραγματική κατάσταση σε σχέση με τους φοιτούντες στα ως άνω χαρακτηρισμένα ως Πειραματικά Σχολεία μαθητές χωρίς ευθύνη αυτών, το δε δημόσιο συμφέρον επιβάλλει να διαφυλαχθεί η εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, τα αποτελέσματα της ακυρώσεως αρχίζουν από την προηγούμενη ημέρα της δημοσίευσης των αποφάσεων.»