Πάνω από χίλιοι νεκροί από σεισμό σε Τουρκία και Συρία (video)

Φωτογραφία από το τουρκικό μέσο «TRT Haber»

Σεισμός 7.8 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Γκαζιαντέπ της Τουρκίας πλήττοντας τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία. Πάνω από 1.000 οι νεκροί, που έχουν καταγραφεί, ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Πάνω από 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, με τον αριθμό να μεγαλώνει, ενώ πολλοί έχουν εγκλωβιστεί σε ερείπια σπίτιων.

Καταστράφηκε το αρχαίο κάστρο της Γκαζιαντέπ, το οποίο χτίστηκε τον 2ο με 3ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομάδες μας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας, παρά το κρύο. Ενώ ο επικεφαλής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου οργανισμού που είναι αρμόδιος για ζητήματα θρησκευτικής λατρείας, σημείωσε πως όσοι πολίτες το χρειάζονται μπορούν να βρουν καταφύγια μέσα σε τζαμιά.

Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη.Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ’οδόν».

Update (12.20): Πάνω από 1.000 οι νεκροί και στις δύο χώρες μαζί.

Update (12.45): Νέος ισχυρός μετασεισμός 7.7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Τουρκία.