Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΝΕΒΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Χολαργό η δεύτερη προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΕΒΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που ως θέμα της είχε την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΕΒΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ως εξής:

Η δεύτερη κεντρική προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΕΒΑ πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Χολαργό με θέμα «Ακρίβεια – Ενέργεια» και με αξιόλογη παρουσία κόσμου παρά το τσουχτερό κρύο!

Πρώτος μίλησε ο σ. Μίλτος Ζαμπάρας, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος ανέλυσε τη σημερινή ζοφερή πολιτική πραγματικότητα, αφού όπως είπε, η ακρίβεια, σε μεγάλο ποσοστό, στην Ελλάδα οφείλεται στον πληθωρισμό «απληστίας», δεν είναι εξωγενής και εξηγείται από τις εξαιρετικά κακές επιλογές της κυβέρνησης. Απόδειξη οι πρωτιές της Ελλάδας στις τιμές καυσίμων, ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, τροφίμων, αλλά και το ρεκόρ κερδών των ελληνικών τραπεζών. Βασικές αιτίες είναι η ολιγοπωλιακή διάρθρωση κρίσιμων κλάδων της οικονομίας, τα υπερκέρδη που επέτρεψε ή ενίσχυσε με τις πολιτικές της η ΝΔ, οι στρεβλώσεις/χειραγώγηση της αγοράς και η έλλειψη ελέγχων. Προτεραιότητα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία εργαλείων ελέγχου της αγοράς, προκειμένου να ανακοπεί η παραγωγή υπερκερδών και η αναστολή των στρεβλώσεων που παρατηρούνται. Στόχος η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ώστε το ονομαστικό εισόδημα, από κάθε πηγή, να επαρκεί για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων.

Κατόπιν τον λόγο πήρε ο σ. Σπύρος Μιχαλακάκης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της BP, ο οποίος με προβολή διαφανιών αναφέρθηκε κυρίως στα μεσοπρόθεσμα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να διατηρεί την ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα με τόσο υψηλό κόστος για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις επιχειρήσεις, δίχως να φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιρειών, χρησιμοποιώντας συνεχώς ως πρόφαση εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας, ενώ οι τιμές είχαν εκτοξευτεί πολύ νωρίτερα από την έναρξή του…

Ακολούθησε ο σ. Γρηγόρης Στεργιούλης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ και πρώην Πρόεδρος της Enterprise Greece, ο οποίος συνέχισε την προβολή διαφανειών και εξήγησε κυρίως τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που δημιουργεί η παρούσα πολιτική επιλογή της ΝΔ με την ενίσχυση των καρτέλ, την οποία μάλιστα τη διασύνδεσε με το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα. Εντύπωση, έως και φόβο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι προκάλεσε η τελευταία του αναφορά στην αναμφίβολα στενή οικονομική σχέση των μονοπωλίων με τον ρόλο που ήδη αυτά έχουν κατοχυρώσει στην επιβεβλημένη παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση προοπτικά και έως το έτος 2050. Δηλαδή αυτά τα ίδια ενεργειακά μονοπώλια που τώρα οδηγούν ένα τεράστιο πλήθος σε οικονομική φτώχεια, στα αμέσως επόμενα χρόνια θα αποκλείσουν το πλήθος αυτό –ίσως και ακόμα περισσότερο– από τη δυνατότητα να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης, δημιουργώντας έτσι ένα νέο είδος φτώχειας την ενεργειακή!

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο σ. Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Σύμβουλος σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου μας, με την παρουσίαση της ενεργειακής κατάστασης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τις αρνητικές πρωτιές της χώρας μας στο ενεργειακό κόστος στην ακρίβεια στον πληθωρισμό τροφίμων στις ανατιμήσεις στο ράφι και στις στρεβλώσεις της αγοράς. Επανέλαβε τις διαχρονικές θέσεις του κόμματός μας σχετικά με τις αναγκαίες Ρυθμιστικές, Δημοσιονομικές και Ελεγκτικές παρεμβάσεις για τον οριστικό περιορισμό των μονοπωλιακών καρτέλ και συμφερόντων.

Μετά τις εξαιρετικές εισηγήσεις, οι οποίες ήταν όχι μόνο άρτια πολιτικά τεκμηριωμένες, αλλά και ιδιαίτερα τεχνοκρατικές –κάτι που εμφανώς άρεσε στο κοινό– ακολούθησε συζήτηση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι πρέπει έως το Συνέδριο να αποσαφηνιστούν ακόμα περισσότερο οι θέσεις μας σε συγκεκριμένα ζητήματα και να υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση για το τι λέμε για κάθε ένα από αυτά, πχ για την πυρηνική ενέργεια; Συμπληρωματικά, τέθηκαν ακόμα τα θέματα των εναλλακτικών καυσίμων και του τρόπου χρήσης αυτών, της ενίσχυσης της φωνής των κατά τόπους καταναλωτικών συνδέσμων και γενικότερα της κινηματικής δράσης, όπως και της απαραίτητης πλέον διασύνδεσης με το θέμα της ακρίβειας, της πλήρους και οριστικής αποτυχίας του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας και βέβαια της άμεσης αναγκαιότητας για την δημιουργία νέου με δική μας πρωτοβουλία!Την όλη συζήτηση, την οποία εκ μέρους της ΚΟΕΣ παρακολούθησε ο σ. Αλέξης Χριστόπουλος, όπως και πληθώρα στελεχών της ΚΕ, της ΝΕΒΑ και των ΟΜ συντόνισε ο σ. Νίκος Καραγιάννης συντονιστής στην ΟΜ Παπάγου-Χολαργού.

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΝΕΒΑ απεύθυνε ο συντονιστής της σ. Πάνος Γκόνης, ο οποίος με αφορμή την εξαιρετική κουβέντα ζήτησε την ενίσχυση της συμμετοχής μας σε κάθε επίπεδο, είτε αυτό γίνεται για την ενδυνάμωση της εσωκομματικής μας διαδικασίας προς το Συνέδριο, είτε και πολύ περισσότερο αν αυτή η συμμετοχή μας αφορά σε ευρύτερα κοινωνικά σχήματα συλλόγους και κινήματα των δήμων της βόρειας Αθήνας, γιατί την πολιτική συζήτηση οφείλουμε να την μεταφέρουμε εμείς στο πεδίο δράσης μας.