BBC: Πάνω από 40 νεκροί από επαναπροωθήσεις

Mε ένα ρεπορτάζ – σοκ, το BBC αποκαλύπτει έρευνα του, σύμφωνα με την οποία, το ελληνικό Λιμενικό ευθύνεται για το θάνατο 40 και πλέον μεταναστών λόγω pushbacks.

Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται μαρτυρίες ανθρώπων που γλίτωσαν την τελευταία στιγμή και που καταδεικνύουν με λεπτομέρειες τις ενέργειες των λιμενικών απέναντι τους που τους πετούσαν στη θάλασσα με δεμένα τα χέρια. Αποκορύφωμα η μαρτυρία του επικεφαλής της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων του Σώματος, Δ. Μπαλτάκου, ο οποίος θεωρώντας ότι το μικρόφωνο του δημοσιογράφου είναι κλειστό ομολογεί τις πράξεις των ανδρών του Λιμενικού, ενώ προηγουμένως on camera είχε αρνηθεί τις κατηγορίες!

Η ομάδα του BBC ανέλυσε 15 περιστατικά – με ημερομηνία Μαΐου 2020-23 – που είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επαλήθευση τέτοιων λογαριασμών είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι μάρτυρες συχνά εξαφανίζονται ή φοβούνται πολύ να μιλήσουν.

Το ελληνικό Λιμενικό, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, αρνούνται όσα τους καταλογίζονται.

Σε πέντε από τα περιστατικά, μετανάστες είπαν ότι πετάχτηκαν απευθείας στη θάλασσα από τις ελληνικές αρχές. Σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις εξήγησαν πώς είχαν αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά κυνηγήθηκαν. Σε πολλά άλλα περιστατικά, μετανάστες είπαν ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς μοτέρ, οι οποίες στη συνέχεια ξεφουσκώθηκαν ή φαινόταν ότι είχαν τρυπηθεί.

Ένας άνθρωπος από το Καμερούν είπε ότι κυνηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές μετά την απόβαση στο νησί της Σάμου τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως όλα τα άτομα που η ομάδα τους πήρε συνέντευξη, σχεδίαζε να αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

«Μόλις είχαμε αγκυροβολήσει και η αστυνομία ήρθε από πίσω»,είπε. «Ήταν δύο αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα και άλλοι τρεις με πολιτικά ρούχα. Ήταν μασκοφόροι, έβλεπες μόνο τα μάτια τους».

Αυτός και δύο άλλοι – ένας άλλος από το Καμερούν και ένας άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού – μεταφέρθηκαν σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, είπε, όπου τα γεγονότα πήραν τρομακτική τροπή.

«Ξεκίνησαν με τον [άλλο] Καμερουνέζο. Τον πέταξαν στο νερό. Ο άνδρας από το Ελεφαντοστού είπε: «Σώσε με, δεν θέλω να πεθάνω»… και τελικά μόνο το χέρι του ήταν πάνω από το νερό και το σώμα του κάτω.

«Σιγά-σιγά το χέρι του γλίστρησε από κάτω και το νερό τον τύλιξε».

“Μπουνιές έπεφταν βροχή στο κεφάλι μου. Ήταν σαν να γρονθοκόπησαν ένα ζώο.” Και μετά λέει ότι τον έσπρωξαν επίσης στο νερό – χωρίς σωσίβιο. Μπόρεσε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, αλλά τα πτώματα των άλλων δύο – Sidy Keita και Didier Martial Kouamou Nana – ανασύρθηκαν στην τουρκική ακτογραμμή.

Οι δικηγόροι του επιζώντα ζητούν από τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν υπόθεση διπλής δολοφονίας.

Δ. Μπαλτακός: Είναι διεθνές έγκλημα

Τους «έκαψε» ο Δημήτρης Μπαλτάκος, πρώην αξιωματικός του ελληνικού Λιμενικού και πρώην επικεφαλής ειδικών επιχειρήσεων, καθώς παραδέχτηκε ότι έγινε επιχείρηση επαναπροώθηση που αποτελεί διεθνές έγκλημα.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το συνεργείο του BBC, του ζητήθηκε να σχολιάσει ένα γνωστό βίντεο επαναπροώθησης από τη Λέσβο που είχαν δημοσιοποιήσει οι New York Times τον Μάιο του 2023. Αρχικά υποστήριξε ότι το Λιμενικό δεν κάνει επαναπροωθήσεις αλλά αντίθετα υπάρχουν πολλά περιστατικά που έχει σώσει πρόσφυγες. Βλέποντας αξιωματικούς του Λιμενικού να βάζουν και παιδιά στο σκάφος είπε ότι συχνά οι πρόσφυγες τα εγκαταλείπουν και «δεν δείχνουν την τρυφερότητα που δείχνουμε εμείς προς τα παιδιά».

Στη συνέχεια, όμως, καθώς σηκώθηκε για να πάει στην τουαλέτα είχε έναν αποκαλυπτικό διάλογο με άλλον παρευρισκόμενο λέγοντας τα εξής: «Δεν τους είπα πολλά, ε; Για πες… Είναι ξεκάθαρο αυτό, εντάξει. Τι να πω όμως σ’ αυτούς; Ξέρεις, απέξω βλέποντάς το, είναι ξεκάθαρο τι γίνεται. Δεν είναι; Δεν θέλει πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το κάνανε και μέρα μεσημέρι κιόλας. Δεν ξέρω τι… Είναι ξεκάθαρα παράνομο. Προφανώς, προφανώς είναι παράνομο. Είναι έγκλημα, διεθνές αδίκημα».