Σεισμός: Πάνω από 5.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Φωτογραφία από το τουρκικό μέσο «TRT Haber»

5.021 είναι μέχρι αυτή την ώρα τα καταγεγραμμένα θύματα του φονικού σεισμού των 7.8 Ρίχτερ που χτύπησε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία. Πάνω από 20.000 είναι οι τραυματίες, ενώ περισσότερα από 5.000 κτίρια έχουν καταστραφεί μόνο στην Τουρκία.

Ο σεισμός, που έγινε αισθητός μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ, έχει προκαλέσει περίπου 250 μετασεισμούς. Μεταξύ αυτών ο τρομακτικός μετασεισμός των 7.7 Ρίχτερ σε «ζωντανή σύνδεση» και ο σεισμός των 5.6 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης στην Κεντρική Τουρκία.

Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων – Αγώνας δρόμου των διασωστών

Μέσα σε λίγες περισσότερες από 24 ώρες τα σωστικά συνεργεία με τους εθελοντές έχουν καταφέρει να διασώσουν πάνω από 7.000 ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά άγνωστος παραμένει ο αριθμός όσων βρίσκονται ακόμα κάτω από τα συντρίμμια.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες με τους συγκεντρωμένους διασώστες και εθελοντές που περιμένουν να ταξιδέψουν για τη νότια Τουρκία ώστε να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή στις πληγείσες περιοχές επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δυσκολεύοντας το έργο των διασωστών, ενώ η κατάσταση είναι δραματική για τους άστεγους, πλέον, κατοίκους των περιοχών αυτών. Οι τοπικές αρχές έχουν ανοίξει γυμναστήρια, κολέγια, ακόμη και τζαμιά, για να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς. Όμως, λόγω του φόβου των μετασεισμών, πολλοί προτιμούν να μένουν έξω.

Κρίσιμη η κατάσταση στη Συρία – Έκκληση της κυβέρνησης

Οι πολλαπλά εκτοπισμένοι κάτοικοι της βόρειας Συρίας βρίσκονται για άλλη μια φορά αβοήθητοι από τη διεθνή κοινότητα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο «για μια κρίση μέσα στην κρίση, μέσα στην κρίση». Ενώ η Τουρκία δέχεται τη βοήθεια δεκάδων κρατών στη Συρία δεν είναι ίδια η κατάσταση. Όπως αναφέρει το news247, «η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, ήδη 300 Ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης».

Ένας κάτοικος της περιοχής Jandairis περιγράφει: «Ακούμε τις φωνές τους, είναι ακόμα ζωντανοί αλλά δεν υπάρχει τρόπος να τους βγάλουμε έξω. Δεν υπάρχει κανείς για να τους διασώσει. Δεν υπάρχει εξοπλισμός».